Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 18. listopadu 2016

Opava - Opavský násilník je již ve vazební věznici a další... (3 případy) 

Opavský násilník je již ve vazební věznici

V těchto dnech komisařka služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila trestní stíhání 29letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání zločinu znásilnění a zločinu loupeže, kterých se měl dopustit ve dvou případech v měsíci říjnu letošního roku v Opavě-Kateřinkách.

Dvě hodiny po půlnoci prvního říjnového dne letošního roku obviněný muž nejprve před nákupním centrem na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách oslovil 16letou dívku z Opavska a dotazoval se jí, kolik je hodin. Následně jí sledoval až na ulici Kostelní, kde ji uchopil za paži a dožadoval se sexuálního uspokojení. Při tomto mladistvou dívku zatáhl ke stromu do přilehlého travnatého prostranství a neustále požadoval různé sexuální praktiky. Z obavy o svůj život a zdraví poškozená třela jeho pohlavní úd, avšak po chvilce se jí podařilo utéci a pachatel zvlášť závazné trestné činnosti ji již dále nepronásledoval. Ke zranění dívky nedošlo a rovněž jí nevznikla žádná škoda na majetku.

Výše jmenovaný muž své další protiprávní jednání učinil v noční době 15. října tohoto roku, kdy nejprve poblíž stejného nákupního centra oslovil 28letou ženu z Ostravy s dotazem na nynější čas a poté, co mu žena neodpověděla, tak tuto uchopil za kabát a několikráte ji udeřil pěstí do obličeje. Za neustálého bití pěstmi do těla jí na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách povalil na zem a snažil se jí vytrhnout z ruky kabelku, kterou pevně svírala. Po poškozené požadoval sex, a když tato hlasitě a intenzivně volala o pomoc, tak z místa činu utekl neznámo kam. Napadená žena utrpěla zranění v obličeji s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici.

Oba případy byly opavským policistů oznámeny jako ataky ze strany neznámého muže a na základě prováděného prověřování ze strany opavských kriminalistů, výslechem několika desítek osob, místní a osobní znalostí obyvatel a prostředí byl jako pachatel ustanoven místní 29letý muž, který se ke své trestné činnosti doznal a nyní se již nachází v ostravské vazební věznici. Celá záležitost je nadále v prověřování a ve vyšetřování a zjišťují se další okolnosti obou případů, případně dalšího obdobného jednání a chování obviněného muže.

Dopravní nehoda s těžkým zraněním řidičky automobilu mezi Větřkovicemi a Březovou

Dne 16. listopadu 2016 v půl sedmé v podvečer řídila 32letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus ve směru od obce Větřkovice na obec Březovou, přičemž z pravého lesního porostu jí bezprostředně do jízdní dráhy vběhla srna. Na tuto kolizní situaci v dopravě zareagovala tak, že strhla řízení, sjela do levého silničního příkopu a přední části automobilu narazila do betonového mostku. Přivolaní vítkovští a opavští hasiči vyprostili zaklíněnou řidičku z vozu a tato byla následně sanitním vozidlem převezena k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě s blíže nespecifikovaným zraněním. Dechová zkouška nebyla u výše uvedené ženy provedena, byl u ní nařízen odběr krve a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun.

V této souvislosti je velmi důležité upozornit všechny účastníky silničního provozu, převážně pak řidiče, aby při jízdě po silnicích vedoucích kolem lesních porostů, polí a luk snížili rychlost jízdy, plně se věnovali situaci v silničním provozu a předvídali možnost vběhnutí lesní zvěře do dráhy.
 

Nález munice pocházející z období 2. světové války v obci Mokré Lazce

Těsně před desátou hodinou dopolední 16. listopadu letošního roku na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 41letý muž z Vítkova, že před chvíli nalezl při výkopových pracích spojených s úpravou terénu v areálu společnosti v obci Mokré Lazce nějaký předmět, který připomíná munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení v Kravařích do příjezdu přivolaného policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k bezpečnému znehodnocení odvezl dělostřeleckou minu ráže 82 mm.

Opava 18. listopadu 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem