Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 18. srpna 2014 - 2. část

Opava - Bezpečnostní opatření v souvislosti s hudebními akcemi na Opavsku a další...(2 případy) 

 

Bezpečnostní opatření v souvislosti s hudebním festivalem v Hradci nad Moravicí

V době od 19 hodin dne 15. srpna do ranních 3 hodin dne 17. srpna letošního roku proběhlo na teritoriu města Hradce nad Moravicí bezpečnostní opatření v souvislosti s hudebním festivalem „Moravské hrady“. Do akce byly nasazeny 4 desítky policistů z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí, z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě, ze služby cizinecké policie, ze speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava a policejní psovodi se služebními psy. V pátek festival navštívilo přibližně 2 a půl tisíce hostů a v sobotu jednotlivá vystoupení shlédlo na 10 tisíc diváků. V průběhu celého opatření byl splněn cíl a zaměření, a to zajištění ochrany veřejného pořádku, občanského soužití, BESIPu, kontroly zaparkovaných automobilů a jízdních kol, dohled nad příjezdem a odjezdem motorových i nemotorových vozidel a odchodem všech účastníků.
Během kulturní akce byl hradeckým policistům oznámen jeden případ odcizení věcí z volně přístupného stanu (tašky a batohu s oblečením a s MP3 přehrávačem) vše v hodnotě bezmála 5 tisíc korun, kdy část odcizených věcí byla následujícího dne nalezena na ulici Pivovarské v Hradci nad Moravicí a byla předána poškozeným osobám z Opavska. Dále byla nahlášena jedna dopravní nehoda při parkování motorových vozidel na parkovišti a byli zadrženi 2 řidiči pod vlivem alkoholických nápojů.
Kolem půl páté ráno dne 17. srpna hradečtí policisté zastavili poblíž odbočky na obec Benkovice řidiče osobního motorového vozidla značky Peugeot 106, kdy 43letému řidiči z Olomoucka po provedení odborného měření dechovými zkouškami byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,25 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve a moči) nepožádal, řidičský průkaz mu na místě zadržen nebyl, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.
Druhý podnapilý řidič, a to 22letý muž z Novojičínska, byl na stejném místě stavěn a kontrolován policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí téhož dne před půl šestou hodinou ranní, kdy řídil osobní motorové vozidlo značky Hyundai Accent a odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny hodnoty přes 0,4 promile alkoholu v dechu. I tento muž nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve a moči), předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Bezpečnostní opatření v souvislosti s konáním „odpustů“ v Koutech a v Kobeřicích

V době od 15:00 hodin dne 15.08.2014 do 23:00 hodin dne 17.08.2014 proběhlo na teritoriu obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích bezpečnostní opatření v souvislosti s dohledem nad veřejným pořádkem a nad bezpečností a plynulostí silničního provozu při konání „Kobeřického a Kutského odpustu“. Do opatření bylo denně nasazeno 5 kravařských policistů PČR a 2 strážníci Městské policie Kravaře. Společensko-kulturní akce se v Kravařích-Koutech zúčastnilo přibližně 1 a půl tisíce hostů a v Kobeřicích jich bylo přítomno na tisíc. V průběhu akcí policisté uložili 11 blokových pokut, řešili jeden přestupek proti veřejnému pořádku, a to rušení nočního klidu ze strany pořadatelů v obci Kobeřice a dále zaevidovali a prošetřují 2 případy krádeží uzamčených jízdních kol v celkové hodnotě 20 tisíc korun od budovy Buly Arény v Kravařích, části Kouty. Na ulici Kostelní v Kravařích, části Kouty byl ve večerních hodinách dne 17.08.2014 zadržen 16letý mladistvý muž z Opavy, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání, poněvadž jako chovanec výchovného ústavu mládeže se svévolně vzdálil z VÚM Ostrava-Hrabůvka, kam byl ještě téhož dne předán sociálním pracovníkům.

Dne 16.08.2014 v době kolem 22:15 hodin došlo v místě konání „Kutského odpustu“, a to na parkovišti před Buly Arénou na ulici Kostelní v Kravařích, části Kouty k přečinu výtržnictví, kdy s největší pravděpodobností organizovaná skupina 20-25 maskovaných osob kuklou či šátkem přes obličej, zcela bezdůvodně fyzicky napadla 20letého muže z Kravař, kterému bylo způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření a s dobou léčení 1 týdne.. Tohoto muže neznámí pachatelé, kteří byli oblečeni do tmavých mikin s nápisem SFC Opava, napadli opakovanými údery a kopy do celého těla a poté místo svého protiprávního jednání a chování ihned útěkem opustili.

Další případ násilnosti se odehrál na stejném místě v době kolem 20:30 hodin dne 17.08.2014 a má jej na svědomí výše zmíněný 16letý mladistvý chovanec výchovného ústavu, v té době na útěku, společně se 17letým mladistvým mužem z Opavy a dále se dvěma 20letými muži z Opavy. První dva jmenovaní se dopustili provinění výtržnictví a další dva muži se dopustili přečinu výtržnictví tím, že společně na místě veřejnosti přístupném a za účasti dalších osob bezdůvodně fyzicky napadli 15letého mladíka, kterého opakovaně udeřili pěstmi do hlavy a poté co upadl, tak jej kopali do celého těla, čímž mu způsobili zranění v oblasti hlavy a břicha, bez nutnosti lékařského ošetření.

Oba výše zmíněné případy i nadále prověřují a prošetřují kravařští policisté v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty.

 

 

Opava 18. srpna 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem