Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 18. února 2015

Opava - Vloupání do kabiny nákladního automobilu v obci Brumovice, část Skrochovice a další... (4 případy) 

 

23letá žena a 26letý muž z Opavy páchali majetkovou trestnou činnost v Opavě

Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání 23leté ženy a 26letého muže (oba z Opavy) pro spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci ve formě spolupachatelství.

Prověřováním opavských policistů a kriminalistů bylo zjištěno, že v polovině měsíce ledna letošního roku se výše obviněné osoby ve dvou případech společně vloupaly do jednoho z rekonstruovaných činžovních domů na ulici Krnovské v Opavě, odkud odcizily volně odložené měděné trubky různých průměrů a délek v celkové hodnotě 40 tisíc korun. Po své trestné činnosti majetkového charakteru muž i žena společně trubky rozřezali, nalámali a odnesli je do sběrny druhotných surovin. Za toto své protiprávní jednání získali finanční prostředky na hotovosti ve výši 5 tisíc korun, kterou si rozdělili a utratili pro své vlastní potřeby.

Dále bylo prokázáno, že se 23letá žena již 13. září loňského roku dopustila přečinu krádeže. V brzkých ranních hodinách totiž na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách využila chvilkové nepozornosti 39letého muže a odcizila mu mobilní telefon s nabíječkou, peněženku s finanční částkou na hotovosti 1 tisíc korun a různé osobní doklady. Poškozený muž se v té době nacházel v prostoru veřejného telefonního automatu a odcizené věci v celkové hodnotě přes 13 tisíc korun měl uloženy vedle sebe ve volně odložené tašce.

Případná další trestná činnost shora uvedeného muže a ženy je nadále v prověřování a ve vyšetřování.


Zajištění dvou osob v celostátním pátrání

V průběhu výkonu služby, a to kolem druhé hodiny odpolední dne 17. února letošního roku, policejní hlídka z kravařského obvodního oddělení kontrolovala na ulici Bezručové v Kravařích místního 26letého muže. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se jedná o osobu v celostátním pátrání, po které byl Okresním soudem v Opavě vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté shora jmenovaného muže zajistili a eskortovali do ostravské vazební věznice.

Přibližně ve stejné chvíli policisté z obvodního oddělení v Opavě kontrolovali a zajistili 15letého mladíka z karvinského okresu, poněvadž bylo zjištěno, že jde o hledanou osobu, která je svěřencem Výchovného ústavu mládeže v Ostravě-Kunčičkách a je v současné době na útěku. O této záležitosti byli telefonicky vyrozuměni pracovníci dané organizace, kteří si mladého muže v odpoledních hodinách téhož dne převzali v budově opavských policistů a převezli si jej zpět do svého výchovného zařízení.


Vloupání do kabiny nákladního automobilu v obci Brumovice, část Skrochovice

Policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích přijali dne 17. února 2015 oznámení o vloupání do kabiny nákladního motorového vozidla tovární značky Scania. K protiprávnímu jednání majetkového charakteru došlo v nočních hodinách ze dne 16. na 17. února na ulici Opavské v obci Brumovice, část Skrochovice a poškozenému 39letému občanu Polské republiky vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 70 tisíc korun. Doposud neznámý pachatel, jenž se dopustil přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci, odcizil například mobilní telefon, peněženku s různými osobními doklady a s finančními prostředky v různých měnových jednotkách (Euro, USD, PLN a GBP). Policisté žádají širokou veřejnost o pomoc při objasnění celé záležitosti a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.


Dopravní nehoda silně podnapilé řidičky osobního automobilu na Hlučínsku

Dne 17. února 2015 těsně po poledni řídila 32letá žena z Hlučína osobní motorové vozidlo tovární značky VW Touran ve směru od obce Bobrovníky na Hlučín, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou vyjela vpravo mimo komunikaci a přední části automobilu narazila do vzrostlého stromu. Při dopravní nehodě utrpěla žena zranění lehčího charakteru a byla sanitním vozidlem převezena k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 151 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami byly řidičce naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3,5 promile alkoholu v dechu. Při lékařském ošetření byl u ní nařízen a proveden odběr krve k přesnému zjištění množství alkoholu v jejím těle. Dále jí policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě zadrželi řidičský průkaz, zakázali jí řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování, zda nebyla naplněna skutková podstata přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

 

 

Opava 18. února 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem