Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 19. května 2014

Opava - 2 muži zcizovali zboží v opavském supermarketu a další...(7 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého traktoristy mezi obcemi Zálužná a Nové Těchanovice

Dne 16. května 2014 po 17. hodině řídil 59letý muž z Vítkova po silnici mezi obcemi Zálužná a Nové Těchanovice na Vítkovsku traktor značky Zetor. Vlivem své podnapilosti a nepřiměřené rychlosti však nezvládl řízení, vjel na přilehlý svah a došlo k převrácení traktoru na bok. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun. Následným odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem byly traktoristovi naměřeny hodnoty okolo 2 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil, k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou se doznal a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je šetřena jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.


Opavští policisté prošetřují krádež zahradního nábytku v obci Štáblovice

V blíže neustanovené době od 22.30 hodin dne 14. května 2014 do 16. hodiny odpolední následujícího dne došlo v obci Štáblovice k odcizení zahradního nábytku z volně přístupného prostoru místní zahradní restaurace. Neznámý pachatel tak spáchal přečin krádež, poněvadž odcizil 4 soupravy značky LaCultura, které byly složeny vždy z jednoho stolu a ze čtyř židlí v celkové hodnotě 64 tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří žádají širokou veřejnost o spolupátrání po odcizených věcech, jakož i po osobě nebo osobách pachatelů a jakékoliv poznatky, které by vedly k objasnění výše uvedené majetkové trestné činnosti, nechť jsou telefonicky, byť i anonymně, oznámeny na opavské policejní telefonní číslo 974737651.


Vloupání do prodejny v obci Skřipov, část Hrabství

Policisté z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí šetří případ přečinu krádeže, kterého se v noční době ze dne 16. na 17. května letošního roku dopustil neznámý pachatel tím, že se vloupal do místní prodejny potravin v obci Skřipov, část Hrabství, odkud odcizil finanční částku na hotovosti, láhve alkoholických nápojů různých značek, kávu, nealko nápoje a cukrovinky, přičemž celková hmotná škoda na majetku byla doposud vyčíslena na finanční částku ve výši 28 tisíc korun.


Dva muži nezávisle na sobě zcizovali zboží v opavském supermarketu

Půl hodiny po poledni dne 17. května 2014 pracovník bezpečnostní ochranné služby opavského supermarketu na ulici Rybářské v Opavě telefonicky oznámil opavským policistům Policie ČR, že před chvíli zadržel mu neznámého muže, který si do kapes svého oblečení vložil 3 zahuštěné ochucené mléka značky Pikao v celkové hodnotě 78 korun a bez zaplacení tohoto zboží prošel přes pokladní zónu. Policejní hlídka následně v zadržené osobě zjistila, že se jedná o 21letého muže z Opavy-Kylešovic a že se u něj jedná o recidivu, poněvadž lustracemi v rejstříku trestů vyplynulo, že byl pro obdobný skutek majetkového charakteru odsouzen rozsudky soudů v Opavě a v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 10 měsíců, kdy si trest vykonal v roce 2012.

Policisté z obvodního oddělení v Opavě vyjížděli do stejného supermarketu i v půl 5 odpoledne téhož dne, poněvadž zde byl rovněž pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny zadržen 19letý mladý muž z Opavy. Ten prošel bez zaplacení přes pokladní zónu s 10 kusy deodorantů značky Fa v celkové hodnotě 800 korun. I u něj se jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 létech pravomocně odsouzen a potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 7 měsíců, kdy si trest vykonal na sklonku loňského roku.

Oba případy jsou opavskými policisty šetřeny jako přečiny krádeže a ve zkráceném přípravném řízeny bylo výše uvedeným mužům sděleno podezření z trestné činnosti.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Pusté Polomi a za Kyjovicemi

Dne 18. května 2014 po jedné hodině ranní řídil 22letý muž z Karviné po ulici Opavské v obci Pustá Polom osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia, kdy u místní restaurace narazil do zde zaparkovaného osobního automobilu značky Fiat Punto. Po střetu však nezastavil a v jízdě pokračoval, kdy v levotočivé zatáčce mezi obcemi Kyjovice a Těškovice vjel do silniční příkopy. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny hodnoty bezmála 1,4 promile alkoholu v dechu. Při prováděném šetření policistům ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru v Opavě neustále uváděl, že automobil v době dopravní nehody v obci Pustá Polom neřídil, jeho ztotožnění však potvrdil poškozený 25letý muž, kterému vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 13 tisíc korun. Opavští policisté žádají případné svědky celé události, aby se se svým svědectvím obrátili na telefonní číslo Policie ČR 974737574, za což děkují.


Silně podnapilý 23letý muž skončil na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 17. května 2014 těsně před půlnocí policejní hlídka z obvodního oddělení v Opavě zajistila před prodejnou potravin na ulici Englišové v Opavě 23letého muže, který v silně podnapilém stavu ležel na chodníku, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a bezprostředně tak ohrožoval svůj život a zdraví. Orientační dechovou zkouškou byla tomuto muži z Opavy naměřena hodnota těsně přes 3 promile alkoholu v dechu a zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


V dopoledních hodinách v centru města Opavy napadal 22letý muž svou družku

Dne 18. května 2014 policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se měl dopustit 22letý muž z Opavy, tím, že v době kolem 10.45 hodin téhož dne na ulici Nákladní v Opavě slovně a fyzicky napadal svou 19letou družku z Opavska, přičemž jí způsobil zranění, které si vyžádalo její jednorázové lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě s předběžnou dobou léčení 2-3 dny. Vzhledem k tomu, že výše uvedený muž byl v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota přes 2,2 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je i nadále v prověřování a v prošetřování.

 

 

por. Bc. René Černohorský
komisař PIS Opava

 

vytisknout  e-mailem