Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 19. ledna 2015

Opava - Vloupání do zahradních chatek v Opavě a další... (5 případů) 

 

Odcizení nafty z nákladních automobilů na ulici Komenského v Kravařích

V těchto dnech začali policisté z kravařského obvodního oddělení prověřovat oznámený případ přečinu krádeže, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době začátkem letošního roku odcizil naftu z nákladních motorových vozidel. Skutek se stal v areálu ČD na ulici Komenského v Kravařích a po vypáčení zámků palivových nádrží bylo ze tří nákladních automobilů značky Man odčerpáno a odcizeno celkem 300 litrů motorové nafty. Celková hmotná škoda na majetku tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 600 korun a kravařští policisté žádají širokou veřejnost o jakékoli svědectví, které by vedlo ke zjištění osoby nebo osob pachatelů. Tyto informace lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na policejní telefonní číslo 974 737 721.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 17. ledna 2015 kolem půl šesté večerní přivolaná policejní hlídka z obvodního oddělení v Hlučíně zajistila v jedné z restaurací v obci Darkovice 43letého muže z Opavska, který v silně podnapilém stavu obtěžoval hosty hlasitým projevem a nevhodným chováním. Na výzvu obsluhy restaurace k odchodu nereagoval a arogantně se choval i před zakročujícími policisty. Orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota 3,4 promile alkoholu v dechu. Následně bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a celá záležitost je šetřena jako přestupek proti veřejnému pořádku.


17letý opavský mladík odcizil rodičům vozidlo a řídil jej pod vlivem alkoholu

Dne 18. ledna letošního roku policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněné užívání cizí věci, kterého se měl dopustit 17letý mladistvý muž z Opavy tím, že před půl jednou noční téhož dne odcizil v místě bydliště na ulici Krnovské v Opavě svým rodičům klíče od jejich osobního motorového vozidla tovární značky Toyota a bez jejich svolení s automobilem odejel. Chvíli poté však byl stavěn a kontrolován opavskou policejní hlídkou Policie České republiky na ulici Zámecký okruh v Opavě, přičemž odborným měřením dechovými zkouškami bylo dále zjištěno, že je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy měl bezmála 0,7 promile alkoholu v dechu. Ty skutečnosti, že motorové vozidlo řídil, ač nevlastní příslušné řidičské oprávnění a že před jízdou požil alkoholické nápoje, jsou v šetření pro přestupek na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Také se zjišťuje, kdo mladíkovi prodal či podal alkoholické nápoje a dopustil se tak případně přestupku na úseku proti alkoholismu a jiným toxikomániím. Tato celá záležitost je proto nadále v prověřování a v prošetřování opavskými policisty a kriminalisty.


Vloupání do zahradních chatek v Opavě

Ze dne 17. na 18. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici U Dubového mlýna v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do několika zahradních chat v zahrádkářské osadě nazvané Opavice. Do těchto 11 rekreačních objektů vnikl po předchozím rozbití okna či dveří a odcizil různé věci, jako například set-top box, dálkový ovladač k televizoru, starožitné policové hodiny, láhve piva, dvoukolový ruční vozík, propan-butanové tlakové láhve, elektrickou plašičku myší, LCD televizor, pokojovou televizní full HD anténu a láhve s alkoholem. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenými osobami vyčíslena na finanční částku téměř 14 tisíc korun.

Obdobný případ majetkové trestné činnosti opavští policisté z obvodního oddělení prověřují i v zahrádkářské osadě na ulici Otické v Opavě. Zde se rovněž doposud neznámý pachatel po vypáčení dveří vloupal do jedné ze zahradních chatek i do přilehlé dřevěné boudy a odcizil elektrickou rychlovarnou konvici. Poškozené majitelce rekreačních objektu vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 950 korun.

Opavští policisté a kriminalisté žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osob pachatelů, kteří provádějí obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru, a to v rámci celého okresu Opava. Také by rádi přijali jakékoli informace, které by vedly k nálezu odcizených věcí. V této souvislosti rovněž upozorňují na takové to protiprávní jednání a v případě, že jsou majiteli rekreačních objektů (zahradních chatek, víkendových rekreačních chat a domů) a zjistí vloupání do svých příbytků či narušení a poškození jejich majetků, ať neprodleně informují a přivolají místní policisty Policie České republiky. Bylo by velmi vhodné, kdyby majitelé těchto rekreačních zařízení během zimních dnů, týdnů a měsíců několikrát fyzicky zkontrolovali své chatky, chaty a domy a taktéž svůj majetek a cennosti.


Případ krádeže věcí na opavské ubytovně má na svědomí 18letý muž z Opavy

V brzkých ranních hodinách dne 18. ledna 2015 spáchal 18letý muž z Opavy přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že neuzamčenými dveřmi vstoupil do pokoje ubytovny na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách, kde spal 47letý muž z Českobudějovicka. Tomuto následně odcizil volně odloženou bundu, finanční částku na hotovosti 1 tisíc korun, různé osobní doklady, batoh a mobilní telefon, vše v celkové hodnotě 8 a půl tisíce korun. Na místě svého protiprávního jednání byl zadržen poškozeným mužem a poté byl předán přivolaným opavským policistům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u shora uvedeného mladého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 letech pravomocně odsouzen a potrestán Okresním soudem v Opavě pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru, a to k podmíněnému trestu odnětí svobody, se zkušební dobou do května letošního roku.

 

 

Opava 19. ledna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem