Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 2. června 2014

Opava - 35letý muž z Karvinska bodl nožem 54letého muže v hlučínské herně a další...(9 případů) 

 

37letý muž měl zapříčinit poškození neobydleného rodinného domu v Hlučíně

Hlučínští policisté z obvodního oddělení v těchto dnech sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinů krádeže a poškození cizí věci 37letému muži z Hlučína, neboť tento měl v blíže nespecifikované době na přelomu loňského a letošního roku vniknout po vypáčení dveří do neobydleného a značně zchátralého rodinného domu na ulici Hrnčířské v Hlučíně a odtud odcizit kovové vzpěry a železnou kolejnici, čímž byl poškozen i strop domu, který se propadl. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši přes 70 tisíc korun a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Dopravní nehoda řidiče dodávkového automobilu a chodce v Opavě-Kateřinkách

Dne 30. května 2014 kolem 11.15 hodin řídil v Opavě-Kateřinkách 64letý muž z Opavy dodávkové motorové vozidlo značky Ford Tranzit, kdy z vedlejší ulice U Cukrovaru odbočoval vlevo na ulici Pekařskou, přičemž u místní lékárny přehlédl zde přecházejícího 62letého muže z Opavy. Došlo tak ke střetu mezi přední části automobilu a tělem chodce, který po nárazu upadl na vozovku, přičemž utrpěl těžké zranění s dobou léčení minimálně 6 měsíců. Orientační dechová zkouška byla u řidiče vozidla negativní, vzhledem k povaze zranění nebyla tato zkouška u zraněného chodce provedena, byl u něj nařízen odběr krve při lékařském vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 1 tisíc korun. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru a opavských kriminalistů a případní svědci celé události, nechť se prosím se svým svědectvím ozvou na telefonní číslo Policie České republiky v Opavě 974737574.

 

 

20letý muž páchal v Hlučíně majetkovou trestnou činnost

Dne 29. května 2014 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže ve stádiu pokusu, kterého se měl dopustit 20letý muž z Hlučína tím, že se v odpoledních hodinách dne 6. května letošního roku páčením dveří pokusil vniknout na ulici Hrnčířské v Hlučíně do budovy místního učiliště, což se mu nepodařilo, dovnitř nevnikl, nic neodcizil, na zařízení však způsobil škodu ve výši přes 4 tisíce korun. Uvedeného protiprávního chování a jednání majetkového charakteru se dopustil i přesto, že byl v posledních 3 létech za obdobný čin odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 1 roku, se zkušební dobou na 2 roky a 6 měsíců, a to až do července roku 2016.

Šetřením hlučínských policistů bylo dále zjištěno, že výše jmenovaný 20letý mladý muž společně s dalšími 2 muži (26 a 32 let z Hlučína) v brzkých ranních hodinách 11. května 2014 odcizil z volně přístupného prostranství před jedním z bytových domů na ulici Dukelské v Hlučíně 2 betonové květináče v celkové hodnotě 3 tisíce korun. U 26letého muže se taky jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 létech za obdobný čin odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro trestný čin krádeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 18 měsíců, kdy z jeho výkonu byl podmíněně propuštěn v polovině loňského roku se zkušební dobou 3 roků, a to do června roku 2016. Jednání nejstaršího muže je posuzováno samostatně jako přestupek proti majetku.


35letý muž z Karvinska bodl nožem 54letého muže v hlučínské herně

Dne 30. května 2014 vyhotovil policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru v Opavě usnesení o zahájení trestního stíhání 35letého muže z Karvinska jako obviněného ze spáchání pokusu zločinu těžké ublížení na zdraví a přečinu výtržnictví, kterých se měl dopustit tím, že kolem 2. hodiny ranní dne 29. května letošního roku po předchozí slovní výměně názorů fyzicky napadl poškozeného 54letého muže z Hlučínska, kdy jej jednou ranou bodl kuchyňským nožem do oblasti hrudi, následkem čehož poškozený utrpěl zranění s nutným lékařským vyšetřením a ošetřením ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Skutek se stal v jedné z heren v Hlučíně a vzhledem ke způsobu napadení a lokalitě vedeného úderu jen dílem náhody nedošlo ke způsobení závažnějších poranění. Uvedeného jednání se 35letý muž dopustil i přesto, že byl v minulosti za trestný čin výtržnictví podmíněně odsouzen Okresními soudy v Karviné a v Novém Jičíně. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských kriminalistů.


Dopravní nehoda ujíždějícího osobního automobilu poblíž Statutárního města Opavy

Dne 30. května 2014 kolem 19.30 hodin prováděla policejní hlídka z dopravního inspektorátu územního odboru v Opavě hlídkovou činnost na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách se služebním motorovým vozidlem Škoda Octávia v barvách policie, kdy kolem ní projelo osobní motorové vozidlo značky VW Scirocco ve špatném technickém stavu. Z tohoto důvodu se policisté rozhodli provést u automobilu a jeho řidiče silniční kontrolu, a proto se za vozem rozjeli se zapnutým zvukovým signálem a s modrým výstražným světlem (majákem) a červeným nápisem STOP. Řidič výše uvedeného vozu však na tuto skutečnost zareagoval zrychlením jízdy ve směru na obec Pusté Jakartice a poté ve směru na Chlebičov. Vzhledem k tomu, že na této pozemní komunikaci jsou výtluky a bylo zde bláto, řidič při rychlé jízdě dostal smyk, s vozidlem sjel do levého silničního příkopu, kde se přetočil přes střechu a po té zůstal stát na kolech v příkopu. Přítomní policisté na místě dopravní nehody bezprostředně viděli, jak z vozu vystupují dva muži a utíkají do přilehlého pole. Po zákonné výzvě se oba muži zastavili a vrátili se zpět k havarovanému vozidlu. Po předložení osobních dokladů a lustracemi v dostupných evidencích byl ve spolujezdci zjištěn 19letý muž z Opavy a jako řidič byl ustanoven 24letý muž z Opavska. U něj bylo dále zjištěno, že v současné chvíli není držitelem příslušného řidičského oprávnění, poněvadž má Okresním soudem v Opavě z léta loňského roku vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu tří let. Dále bylo lustracemi zjištěno, že připevněné registrační značky na havarovaném automobilu VW Scirocco nesouhlasí s tímto vozem, poněvadž jsou registrovány na osobní motorové vozidlo značky BMW 740, které je v současné době v převodu. Další šetřením bylo i zjištěno, že tento automobil má jinou barvu, než je uvedeno v předloženém osvědčení o registraci. Zakročující policisté vyzvali řidiče k podrobení se orientační dechové zkoušce s negativním výsledkem, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na zjištění možné přítomnosti omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidiče vyzněl pozitivně na návykové látky amphetamin a methamphetamin. Z tohoto důvodu jej policisté vyzvali i k lékařskému vyšetření a k odběru biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž se podrobil. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Policisté zadrželi 46letého muže při vloupání do rodinného domu v Dolním Benešově

Dne 30. května 2014 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů porušování domovní svobody a krádeže, ze kterých je podezřelý 46letý muž z Dolního Benešova, neboť tento po 22. hodině dne 30. května letošního roku vnikl po rozbití skleněné výplně sklepního okna do bytových prostor jednoho z rodinných domů v Dolním Benešově, kdy chvíli poté byl na místě činu zadržen přivolanou hlučínskou policejní hlídkou. U sebe měl v té chvíli již věci pocházející z majetkové trestné činnosti jako například hodinky, šperky, peníze, mince, ale i dětská autíčka, vše v hodnotě bezmála 30 tisíc korun. Následně byl výše jmenovaný místní muž umístěn do policejní cely k nutnosti provést nezbytné procení úkony a celá záležitost je nadále realizována ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.


Případ brzkého ranního sobotního výtržnictví na opavské diskotéce objasněn

Dne 31. května 2014 těsně před jednou hodinou ranní tehdy neznámý muž v průběhu diskotéky v jedné z restaurací na ulici Kasárenské v Opavě bezdůvodně slovně napadl 20letou mladou ženu z Opavy a následně fyzicky napadl jejího přítele (24letého muže z Opavy), kterého udeřil sklenicí do obličeje a způsobil mu lehčí zranění s nutným lékařským ošetřením a vyšetřením v opavské Slezské nemocnici, s dobou léčení jednoho týdne. Ještě téhož dne kolem půl čtvrté ranní byl na základě prováděného šetření policistů z obvodního oddělení v Opavě zadržen na ulici Krnovské v Opavě 21letý muž polské národnosti, který je podezřelý z výše uvedené trestné činnosti, a to z přečinu výtržnictví. Při zadržení policisté použili donucovací prostředky (hmaty, chvaty a pouta). Při služebním zákroku nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob, 21letý muž byl umístěn do policejní cely územního odboru Policie České republiky v Opavě a následně s ním byly provedeny nutné procesní úkony. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Požár stohu slámy v obci Bratříkovice

Dne 31. května 2014 v 18.15 hodin bylo telefonicky oznámeno na bezplatnou linku tísňového volání čísla 112 pracovníkům Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě, že u objektu bývalého kravína v obci Bratříkovice hoří stoh slámy. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích, která zjistila, že se zde již nacházejí hasiči a likvidují zahoření slamníku s přibližně 800 kubíky balíkové slámy. Celková hmotná škoda na majetku byla následně vyčíslena na finanční částku ve výši přibližně 180 tisíc korun. Při požáru nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany velkoheraltických policistů a vyšetřovatele hasičů HZS Opava.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 1. června 2014 v půl třetí odpoledne přivolaná policejní hlídka z obvodního oddělení ve Vítkově zajistila v obci Kružberk 51letého muže z Opavska, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu rozbil okno a zařízení v bytě poškozené 36leté místní ženy, které tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 3 tisíce korun. Vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou byla výše uvedenému muži naměřena hodnota bezmála 1,9 promile alkoholu v dechu a poněvadž se neustále choval arogantně a agresivně, bylo zakročujícími policisty rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Jeho protiprávní jednání a chování je v této chvíli kvalifikováno jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti majetku.

Následným šetřením byla potvrzena i ta skutečnost, že 51letý muž chvíli předtím řídil v obci Kružberk osobní motorové vozidlo, a to po předchozím požití alkoholických nápojů, což tedy prokázala provedená dechová zkouška a lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že tento muž má rozhodnutím Okresního soudu v Bruntále z února letošního roku uložen podmíněný trest odnětí svobody ve výši 6 měsíců se zkušební dobou na 24 měsíců a vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 24 měsíců. Celá záležitost je i nadále v prověřování a v prošetřování, přičemž již nyní je jmenovaný muž důvodně podezřelý ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 


por. Bc. René Černohorský
komisař PIS Opava

vytisknout  e-mailem