Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 2. února 2016

Opava - Kontroly řidičů motorových vozidel s vysloveným zákazem řízení a další... (8 případů) 

 

Krádež krbových kamen z pozemku zahradní chatky na ulici Hradecké v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal v době mezi 27. a 29. lednem letošního roku v zahrádkářské osadě na ulici Hradecké v Opavě přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jedné ze zahradních chatek a z přilehlé pergoly odcizil krbová kamna značky Magna černé barvy v hodnotě 5 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizené věci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo opavského obvodního oddělení 974 737 651.

 

Silně podnapilý muž řídil v obci Háj ve Slezsku své jízdní kolo

Chvíli po deváté hodině večerní dne 29. ledna 2016 policisté Policie České republiky stavěli a kontrolovali na ulici Antonína Vaška v Háji ve Slezsku 59letého muže z Opavska, který jel na svém jízdním kole, přičemž neustále přejížděl od kraje vozovky k jejímu středu a zpět. Následným odborným měřením dechovými zkouškami mu byla prokázána hodnota více jak 2,6 promile alkoholu v dechu. Cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů doznal a celá záležitost je nadále v prošetřování jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

 

Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Podvihov

Kolem půl dvanácté dopoledne dne 30. ledna letošního roku na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 telefonicky oznámila 55letá žena z Hradce nad Moravicí, že před chvíli nalezla v lesním porostu mezi obcemi Podvihov a Hlubočec nějaké předměty, které vypadají jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k bezpečnému znehodnocení odvezl dělostřelecký granát ráže 122 mm, různé druhy pěchotní munice, náboj ráže 12,7 mm a také dělostřelecký granát ráže 76,2 mm.

 

Opavští kriminalisté prověřují případ pobodání nožem na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách

V těchto dnech policejní komisař opavského územního odboru Policie České republiky zahájil trestní stíhání 24letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání zločinu ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a ze spáchání přečinu výtržnictví, kterých se měl dopustit tím, že v brzkých ranních hodinách dne 29. ledna letošního roku se v jedné z nočních provozoven na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách dostal do slovní rozepře s 32letým mužem z Opavy, kdy poté odešel před vchod a zde na něj vyčkával. Jako první z baru však vyšel rovněž 32letý muž z Opavy, bratr výše jmenovaného, na něhož obviněný muž bezdůvodně zaútočil slzným plynem, povalil jej na zem a při této fyzické potyčce vytáhl z kapsy nůž a bodl jej do levé strany hrudníku. Střenka nože o délce 10 centimetrů sjela po žebru poškozeného, přesto si jeho zranění vyžádalo lékařské vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě s dobou léčení dvou až tří týdnů. Na místě činu byl mladý muž zadržen přítomnými svědky až do příjezdu přivolané hlídky strážníků Městské policie Opava a policistů z obvodního oddělení v Opavě a vzhledem k tomu, že jevil známky požití alkoholických nápojů, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Poté byl eskortován k soudci Okresního soudu v Opavě, který jej po provedených procesních úkonech propustil na svobodu. Celá záležitost je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Odcizení mobilního telefonu v opavském nákupním středisku má na svědomí 22letý muž

Policisté z obvodního oddělení v Opavě dne 30. ledna 2016 ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 22letému muži, neboť tento měl kolem šesté hodiny podvečerní téhož dne odcizit v nákupním centru na ulici U Fortny v Opavě mobilní telefon v hodnotě 3 tisíce korun. Jak bylo doposud ze strany opavských policistů zjištěno, tak podezřelý muž měl využít chvilkové nepozornosti poškozené 14leté dívky a z lavičky, na které seděla, jí odcizil tento volně odložený přístroj. Jeho případná další trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování.

 

Kontroly řidičů motorových vozidel s vysloveným zákazem řízení

O víkendových dnech jednotlivé policejní hlídky územního odboru Policie České republiky v Opavě v rámci výkonu služby prováděly dohled nad silničním provozem na svém teritoriu. Při tom stavěly a kontrolovaly i řidiče motorových vozidel, kteří nejsou v současné době držiteli řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním.

Těsně před polednem dne 30. ledna letošního roku policisté z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí kontrolovali na katastru obce Chvalíkovice 47letého muž z Opavska jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megane. Lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že výše jmenovaný muž má trestním příkazem Okresního soudu v Opavě vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do dubna roku 2017.

Téhož dne kolem jedné hodiny odpolední policisté z dopravního inspektorátu stavěli a kontrolovali na ulici Těšínské v Opavě dalšího řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megane, a to 50letého muže z Opavy. I u něj lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že má v této chvíli rozhodnutím Magistrátu města Opavy vysloven platný zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel.

Stejného přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se také dopustil 25letý muž z Opavska, neboť po desáté hodině večerní dne 31. ledna 2016 řídil v obci Bohuslavice osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Thalia, ač má rozhodnutím Magistrátu města Ostravy uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do května letošního roku. Na dávané znamení ze strany hlučínské policejní hlídky však ihned nezastavil a snažil se ujet přes obec Bohuslavice ve směru na Dolní Benešov. Policisté jej dostihli na ulici Sluneční v Dolním Benešově, kdy po zastavení automobilu začal řidič ihned utíkat, avšak po několika metrech byl zadržen zakročujícími policisty. Protiprávní jednání bylo po jeho ztotožnění v budově obvodního oddělení v Hlučíně prokázáno lustracemi v dostupných evidencích.

Shora uvedená trestná činnost u všech tří mužů je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Dva případy krádeží zboží v opavských prodejnách znají své pachatele

Dne 1. února 2016 policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže spáchaného formou spolupachatelství, kterého se dopustili dva muži ve věku 22 a 42 let z Opavy tím, že v dopoledních hodinách téhož dne po předchozí vzájemné domluvě odcizili v jedné z prodejen obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě oblečení v hodnotě 299 korun.

Jak bylo prověřováním zjištěno, tak nejprve starší z mužů na prodejní ploše odstranil z pánského svetru magnetický bezpečnostní kód, kdy následně si mladší z nich svetr v převlékací kabince oblékl a snažil se projít bez úhrady zboží přes pokladní zónu. Zde však byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny do příjezdu opavských policistů a následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u obou mužů jedná o recidivu, poněvadž byli v posledních třech letech pravomocně odsouzeni Okresním soudem v Opavě pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru.

Obdobného protiprávního jednání se také například dopustil i 25letý muž z Kravař, který v odpoledních hodinách dne 29. ledna letošního roku odcizil v místním supermarketu na ulici Opavské volně vystavenou láhev kávového rumu v hodnotě 94 korun. I u něj se jedná o recidivu, poněvadž byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě v říjnu loňského roku pravomocně odsouzen a potrestán k podmíněnému trestu odnětí svobody pro spáchání přečinu krádeže.

 

Předvánoční případ zneužití platební karty poškozené ženy z Novojičínska objasněn

V těchto dnech si 36letá žena a 39letý muž z Opavy vyslechli ve zkráceném přípravném řízení sdělení podezření z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a z přečinu krádeže spáchaných ve formě spolupachatelství, neboť jak bylo prováděným prověřováním zjištěno, měli z bankovního účtu poškozené 25leté ženy z Novojičínska odčerpat finanční prostředky ve výši 20 tisíc korun. Celou záležitost objasnili policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří zjistili, že podezřelý muž a žena využili v podvečerních hodinách dne 23. prosince loňského roku nepozornosti poškozené ženy a v době, kdy zapomněla svou platební kartu v bankomatu opavského hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě, tuto zneužili a neoprávněně vybrali shora uvedenou finanční částku na hotovosti, kterou poté použili pro svou vlastní potřebu.

 

Opava 2. února 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem