Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 20. května 2016

Opava - Dva muži z Hlučínska byli obviněni z majetkové trestné činnosti a skončili ve vazbě a další... (3 případy) 

 

Dva muži z Hlučínska byli obviněni z majetkové trestné činnosti a skončili ve vazbě

V tomto týdnu policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 27 a 33 let z Hlučínska jako obviněné ze spáchání přečinu krádeže, přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu porušování domovní svobody, ve formě spolupachatelství. Jak bylo dosavadním prověřováním ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů zjištěno, tak jejich protiprávní jednání majetkového charakteru doposud čítá šest objasněných skutků se škodou vyšší jak 93 tisíc korun.

1) v brzkých ranních hodinách 22. dubna 2016 vnikli do jednoho z bytů v činžovním domě na ulici Boženy Němcové v Hlučíně, odkud odcizili peněženku s finanční hotovostí, s různými osobními doklady a s platební kartou a dále odcizili notebook, kdy celková škoda byla vyčíslena na částku přes 4 tisíce korun

2) v brzkých ranních hodinách o čtyři dny později na ulici Dlouhoveské v Hlučíně odcizili ze zadní kapsy kalhot poškozeného muže jeho peněženku s finanční částkou na hotovosti, s platební kartou a s různými osobními doklady, vše v hodnotě 3 a půl tisíce korun

3) na přelomu měsíců dubna a května letošního roku vnikli do neobydleného rodinného domu na ulici Rovniny v Hlučíně, odkud odcizili elektroakustickou kytaru a dvoje housle, přičemž škoda byla vyčíslena na 50 tisíc korun

4) v pozdních večerních hodinách dne 3. května u budovy hlučínského Kulturního domu využili podnapilosti poškozeného muže a v nestřeženém okamžiku mu z kapsy kalhot odcizili peněženku s penězi a s jízdenkami MHD, kdy škoda činí přes 600 korun

5) v podvečerních hodinách 6. května v prostoru autobusového nádraží na ulici Opavské v Hlučíně využili toho, že poškozený muž usnul na lavičce a z kapsy kalhot mu odcizili mobilní telefon a dále mu z krku vzali dva řetízky ze žlutého kovu, vše v hodnotě téměř 31 tisíc korun

6) po půlnoci dne 14. května 2016 na Mírovém náměstí v Hlučíně odcizili poškozenému muži vytržením z ruky bankovky v celkové nominální hodnotě 3 tisíce korun, které si právě vybral u místního bankomatu, a poté z místa činu utekli.

Starší z mužů se shora popsaných případů dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Opavě mimo jiné pro přečin krádeže k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře 8 měsíců, se zkušební dobou jednoho roku, a to až do dubna roku 2017.

I u mladšího z mužů se jedná o recidivu, kdy rozsudek Okresního soudu v Opavě mu stanovil trest obecně prospěšných prací o výměře 300 hodin, které doposud neodpracoval.

K řádnému zadokumentování jejich trestné činnosti byli oba výše jmenovaní obvinění muži zadrženi kriminalisty, byli umístěni do policejních cel územního odboru Policie České republiky v Opavě a byl na ně podán podnět s návrhem na vzetí do vazby. Tento podnět byl opavským Okresním státním zastupitelstvím i Okresním soudem akceptován a oba muži byli dne 19. května letošního roku službu konajícími policisty eskortováni do vazební věznice v Ostravě.

 

Úmyslné poškození osobního automobilu na ulici Horní v Hlučíně

Od půlnoci do ranních hodin dne 19. května 2016 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Horní v Hlučíně přečin poškození cizí věci tím, že sprejerstvím úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia se škodou ve výši 3 tisíce korun. Neznámá osoba na karosérii automobilu nastříkala červenou barvou různé stříkance ve tvaru elipsy a kruhu a celá záležitost je nyní prověřována policisty z hlučínského obvodního oddělení, kteří přijmou kladné poznatky k tomuto případu na telefonním čísle 974 737 701.

 

Hlučínští policisté prověřují případy vloupání do sklepních boxů v Dolním Benešově

Dne 19. května letošního roku policisté z obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení pro přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se vloupal do dvou sklepních boxů v bytových domech na ulici Opavské v Dolním Benešově.

K oběma případům došlo v nočních hodinách z 18. a 19. května a neznámá osoba či osoby odcizily pánské silniční jízdní kolo modré barvy, pánské horské jízdní kolo modré barvy, pracovní nářadí, rybářské pruty a rybářské náčiní, čímž poškozeným majitelům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši více jak 71 tisíc korun.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů, jakož i k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

 

 

Opava 20. května 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem