Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 20. ledna 2016

Opava - Vloupání do osobního automobilu v obci Bolatice, část Borová a další... (5 případů) 

 

Dva muži jsou podezřelí z trestné činnosti majetkového charakteru

V těchto dnech policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 39letému muži z Hlučína, neboť tento měl v odpoledních hodinách dne 14. ledna letošního roku odcizit mobilní telefon v hodnotě 5 400 korun. Případ se stal v provozovně bazaru a zastavárny na ulici Ostravské v Hlučíně a tehdy neznámý pachatel při předvádění mobilního přístroje tento uchopil do ruky a z prodejny utekl. Ke zjištění identity neznámého muže hlučínskými policisty přispěla po sdělení jeho popisu prodavačkou místní a osobní znalost prostředí a obyvatel.

Podezření z přečinu zatajení věci si vyslechl 59letý muž z Opavy. Ten v dopoledních hodinách téhož dne nalezl v bufetu na opavské ulici Polní peněženku s finanční částkou na hotovosti ve výši 9 800 korun. Finanční obnos však nikomu neodevzdal, nález neoznámil, peníze si nechal pro svou potřebu a prázdnou peněženku zanechal v místnosti zdejší toalety. Jakmile poškozený muž oznámil ztrátu své peněženky policistům z obvodního oddělení s tím, že jí buďto vytratil nebo nechal po zaplacení zboží na prodejním pultu, tak provedeným prověřováním byl jako pachatel zjištěn shora uvedený muž, který se ke svému protiprávnímu jednání následně doznal.

 

Vloupání do osobního automobilu v obci Bolatice, část Borová

Policisté z obvodního oddělení v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se v ranních hodinách dne 15. ledna 2016 vloupal do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Superb, které bylo zaparkováno na ulici Lipové v obci Bolatice, část Borová. Rozbitím bočního okna automobilu vznikla hmotná škoda na majetku ve výši 3 tisíce korun a odcizením autorádia značky Kenwood činí škoda 50 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizené věci lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní telefonické číslo 974 737 721.

 

Vloupání do kůlny v obci Pustá Polom

V polovině ledna letošního roku došlo v obci Pustá Polom k přečinu krádeže a k přečinu porušování domovní svobody. Celou záležitost nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení doposud neznámého pachatele nebo o poskytnutí informací, které by vedly k nálezu odcizených věcí. Po neoprávněném vniknutí na soukromý pozemek a po vloupání do přilehlé kůlny byl odcizen zahradní traktor na sečení trávy červené barvy, sněžní fréza červené barvy, elektrická řetězová pila červené barvy, elektrická pokosová pila zelené barvy, tři elektrické vrtačky šedo-zelené barvy, elektrická horní fréza na dřevo, elektrická leštička na auta, dvě uhlové brusky zelené barvy, dvě sekery oranžovo-černé barvy, elektrická bruska, aku vrtačka zelené barvy a hliníkový rozkládací žebřík stříbrné barvy. Poškození majitelé vyčíslili celkovou hmotnou škodu na finanční částku ve výši téměř 48 tisíc korun a kladné podněty lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

 

Dva muži z Jeseníku přistiženi při zcizování zboží v opavském marketu

Dne 18. ledna letošního roku policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže spáchaného formou spolupachatelství, kterého se dopustili dva muži ročníku narození 1975 a 1987 z Jeseníku tím, že v polední době předchozího dne společně odcizili v opavském supermarketu na ulici Hlučínské v Kateřinkách příklepový aku šroubovák a sadu profi klíčů, vše v celkové hodnotě téměř 7 tisíc korun. Bez úhrady tohoto nářadí prošli přes pokladní zónu, kde byli zadrženi pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byli předáni přivolaným opavským policistům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u obou mužů jedná o recidivu, poněvadž byli v posledních třech letech pravomocně odsouzeni či potrestáni. Uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru se 28letý muž dopustil i přesto, že byl za stejný trestný čin potrestán Okresním soudem v Jeseníku k obecně prospěšným pracím o výměře 300 hodin, které do dnešního dne nevykonal. Starší 40letý muž byl v minulosti rovněž odsouzen jesenickým soudem k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu 18 měsíců, kdy v říjnu loňského roku byl propuštěn na svobodu. Jejich případná další trestná činnost je i nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s jejich kolegy z Jesenicka a z Olomoucka.

 

Nálezy nevybuchlé munice pocházející z období 2. světové války na Opavsku

Ve dvě hodiny odpoledne dne 19. ledna 2016 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 telefonicky oznámil 60letý muž z Opavska, že při výkopových pracích u vlakového nádraží na katastru obce Bolatice nalezl nějaký předmět, který připomíná minuci. Místo nálezu ihned zajistili policisté z obvodního oddělení v Kravařích do příjezdu pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k odbornému znehodnocení odvezl dělostřelecký granát ráže 75 mm z 2. světové války.

O den dříve, a to kolem poledních hodin, byl policejní pyrotechnik přivolán na ulici Úzkou do obce Markvartovice, kde 67letý muž z Ostravy nalezl rovněž při výkopových pracích dělostřelecký granát ráže 122 mm pocházející také z období 2. světové války. I tato nevybuchlá munice byla na místě odborně zneškodněna a odvezena k úplnému znehodnocení.

 

Opava 20. ledna 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem