Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 21. dubna 2015

Opava - Vloupání do motorových vozidel na Opavsku a další... (3 případy) 

 

Odcizení okrasných tújí z pozemku rodinného domu na ulici Boční v obci Ludgeřovice

Policisté z obvodního oddělení v Hlučíně nyní prověřují oznámení o krádeži okrasných stromků ze zahrady na ulici Boční v obci Ludgeřovice. Doposud neznámý pachatel totiž v noční době z 19. na 20. dubna letošního roku neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů a odcizil 11 kusů vysázených tújí o výšce přibližně 50 centimetrů. Poškozeným majitelům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 2 tisíc korun a případ je šetřen pro přečin porušování domovní svobody. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených stromků lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na hlučínské policejní číslo 974 737 701.


Střet osobního vlaku s 34letou ženou v kolejišti poblíže ulice Těšínské v Opavě

Dne 20. dubna 2015 v době kolem 20:45 hodin došlo na železniční trati v blízkosti hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě ke srážce ženy a osobního vlaku, jedoucího z železniční stanice ČD Opava-východ ve směru na Hlučín. Jak strojvedoucí vlakové soupravy uvedl, tak se mu při jízdě náhle v kolejišti objevila neznámá osoba, která nereagovala na zvukové znamení a i přes použití rychlobrzdy nedokázal již střetu lokomotivy s tělem poškozené zabránit. Tato 34letá žena z Opavy byla pravým předním nárazníkem vlaku odmrštěna mimo kolejiště a bylo jí způsobeno zranění, se kterým byla leteckou záchrannou službou transportována do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Na místě události se kromě policistů z obvodního oddělení v Opavě a opavských kriminalistů nacházeli i policisté z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě, výjezdová skupina služby kriminální policie a vyšetřování, hasiči Hasičského záchranného sboru v Opavě a drážní vyšetřovatel. Orientační dechová zkouška i test na případné návykové látky v těle vyzněly u strojvedoucího vlaku negativně, u ženy byl nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda nebyla ovlivněna alkoholem nebo jinými omamnými nebo psychotropními látkami či jedy. V době střetu byla rychlost vlakové soupravy 49 km/h, což je povolená rychlost, přičemž se ve vlaku nacházelo 12 cestujících a dále strojvůdce a průvodčí. Ke zranění žádné jiné z přítomných osob nedošlo a celá záležitost je nadále v prověřování.


Vloupání do motorových vozidel na Opavsku


Policisté a kriminalisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech prověřují několik případů vloupání do osobních motorových vozidel na Opavsku, kdy pachatel či pachatelé této majetkové trestné činnosti se v automobilech zaměřují na krádeže volně odložených a viditelných věcí hodnotného charakteru.
Níže uvedená protiprávní jednání jsou kvalifikována jako přečin krádeže, přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečin poškození cizí věci.

V polední době dne 15. dubna letošního roku se neznámá osoba vloupala do osobního motorového vozidla značky Ford Focus, jenž bylo zaparkováno na parkovišti poblíž kostela na ulici 9. května v obci Raduň a odcizila ze sedadla spolujezdce dámskou kabelku s peněženkou a s finanční částkou na hotovosti 10 tisíc korun, s různými osobními doklady a s platebními kartami, přičemž rozbitím okna dveří vznikla na voze škoda ve výši 3 tisíc korun.

V dopoledních hodinách následujícího dne se opět rozbitím skleněné výplně okna dveří doposud neznámý pachatel vloupal do osobního motorového vozidla tovární značky Audi A7, a to na ulici Hraniční v Opavě, v městské části Vávrovice. Ze sedadla spolujezdce byla odcizena pánská příruční taška s peněženkou a s finanční částkou na hotovosti 9 tisíc korun, dále se v tašce nacházely různé osobní doklady, platební karty, doklady k automobilu a osobní věci, vše v celkové hodnotě 19 tisíc korun. Škoda na automobilu činí nejméně 5 tisíc korun.

Kolem čtvrté hodiny odpolední dne 17. dubna 2015 došlo stejným způsobem na parkovišti u jednoho z hypermarketů na ulici Těšínské v Opavě k vloupání do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Předmětem zájmu dosud neznámé osoby či osob byla na podlaze vozu odložena brašna s notebookem značky Lenovo a tablet značky Lenovo, vše v hodnotě bezmála 43 tisíc korun, přičemž škoda na zařízení automobilu byla vyčíslena na částku 3 tisíce korun.

V blíže neustanovené době od dopoledních hodin dne 19. dubna 2015 do odpoledních hodin následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na parkovišti marketu na ulici Rybářské v Opavě přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Do automobilu vnikl vypáčením zámku předních dveří a následně odcizil navigační satelitní systém se zabudovaným autorádiem značky Columbus v hodnotě 50 tisíc korun. Pachatel dále vytrhl a poškodil ovládací panel klimatizace, dvířka přihrádky u spolujezdce a rozřezal kožené čalounění předních i zadních sedadel, opěrek a polstrování stropu. Byly ulomeny i obě zpětná zrcátka a došlo k poškrábání laku celé karosérie automobilu se škodou ve výši nejméně 100 tisíc korun.

Policisté a kriminalisté v této souvislosti žádají širokou veřejnost o zvýšenou obezřetnost na své osobní a cenné věci. Lidé by tak neměli nechávat různé tašky, kabelky, aktovky, brašny, notebooky, peněženky, fotoaparáty, mobilní telefony a další elektroniku a spotřební věci volně odložené v automobilu, a to na viditelných místech, jako je palubová a přístrojová deska, sedadla apod. Při odchodu od vozidla je nutné tyto věci minimálně uschovat do zavazadlového prostoru a nejlépe je si vzít cenné věci s sebou. Zároveň je zapotřebí fyzicky zkontrolovat uzavření a uzamčení oken a dveří svého dopravního prostředku.

 

 

Opava 21. dubna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem