Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 21. května 2015

Opava - Další nezletilec zaměstnal policisty, strážníky i hasiče anonymním sdělením o uložení bomby a další... (4 případy) 

 

Další nezletilec zaměstnal policisty, strážníky i hasiče anonymním sdělením o uložení bomby

V průběhu několika posledních týdnů museli policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě přijmout veškerá nutná opatření v souvislosti s dvěma případy anonymních oznámení o uložení nástražného výbušného systému, tedy bomby.

O prvním případu byla veřejnost prostřednictvím médií informovaná 15. dubna letošního roku. To přibližně 5 minut před osmou hodinou ranní byli opavští policisté vyrozuměni ze strany ředitele Základní školy na ulici Mařádkové v Opavě, že jim neznámá osoba vyhrožuje bombou. Policisté ihned ve spolupráci se strážníky opavské Městské policie a s pracovníky krizového řízení Magistrátu města Opavy učinili taková opatření, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví dětí, pedagogů a dalších osob zdržujících se, bydlících a pracujících v bezprostředním okolí ulice Mařádkova v Opavě. Kromě okamžité evakuace 250 dětí a dalších osob ze čtyř budov na této ulici a dalších 190 žáků, pedagogického sboru a zaměstnanců ze školského zařízení na ulici Krnovské v Opavě, opavští kriminalisté v průběhu dne zjistili několik indicií, které po čtvrté hodině odpolední téhož dne vedly k podezření na protiprávní jednání ze strany nezletilého chlapce z Opavy. Ten se následně ke svému činu doznal a totéž potvrdil i další podezřelý hoch. Díky rychlé práci opavských policistů v součinnosti s pedagogickým sborem školy, odborem školství a s pracovníky krizového řízení Magistrátu města Opavy tak mohla být po několika málo hodinách zrušena všechna preventivní opatření, která by měla zabránit možnému riziku ohrožení života a zdraví dětí, pedagogického sboru, majetku školského zařízení a okolních obyvatel, jenž zde bydlí, pracují a zdržují se.

Ani takto rychle objasněný a mediálně zveřejněný případ však neodradil další osobu v obdobném protiprávním jednání.

Dne 11. května 2015 museli opavští policisté opět zahájit úkony trestního řízení ve věci přečinu šíření poplašné zprávy, neboť chvíli po půl druhé odpolední téhož dne neznámá osoba zatelefonovala na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 a uvedla, že na ulici Edvarda Beneše je bomba. I v této záležitosti se na uvedené místo dostavili představitelé Integrovaného záchranného systému, přičemž se bezpečnostního opatření zúčastnilo 13 opavských policistů, 2 strážníci Městské policie Opava, 4 hasiči HZS Opava a 2 pracovníci oddělení havárie a krizového řízení Magistrátu města Opavy. Byla provedena evakuace přibližně 230 osob z budovy Základní školy E. Beneše a z přilehlých tělocvičen, ze školní družiny s jídelnou i z objektu Mateřské školky. V průběhu akce se na místo dostavil i policejní psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání výbušnin z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje, který v objektech a v okolí provedl kontrolu, vše s negativním výsledkem. Po řádném prohledání prostor bylo zmíněné opatření ukončeno přibližně po 4 hodinách usilovné práce.
Na řadu pak přišlo každodenní prověřování celého případu ze strany opavských policistů a kriminalistů. Tito v těchto dnech ustanovili osobu pachatele, a tou je 12letý chlapec z Opavy. Z jakého důvodu nezletilec své protiprávní jednání učinil, je předmětem dalšího objasňování a vzhledem k věku pachatele trestné činnosti nebudou v této věci sdělovány bližší podrobnosti.

Policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě apelují na děti různého věku a na dospívající mládež, aby takové to obdobné protiprávní jednání v žádném případě neprováděli, přičemž žádají i rodiče a pedagogický sbor, aby nezletilcům a mladistvým vysvětlili možné dopady této trestné činnosti. Všichni lidé by si měli uvědomit, že tímto chováním připravují bezpečnostní složky o prostředky a čas, kdy policisté, hasiči a strážníci městských policií tak nemohou být v danou dobu na jiném místě, kde by jich mohlo být skutečně potřeba. Je nutné také upozornit na skutečnost, že výše zmíněná bezpečnostní opatření stojí nemálo finančních prostředků a pachatelé budou řádně potrestáni. V případě, že jsou to osoby, které nedovršily 18 let, budou k zodpovědnosti postaveni i jejich zákonní zástupci, tedy ve většině případů rodiče.


V Hlučíně byl polský občan okraden o cennosti po vloupání do osobního automobilu

Nepříjemnou zkušenost z návštěvy Hlučína má s největší pravděpodobností 48letý polský státní příslušník. Ten totiž mezi jednou a druhou hodinou odpolední dne 19. května 2015 zaparkoval své osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota na parkovišti ulice Jahodová. Po příchodu zpět k vozu však zjistil, že má rozbité skleněné výplně oken předních dveří a zavazadlového prostoru. Doposud neznámá osoba mu následně z automobilu odcizila tablet značky Goclever, koženou bundu bronzové barvy a notebook značky HP s příslušenstvím, vše v hodnotě téměř 38 tisíc korun, přičemž škoda na zařízení vozu činí 27 tisíc korun.
V této souvislosti policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě upozorňují veřejnost na zvýšenou obezřetnost na své osobní a cenné věci. V případě odchodu od odstaveného automobilu je zapotřebí nejen fyzicky zkontrolovat uzavřenost a zajištěnost oken a dveří, ale je nutností nenechávat cenné věci na viditelných místech vozidla, jakož je palubní přístrojová deska a sedadla. Tyto věci mají lidé uschovat minimálně do zavazadlového prostoru automobilu, nejlépe však je si svůj hodnotný majetek vzít s sebou. Právě zmíněný výše uvedený případ prověřují hlučínští policisté a kladné poznatky, které by vedly k objasnění záležitosti, lze kdykoli telefonicky sdělit na policejní číslo 974 737 701.


Krádež měděného kabelu z areálu stavby v Opavě-Vávrovicích

Policisté z obvodního oddělení v Opavě prověřují případ krádeže v areálu výstavby nového výrobního podniku na ulici K Celnici v Opavě, městské části Vávrovice. Přečin krádeže se stal v noční době z 18. na 19. května 2015 a doposud neznámý pachatel nebo pachatelé odcizili celkem 50 metrů měděného 4-žílového přívodního kabelu pro elektrický přivaděč, který byl natočen na dřevěné cívce. Poškozené společnosti tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 75 tisíc korun. Opavští policisté žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osoby pachatele nebo o informace, které by vedly k nálezu odcizeného stavebního materiálu. Toto lze, prosím, kdykoli sdělit na policejní telefonní číslo 974 737 651.


Odcizení králíků ze zahrady rodinného domu na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích

V noční době ze dne 18. na 19. května letošního roku se doposud neznámý pachatel dopustil na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže. Tato trestná činnost majetkového charakteru vznikla tím, že bylo neoprávněně vniknuto na zahradu jednoho z rodinných domů a z králíkárny došlo k odcizení 4 králíků plemene kalifornský strakáč. Poškozenému muži tak byla způsobena celková hmotná škoda ve výši 1 500 korun a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených domácích zvířat lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651.
 


Opava 21. května 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem