Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. března 2018

Opava - Podvodné jednání na internetu prověřuje opavská „kriminálka“ a další... (3 případy) 

Podvodné jednání na internetu prověřuje opavská „kriminálka“

V těchto dnech opavský policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, kterého se mohl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že v úmyslu nedostát svým budoucím závazkům se obohatil minimálně o finanční částku ve výši téměř 7 tisíc korun na poškozené 18leté ženě z Opavska.

Jak bylo dosavadním prověřováním ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů zjištěno, tak doposud neznámá osoba nabízela prostřednictvím internetové sítě k darování štěňata, a to nejméně od odpoledních hodin 7. března do dopoledních hodin 11. března letošního roku. Na tento inzerát zareagovala výše uvedená mladá žena, přičemž jí bylo přislíbeno dodání dvou štěňat plemene Pomeanian, stáří 12 měsíců a byla vyzvána k úhradě za pojištění a za péči o štěňata během přepravy. Toto vše, včetně poplatku za transakci provedla a finanční prostředky odeslala poštovní poukázkou na zahraniční bankovní účet. Do současné doby však žádná štěňata neobdržela, naopak jí byla e-mailovou poštou adresována další výzva k úhradě 15 tisíc korun za údajné krmení a opětovné připojištění objednaných psů. Na tuto výzvu však již poškozená žena nereagovala a vše oznámila místně příslušným policistům z Obvodního oddělení ve Vítkově.

Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských kriminalistů a v případě, že se obdobné protiprávní jednání majetkového charakteru stalo i jiné, takto důvěřivé osobě, nechť tuto skutečnost oznámí na nejbližší služebně Policie České republiky či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vítkovští policisté a opavští kriminalisté objasnili trestnou činnost 31letého muže

Dne 20. března 2018 policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 31letého muže z Vítkova jako obviněného ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, přečinu krádeže a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Podle všech doposud zjištěných skutečností se totiž výše jmenovaný recidivista ve dnech 4. března a 9. března letošního roku vloupal do hospodářské budovy na pozemku jednoho z rodinných domů v obci Melč, odkud postupně odcizil dvě řetězové benzínové pily, dvě elektrické motorové pily, elektrickou přímočarou pilu, auto nabíječku, elektrickou ruční vrtačku, soupravu závitníků v platovém kufříku, vrtací kladivo a dvě ruční elektrické kotoučové brusky, čímž poškozené místní rodině vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši více jak 18 tisíc korun. Také odcizil několik plastových láhví s benzínem, které následně nalil do svého osobního motorového vozidla tovární značky Hyundai Accent, se kterým vždy přijel na místo svého protiprávního jednání majetkového charakteru. Tímto bylo také prokázáno, že automobil řídil, ač má trestním příkazem Okresního soudu v Opavě a rozsudkem Krajského soudu v Ostravě vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel do května roku 2024. Odcizené pracovní nářadí náhodně prodal neznámým osobám a takto získané finanční prostředky následně použil pro svou vlastní potřebu. Trestní stíhání 31letého muže je nyní vedeno na svobodě a jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.


 

Odcizení mobilního telefonu v čekárně opavské železniční stanice

V době mezi šestou a sedmou hodinou ranní 21. března 2018 doposud neznámý pachatel spáchal v budově čekárny železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě přečin krádeže tím, že odcizil volně odložený dotykový mobilní telefon značky Alcatel růžové barvy v hodnotě tisíc korun. Tento přístroj si poškozená 23letá žena z Hradce nad Moravicí nabíjela, přičemž jej měla ve svém dosahu, avšak neznámá osoba využila její chvilkové nepozornosti a telefon odcizila. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 22. března 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem