Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. června 2017

Opava - Dopravní nehoda podnapilého cyklisty a další kontroly podnapilých cyklistů na Opavsku a další... (8 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého cyklisty a další kontroly podnapilých cyklistů na Opavsku

Chvíli před půl pátou odpolední 16. června 2017 jel 52letý muž z Kravař na svém jízdním kole po ulici Komenského v Kravařích, přičemž vlivem své podnapilosti nezvládl řízení a narazil do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky VW Golf. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Při prováděném prověřování celé záležitosti policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky provedli u cyklisty dechové zkoušky s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami okolo 3,3 promile alkoholu v dechu.

Po půl druhé ranní 18. června letošního roku policejní hlídka z obvodního oddělení ve Vítkově stavěla na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou 37letého místního muže, který jel na neosvětleném jízdním kole. Při silniční kontrole policisté vyzvali cyklistu k odbornému měření dechovými zkouškami, které vyzněly pozitivně a výše uvedenému muži byly naměřeny hodnoty více jak 0,5 promile alkoholu v dechu. K předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou se cyklista doznal, na místě mu byla zakázána další jízda a celá záležitost bude následně postoupena podle věcné příslušnosti do správní komise odboru dopravy příslušného městského úřadu k dalšímu projednání a opatření.

Dne 20. června 2017 v půl jedenácté večer opavská dopravní policejní hlídka stavěla na ulici Písečné v Hlučíně 45letého místního muže, který jel na neosvětleném jízdním kole. Vzhledem k tomu, že z úst cyklisty byl cítit zápach alkoholu, policisté u něj provedli opakované dechové zkoušky s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami okolo 1,1 promile alkoholu v dechu. I tento případ bude následně postoupen do správní komise Odboru dopravy Městského úřadu v Hlučíně k dalšímu došetření, projednání a opatření.

Dodání podnapilých mužů na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění

Před osmou hodinou večerní 17. června tohoto roku všímavý občan ze Stěbořic telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, že se po jejich obci pohybuje nějaký muž, který je v silně podnapilém stavu, vstupuje do vozovky, narušuje bezpečnost a plynulost silničního provozu a bezprostředně tak ohrožuje svůj život a zdraví. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích, která následně zajistila 37letého muže z Bruntálu a vzhledem k tomu, že orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu téměř 2,4 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.

O den později byl kravařskými policisty na opavskou protialkoholní záchytnou stanici umístěn k vystřízlivění i 57letý muž z Kobeřic, neboť tento po polední době téhož dne v silně podnapilém stavu ležel na zemi v prostorách autobusové zastávky na ulici Hlučínské v obci Kobeřice, kdy nebyl schopen vlastní chůze a vzbuzoval veřejné pohoršení u kolemjdoucích spoluobčanů. Orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu více jak 3 promile alkoholu v dechu.

Oba výše uvedené případy byly kvalifikovány jako přestupky proti veřejnému pořádku a jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Vše je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Úmyslné poškození osobního automobilu v Ludgeřovicích prověřují hlučínští policisté

Policisté z obvodního oddělení v Hlučíně v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v noční době ze 17. na 18. června letošního roku úmyslně vhodil kovovou popelnici na komunální odpad do zahrady jednoho z rodinných domů na ulici K Vršku v obci Ludgeřovice. Popelnice dopadla na zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Audi a poškozením karosérie a laku zadních dveří vznikla poškozené ostravské společnosti celková hmotná škoda na majetku ve výši 100 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jejího počínání lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Vloupání do stánku s občerstvením na ulici Polní v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal v noční době z 18. na 19. června 2017 na ulici Polní v Opavě přečin krádeže tím, že vstoupil do areálu místní restaurace a následně se vloupal do zdejšího stánku s občerstvením, ze kterého odcizil dvoje brambůrky, 20 balíčků tyčinek, lízátka a drobné mince v hodnotě 400 korun. Poškozenému majiteli tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 640 korun a případ nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Z majetkové trestné činnosti je obviněn 36letý muž z Ostravy

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 36letého muže z Ostravy jako obviněného z přečinu krádeže, z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z přečinu poškození cizích práv a z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Jak bylo dosavadním prověřováním opavských kriminalistů zjištěno, tak se obviněný muž v podvečerních hodinách 16. května 2017 vloupal na parkovišti za restaurací Lovecký zámeček v obci Šilheřovice do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia, ze kterého odcizil tašku s notebookem, finanční hotovost, peněženku, různé osobní doklady a platební karty, čímž poškozenému 50letému muži z Ostravy a ostravské společnosti způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 64 tisíc korun. Toto své protiprávní jednání majetkového charakteru spáchal i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem soudu k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Nejenže se v daném případě jedná o recidivistu majetkové trestné činnosti, ale dále bylo prokázáno, že si na odcizený občanský průkaz 30letého muže z Frýdku-Místku začátkem května letošního roku zapůjčil z jisté opavské společnosti osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Yeti, které užil k jízdě z Opavy do Ostravy a dále například i do obce Šilheřovice, ačkoli mu byl rozhodnutím různých soudů vysloven zákaz řízení motorových vozidel všech skupin řidičského oprávnění, a to až do července roku 2024. Jeho případná další trestná činnost a protiprávní jednání je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, kteří úzce spolupracují se svými ostravskými kolegy.

Žádost o svědectví k dopravní nehodě osobního automobilu mezi Kravařemi a Zábřehem

Policejní inspektor skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Karel Matusiak žádá širokou veřejnost o informace k dopravní nehodě, která se stala kolem čtvrté hodiny ráno 14. června 2017 na silnici mezi Kravařemi a obcí Dolní Benešov, část Zábřeh. V té době 21letý muž z Opavska řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai Lantra, přičemž vjel do levé silniční příkopy, následně na přilehlé pole a narazil i do listnatého stromu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši… korun. Při prověřování dopravní nehody výše uvedený muž uvedl, že mu bezprostředně do jízdní dráhy vběhla srna a aby zabránil přímému střetu, strhl řízení automobilu, čímž dostal smyk. K řádnému objasnění a zadokumentování celého případu je nutné svědectví kolemjedoucích řidičů, zda si nevšimli pohyb lesního zvířete v okolí kolizní situace a zda se průběh nehody opravdu stal tak, jak uvádí řidič. Tyto informace lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581.

Dopravní nehody motocyklistů na Opavsku

V osmnáct hodin 21. června 2017 řídil 26letý muž z Hradce nad Moravicí motocykl tovární značky Piaggio mezi obcemi Uhlířov a Štáblovice, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou upadl na bok, vyjel vpravo mimo vozovku a narazil do vzrostlého listnatého stromu. Při dopravní nehodě utrpěl motocyklista zranění těžšího charakteru a byl z místa kolizní situace přepraven helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a ošetření. Lehčí zranění bylo způsobeno i 24leté spolujezdkyni z Hradce nad Moravicí, která byla k lékařskému vyšetření a ošetření převezena sanitním vozidlem do opavské Slezské nemocnice. U obou účastníků dopravní nehody byla provedena orientační dechová zkouška s negativními výsledky a celková hmotná škoda na majetku byla stanovena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun.

O hodinu a půl později, tedy v půl osmé podvečerní téhož dne, 34letá žákyně autoškoly z Opavy prováděla výcvik s motocyklem tovární značky Yamaha, a to na účelové komunikaci v areálu na ulici Komárovské v Opavě. Při jízdě zručnosti a tedy při řízení uvedeného motocyklu nepřizpůsobila rychlost jízdy svým schopnostem, levou přední částí motorky narazila do pravé zadní části zde zaparkovaného automobilu tovární značky Škoda Pick-up a následně do vedle odstaveného vozidla tovární značky Volvo. Poté upadla na asfaltový povrch vozovky a způsobila si zranění povahy těžké s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava, kam byla převezena přivolaným sanitním vozidlem s lékařským personálem. U motocyklistky nebyla provedena dechová zkouška s ohledem na rozsah jejího zranění, byl u ní nařízen odběr krve. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 65 tisíc korun.

Oba výše uvedené případy jsou nadále prověřovány ze strany policistů ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Úmyslné poškození osobního automobilu v Opavě-Kateřinkách

Dne 21. června 2017 policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v noční době z 20. na 21. června letošního roku úmyslně poškodil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, a to na parkovišti před bytovými domy na ulici Fügnerové v Opavě-Kateřinkách. Způsobenými rýhy do karosérie a laku automobilu vznikla poškozené právnické osobě celková hmotná škoda na majetku ve výši zcela zjevně převyšující finanční částku 5 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 22. června 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem