Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. května 2014

Opava - Podvodné jednání při koupi mobilu přes internetový obchod a další...(4 případy) 

 

Hlučínští policisté předvedli k prokázání totožnosti muže vydávajícího se za jinou osobu

Dne 20. května 2014 kolem půl desáté dopoledne policejní hlídka z obvodního oddělení v Hlučíně kontrolovala na ulici Celní v Hlučíně muže, který na výzvu k prokázání totožnosti nepředložil svůj občanský průkaz ani jiný věrohodný doklad a svým ústním tvrzením sděloval, že je 29letý muž z Ostravy. Vzhledem k pochybnostem však zakročující policisté rozhodli o předvedení tohoto muže na místní policejní služebnu, kde se lustracemi v dostupných evidencích zjistilo, že se vydává za svého rodinného příbuzného. Následně se onen muž doznal ke své pravé totožnosti, což bylo ověřeno a z dalšího šetření vyplynulo, že tento 33letý muž z Ostravy prochází celostátním pátráním, kdy Okresní soud v Ostravě na něho vydal v loňském roce příkaz k zatčení pro přečin zanedbání povinné výživy. Ještě téhož dne v odpoledních hodinách byl 33letý muž policisty eskortován k ostravskému soudu k dalším procesním úkonům a bylo po něm odvoláno pátrání.


Objasnění případů majetkové trestné činnosti na teritoriu obvodního oddělení PČR Kravaře

V těchto dnech policisté z obvodního oddělení v Kravařích objasnili 2 případy majetkové trestné činnosti, které se staly na území jejich služebního obvodu.

K prvnímu případu došlo v brzkých ranních hodinách 10. dubna 2014 na ulici Opavské v Kravařích, kdy se tehdy neznámý pachatel vloupal do novinového stánku před nákupním centrem a odcizil kartóny cigaret různých značek se škodou ve výši 10 tisíc korun. Na základě prováděného šetření skutek spáchali 2 muži (43letý z Frýdku-Místku a 27letý z Ostravy), kterým ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření z přečinu krádeže.

Dalším podezřelým z trestné činnosti majetkového charakteru je 37letý muž z Opavy. Tento se měl podle kravařských policistů v průběhu měsíce dubna letošního roku vloupat do prostor skladu stravovacího provozu Rehabilitačního ústavu v obci Chuchelná a odcizit zde sýry, salámy a různé zmražené zboží, vše v hodnotě přes 5 tisíc korun. Výše uvedený muž se ke svému protiprávnímu jednání a chování doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu rovněž bylo sděleno podezření z přečinu krádeže.


Podvodné jednání při internetovém obchodu šetří opavští policisté

Na základě oznámení od poškozeného 23letého muže z Opavy šetří od 20. května letošního roku opavští policisté z místního obvodního oddělení případ přečinu podvodu. V polovině tohoto měsíce totiž oznamovatel reagoval na inzerát prostřednictvím jistého internetového portálu, kdy si od dosud neznámé osoby objednal mobilní telefon Samsung S4, za který bankovním převodem ihned uhradil finanční částku ve výši 5.600 korun. E-mailovou komunikací mu bylo přislíbeno, že zakoupené zboží obdrží zásilkovou službou, přičemž následně v místě svého bydliště opravdu obdržel balík, ve kterém se místo mobilního telefonu nacházela 2 jablka. Po doposud neznámé osobě, která svým protiprávním jednáním a chováním vylákala od výše jmenovaného poškozeného muže finanční prostředky se i nadále pátrá a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


31letý muž z Opavska se vloupal do chatky v obci Budišovice

Dne 21. května 2014 policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru v Opavě zahájil trestní stíhání 31letého muže z Opavska, neboť tento se na konci měsíce března letošního roku vloupal do chatky v obci Budišovice, odkud odcizil televizor a nerezové příbory. Případ objasnili opavští kriminalisté na základě místní a osobní znalosti prostředí a dané problematiky majetkové trestné činnosti, přičemž bylo dále lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, že se u výše uvedeného muže jedná o recidivu. V posledních 3 létech byl totiž pravomocně odsouzen trestním příkazem Okresního soudu v Opavě pro přečin krádež k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 8 měsíců, se zkušební dobou do ledna roku 2016. Jeho případné další protiprávní jednání a chování je předmětem prověřování a prošetřování.

 

 

por. Bc. René Černohorský
komisař PIS Opava


 

vytisknout  e-mailem