Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. ledna 2015

Opava - Opavští policisté se zabývají i případy zpronevěřených finančních prostředků a další... (8 případů) 

 

Za případem krádeže věcí v opavské lékárně stojí 35letý recidivista + další krádež v prodejně

Před šestnáctou hodinou odpolední dne 6. ledna letošního roku policisté z obvodního oddělení v Opavě přijali oznámení pracovníků lékárny na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích, že jim před chvíli neznámý muž odcizil volně vystavené zboží, a to zubní pasty, pleťová mléka a vitamíny v celkové hodnotě 1 500 korun. Tento případ byl ihned šetřen jako přestupek proti majetku, kdy v těchto dnech na základě sděleného popisu pachatele a vzhledem k místní a osobní znalosti prostředí a problematiky protiprávního jednání majetkového charakteru byl ustanoven 35letý muž z Opavy, který se ke své trestné činnosti doznal. Poněvadž byl v posledních 3 letech pravomocně odsouzen Okresním soudem v Opavě pro obdobné jednání, za což mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v délce 14 měsíců, který vykonal, tak se u něj jedná o recidivu a celá záležitost byla překvalifikována na přečin krádeže.

Stejné přečinu krádeže se dopustil další recidivista, a to v době kolem šesté hodiny odpolední dne 20. ledna letošního roku v nákupním centru na ulici Těšínské v Opavě. 25letý muž z Novojičínska zde totiž odcizil různé druhy balení kávy, plechovky zahuštěného slazeného mléka, čokolády, máslo, sýr, alkohol a drogistické zboží, vše v celkové hodnotě 1 700 korun. Toto zboží si dal do své tašky a bez zaplacení prošel přes pokladní zónu, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolaným opavským policistům Policie České republiky, kteří lustracemi zjistili, že výše jmenovaný muž byl v září loňského roku potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Ostravě k 300 hodinám obecně prospěšných prací, které doposud nevykonal.


Dva muži z Opavy před opavskou diskotékou slovně a fyzicky napadli muže a ženu

Dne 19. ledna 2015 opavští policisté z obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se před budovou diskotéky na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách dopustili dva muži z Opavy, a to po druhé hodině ranní dne 17. ledna letošního roku. Nejprve 20letý muž bezdůvodně hodil plastový kelímek s tekutinou po zde stojící18leté ženě z Opavy a také po 21letém muži z Opavska, kteří se proti tomuto jednání slovně ohradili. V té chvíli je však výše uvedený agresivní muž napadl i fyzicky, kdy poškozeného několikrát udeřil pěstí do obličeje a k tomuto protiprávnímu jednání se také přidal 19letý muž, který poškozenému rovněž dal několik ran pěstí. Když poškozená žena začala svého přítele bránit, tak i ona byla fyzicky napadena taháním za vlasy a údery pěstí do těla. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Fyzické napadení mezi 2 muži prověřují v těchto dnech hlučínští policisté

Dne 20. ledna 2015 policisté z hlučínského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ublížení na zdraví, ze kterého je důvodně podezřelý místní 47letý muž, poněvadž měl chvíli po půlnoci dne 18. ledna letošního roku v prostorách restaurace na ulici Rovniny v Hlučíně fyzicky napadnout 25letého muže z Bruntálska. Podle doposud zjištěných skutečností jej několikrát udeřil pěstí do obličeje a způsobil tak poškozenému muži zranění s doposud neupřesněnou dobou léčení, přesahující však 7 dnů. Celá záležitost je nadále v prověřování.


Vloupání do rekonstruovaného bytového domu na ulici Krnovské v Opavě

V blíže neustanovené době z 18. na 19. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Krnovské v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do prostor v této chvíli neobývaného a rekonstruovaného bytového domu, odkud odcizil měděné trubky různých průměrů a délek v celkové hodnotě bezmála 40 tisíc korun. Případ prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osoby či osob pachatelů této majetkové trestné činnosti. Jakékoli informace, které by vedly k objasnění celé záležitosti, případně k nálezu odcizených věcí lze kdykoli, byť i anonymně, sdělit na policejní telefonní číslo 974 737 651.


Opavští policisté se zabývají i případy zpronevěřených finančních prostředků

Policejní komisaři služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech nezávisle na sobě sdělili obvinění z přečinu zpronevěry dvěma mužům.

První z nich, a to 50letý muž z Olomouce, jako odpovědná osoba za prodej zboží v prodejním stánku, si neoprávněně přisvojil finanční prostředky ve výši 60 tisíc korun. Tuto částku měl obdržet od zákazníků v době od 13. do 23. prosince loňského roku za prodej dřevěných hraček v průběhu vánočních trhů na Horním náměstí v Opavě. Získané peníze neodevzdal na základě dohody o provedení práce svému zaměstnavateli a použil je pro svou vlastní potřebu.

Druhý, 31letý muž z Opavy, si neoprávněně ponechal finanční částku na hotovosti ve výši 16 tisíc korun. Jako provozní obsluha jedné z opavských heren na ulici Krnovské v Opavě totiž tyto peníze řádně neodvedl svému zaměstnavateli, a to za období od konce prosince loňského roku do dnešního dne, přičemž je následně použil pro svou osobní potřebu.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě

Dne 20. ledna 2015 kolem půl desáté večerní řídil 22letý muž z Krnova osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Toledo po ulici Krnovské ve směru z centra Opavy na Bruntál, přičemž vlivem své silné podnapilosti najel na vyvýšený ostrůvek přechodu pro chodce uprostřed komunikace a narazil zde do dvou dopravních značek. Při střetu došlo k poškození automobilu a k úniku motorového oleje na vozovku. S nepojízdným vozem zastavil až několik metrů za ostrůvkem a v době příjezdu policistů se snažil z místa dopravní nehody odejít. Byl však bezprostředně zadržen a jako řidič seatu byl ustanoven přítomnými svědky. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3 promile alkoholu v dechu. Následně byl policisty ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž vyhověl a dobrovolně se podrobil. Na místě mu byl rovněž zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování, kdy shora jmenovaný muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.


58letý muž neoprávněně přespával v rekreační chatce v obci Moravice

Dne 21. ledna 2015 policisté z obvodního oddělení ve Vítkově ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu porušování domovní svobody 58letému muži z Budišova nad Budišovkou, neboť tento se v průběhu měsíce prosince loňského roku vloupal do rekreační chatky v obci Moravice, přičemž majiteli způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 500 korun. Jak bylo vítkovskými policisty a opavskými kriminalisty zjištěno, tak shora uvedený muž se zde údajně vloupal proto, že neměl kde spát, byla mu zima a v chatce neoprávněně setrval po dobu dvou dnů. Celá záležitost je nadále v prověřování, kdy se zjišťuje, zda podezřelý muž se nedopustil i jiné trestné činnosti obdobného či majetkového charakteru.


Odcizení motocyklu ze sklepa činžovního domu na ulici Klokočovské ve Vítkově

V odpoledních hodinách dne 21. ledna 2015 doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z činžovních domů na ulici Klokočovské ve Vítkově přečin neoprávněné užívání cizí věci a přečin porušování domovní svobody tím, že se vloupal do sklepního boxu poškozeného místního 50letého muže, odkud odcizil malý motocykl tovární značky Hero Majestic Gizmo zelené barvy, registrační značky 1T8 166, roku výroby 2005 v celkové hodnotě 8 tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizeného motocyklu lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

 

 

Opava 22. ledna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem