Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. prosince 2017

Opava - Odcizení vánočních stromků z areálu prodejny v Hlučíně a další... (5 případů) 

Vloupání do garáží na ulici Osada Míru v Dolním Benešově a v opavských garážovištích
 

V pozdních odpoledních hodinách 19. prosince letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Osada Míru v Dolním Benešově přečin krádeže tím, že se vloupal do jedné z místních garáží, ze které odcizil motorovou pilu značky Hecht, 10 kusů starých mobilních telefonů různých značek, 20-ti litrový plastový kanystr s benzínem, 20-ti litrový kovový kanystr s benzínem, mixér značky Phillips, rychlovarnou konvici značky Phillips, pánev s nepřilnavým povrchem značky Phillips a auto navigaci značky Panasonic C500. Odcizením shora uvedených věcí a poškozením zámků vrat garáže vznikla poškozenému 49letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 19 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Rovněž policisté z Obvodního oddělení v Opavě v těchto dnech přijali oznámení o vloupání do dvou garáží, a to v průběhu dne 21. prosince 2017. K prvnímu případu došlo na ulici U Dubového mlýna, přičemž neznámá osoba po rozlomení zámku vrat vnikla do garáže 27letého muže, odkud však nic neodcizila, na zařízení přesto způsobila škodu ve výši tisíc korun. Druhý skutek se stal na opavské ulici U cukrovaru, kdy po vylomení zámku vrat neznámý pachatel vešel do řadové garáže 47letého muže a odcizil elektrickou vrtačku zelené barvy značky Black and Decker a úhlovou brusku modré barvy značky Narex, vše v hodnotě okolo 2 a půl tisíce korun. Jakékoli informace k výše uvedeným přečinům krádeže, které by vedly k objasnění věci, k zjištění osob pachatelů či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Případy krádeží zboží v opavských prodejnách znají své pachatele

Dne 19. prosince 2017 policisté z Obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 48letému muži z Opavska, neboť tento chvíli po sedmé hodině večerní téhož dne odcizil v supermarketu na ulici Krnovské v Opavě, městské části Jaktař volně vystavené zboží v celkové hodnotě 516 korun. Tři láhve alkoholu různých značek si uschoval pod svůj oděv a bez úhrady se snažil projít pokladní zónou, přičemž byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané opavské policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích policisté zjistili, že se u shora jmenovaného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 150 hodin, které do současné doby neodpracoval.

Stejného protiprávního jednání majetkového charakteru mající znaky recidivy se dopustil i 22letý muž z Opavy, neboť v odpoledních hodinách 14. prosince tohoto roku odcizil v prodejně na ulici Šrámkové v Opavě-Kateřinkách třináct balíčků kávy různých druhů v hodnotě bezmála 2 tisíce korun. I on byl po průchodu pokladnami bez úhrady zboží zadržen zaměstnanci prodejny a poté byl předán přivolaným opavským policistům. Jak bylo dále zjištěno, tak za obdobný čin byl v posledních třech letech potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 200 hodin, kdy soudní rozhodnutí do současné doby zcela nevykonal.

Dopravní nehoda podnapilého cyklisty s osobním automobilem v Opavě

Dne 20. prosince 2017 chvíli před půl osmou večerní jel 49letý místní muž na svém jízdním kole po ulici Tyršové v Opavě, a to ve vyhrazeném jízdním pruhu pro cyklisty ve směru ke křižovatce s ulicí Rooseveltovou. Zde chtěl odbočit doleva k ulici Boženy Němcové, přičemž nedal přednost v jízdě po hlavní silnici přijíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Hyundai i20, jenž řídil 30letý muž z Opavy. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu přední části automobilu s jízdním kolem. Cyklista si pádem na zem způsobil zranění lehčího charakteru, ke zranění žádných jiných účastníků kolizní situace nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 a půl tisíce korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče osobního auta negativně, pozitivní však byla u cyklisty, kdy mu byly naměřeny hodnoty okolo 1,1 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Odcizení vánočních stromků z areálu prodejny v Hlučíně

V blíže neupřesněné době z 19. na 20. prosince 2017 se doposud neznámý pachatel dopustil na ulici Ostravské v Hlučíně přečinu krádeže tím, že po rozstřižení pletiva vstoupil do oploceného areálu prodejny Mounfield, ze kterého z odcizil 23 kusů kavkazských jedlí o délce 1 – 1,5 metrů, čímž poškozené organizaci vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši více jak 17 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených stromků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Požár autobusové zastávky v obci Neplachovice

Dne 22. prosince 2017 policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v brzkých ranních hodinách (okolo 01:30 hodin) téhož dne na ulici Školní v obci Neplachovice zatlačil do vnitřní části autobusové zastávky plastový kontejner na komunální odpad, který následně zapálil, přičemž došlo ke shoření plastového kontejneru a k zahoření dřevěného opláštění i kovové konstrukce zastávky. Poškozené obci tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 35 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jeho protiprávního jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 22. prosince 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem