Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. srpna 2017

Opava - Krádeže zboží v prodejnách a další... (5 případů) 

Dopravní nehoda mezi obcemi Bolatice a Chuchelná

Těsně před třetí hodinou odpolední 18. srpna 2017 řídil 55letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky VW Caddy ve směru jízdy z obce Bolatice na Chuchelnou, přičemž nedodržel dostatečnou bezpečnostní vzdálenost za jedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky VW Golf, jenž řídila 48letá žena z Opavska, a když přibrzdila za před ní jedoucím cyklistou, kterého nemohla objet s ohledem na přijíždějící protijedoucí automobil, tak do ní zezadu narazil. Řidička byla se svým automobilem odhozena mimo silnici a přední části vozu narazila do stromu. Při této kolizní situaci také došlo ke střetu zpětných zrcátek mezi vozem VW Caddy a protijedoucím dodávkovým motorovým vozidlem tovární značky VW Transportér, který řídil 47letý muž z Kravař. Při dopravní nehodě, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši přes 200 tisíc korun, došlo ke zranění lehčího charakteru výše uvedené ženy a prvně jmenovaného muže, s nutností jejich lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Orientační dechové zkoušky byly provedeny u všech účastníků dopravní nehody, přičemž 55letý muž z vozu Caddy měl pozitivní hodnotu, a to bezmála 0,3 promile alkoholu v dechu. Na výzvu policistů se následně podrobil i odběru biologického materiálu (krve). Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Případ odcizení mobilního telefonu v hlučínské restauraci objasněn

V těchto dnech policisté z hlučínského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 37letému místnímu muži, neboť tento před jedenáctou hodinou večerní 18. srpna 2017 v restauraci na ulici Hornické v Hlučíně odcizil z kapsy kalhot poškozené 36leté ženy z Hlučína mobilní telefon v hodnotě 4 tisíce korun a následně z místa svého protiprávního jednání majetkového charakteru odešel. Chvíli po své trestné činnosti byl zadržen přivolanou policejní hlídkou a vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu téměř 1,5 promile alkoholu v jeho dechu), zakročující policisté jej umístili na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

Bezpečnostní opatření ke kulturnímu festivalu v Hradci nad Moravicí

Ve dnech 18. až 20. srpna 2017 proběhlo na teritoriu územního odboru Policie České republiky v Opavě bezpečnostní opatření z důvodů eliminace majetkové trestné činnosti (krádeže věcí z motorových vozidel, kapesní krádeže a krádeže volně odložených věcí), k zajištění veřejného pořádku, k dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu spojeného se zvýšeným provozem na pozemních komunikacích (zaměřeno na řidiče motorových i nemotorových vozidel pod vlivem alkoholických nápojů a jiných návykových látek) a na dodržování zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (podávaní alkoholu a návykových látek osobám mladším osmnácti let), a to vše v souvislosti s konáním hudebního festivalu „Moravské hrady 2017“, který se uskutečnil v areálu poblíž hotelu Belária v Hradci nad Moravicí.

Bezpečnostního opatření se každodenně zúčastnila minimálně desítka policistů z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí, čtyři policisté opavského dopravního inspektorátu, dvojice opavských kriminalistů a družstvo speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava. Návštěva výše uvedené společensko-kulturní akce je pořadateli odhadována na 15 tisíc diváků. Během opatření nedošlo k zvlášť závažné trestné činnosti, jeden přečin výtržnictví je nadále prověřován a přestupková jednání v dopravě u pěti řidičů, jednoho cyklisty a jednoho chodce byla na místě vyřízena v příkazním řízení.

Případ fyzického napadení dvou mužů v Budišově nad Budišovkou prověřují policisté

V těchto dnech policisté z obvodního oddělení ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se dopustili dva muži ve věku 22 let z Vítkova a 64 let z Budišova nad Budišovkou tím, že se po sedmé hodině podvečerní 19. srpna letošního roku vzájemně slovně a fyzicky napadli v prodejně na Halaškově náměstí v Budišově nad Budišovkou. Skutek se stal v provozní době, na místě veřejnosti přístupném a před přítomnými zákazníky, přičemž po úderu pěstí do obličeje místní starší muž upadl na zem a zde jej mladší z mužů několikráte kopl do těla. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů.

Krádeže zboží v prodejnách

Dne 21. srpna 2017 policisté z obvodního oddělení v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 21letému muži z Ostravy, neboť tento chvíli před pátou hodinou odpolední téhož dne odcizil v supermarketu na ulici Zámecké v obci Velké Hoštice krabičku cigaret. Při odchodu z prodejny bez úhrady zboží byl zadržen zaměstnanci, a to až do příjezdu přivolané kravařské policejní hlídky. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně zjištěno, že se u pachatele protiprávního jednání majetkového charakteru jedná o recidivu, poněvadž byl za obdobný přečin v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě k podmíněnému trestu odnětí svobody, se zkušební dobou do prosince roku 2018.

Přečinu krádeže ve formě recidivy se 21. srpna 2017 dopustila i 19letá žena z Kladna, která v současné době bydlí v centru Opavy. Patnáct minut po čtvrté hodině odpolední totiž v jednom ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě odcizila dvě balení kávy v hodnotě téměř 400 korun. Dalším prověřováním bylo zjištěno, že svou trestnou činnost majetkového charakteru provedla již 12. srpna a 14. srpna letošního roku, kdy ve stejném supermarketu postupně odcizila vonné kuličky a tyčinky v celkové hodnotě přes 1 700 korun. Výše uvedená mladá žena je recidivistkou, poněvadž v posledních třech letech byla pravomocně odsouzena a potrestána rozsudkem Okresního soudu v Opavě, a to z června letošního roku, kdy jí byl uložen podmíněný trest odnětí svobody na šest měsíců, se zkušební dobou do srpna roku 2018.

Opava 22. srpna 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem