Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 23. února 2017

Opava - Další případ drogové problematiky na Opavsku objasněn a další... (3 případy) 

30letý muž z Vítkova se neustálým řízením automobilu dopouští trestné činnosti

V těchto dnech policisté z vítkovského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, a to 30letému muži z Vítkova. Ač má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě uložen trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do ledna roku 2018, neustále řídí motorová vozidla, převážně svůj osobní automobil tovární značky Peugeot 405. Vítkovští policisté u něj od začátku roku 2017 ve čtyřech případech prokázali toto protiprávní jednání, přičemž k posledním dvěma skutkům došlo v odpoledních hodinách 21. února a v dopoledních hodinách 22. února letošního roku.

Bezprostředně po poslední trestné činnosti službu konající policejní hlídka výše uvedeného muže zadržela na ulici Opavské ve Vítkově a poté jej umístila do policejní cely územního odboru Policie České republiky v Opavě s návrhem na vzetí do vazby, což se nyní prostřednictvím opavského Okresního státního zastupitelství a Okresního soudu realizuje.

Řidič polského kamiónu nerespektoval výstražnou signalizaci na železnici ve Vávrovicích

Komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, kterého se dopustil 40letý občan z Polska tím, že jako řidič nákladní soupravy způsobil chvíli před půl desátou dopolední 7. února letošního roku dopravní nehodu s železničními závorami, a to na katastru Statutárního města Opavy, v městské části Vávrovice.

V té chvíli jako řidič jízdní soupravy složené z nákladního motorového vozidla tovární značky Daf a přívěsu Wecon s polskou mezinárodní registrační značkou jel po ulici Obecní ve Vávrovicích, ve směru k hlavní silnici spojující Opavu s Krnovem, přičemž u místního železničního přejezdu zcela zřetelně nerespektoval výstrahu dávanou dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení a vjel na závorami zabezpečený železniční přejezd v době jejich sklápění, čímž došlo ke kontaktu nákladního automobilu a přívěsu se závorami.

Tehdy neznámý řidič pokračoval bez zastavení v další jízdě, přičemž 26 sekund poté, co nákladní jízdní souprava opustila prostor železničního přejezdu, projel přes tento osobní vlak na lince Krnov-Opava. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši okolo 200 tisíc korun.

Shora uvedené skutečnosti byly zjištěny na základě oznámení poškozené organizace, následným okamžitým prověřováním ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě, šetřením v místě události a v jeho přilehlém okolí a také na základě vyhodnocení zajištěného kamerového záznamu. Tato trestná činnost tedy byla zjištěna precizní práci opavských dopravních policistů a 40letý polský občan si již vyslechl obvinění z trestné činnosti. Celá záležitost je však i nadále v prověřování a ve vyšetřování.

Další případ drogové problematiky na Opavsku objasněn

Zhruba po dobu posledního půl roku speciální tým opavských policistů a kriminalistů pracoval na případech trestné činnosti 21letého muže z Opavy a jeho stejně staré přítelkyně z Opavy, jako spolupachatelky drogové trestné činnosti. Výše uvedený mladý muž, ač pochází z docela dobře situované rodiny, byl již v minulosti 6 x soudně trestán pro různorodou trestnou činnost. Již v roce 2014 byl opavskými kriminalisty realizován a později také pravomocně odsouzen za distribuci návykových látek (pervitinu i marihuany) a své současné protiprávní jednání prováděl i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k souhrnnému trestu odnětí svobody na dobu 16 měsíců, se zkušební dobou 3 let.

Obviněný muž i žena jsou dlouholetí uživatelé omamných a psychotropních látek či jedů a oba pervitin či marihuanu distribuovali na různých místech Opavska, přičemž okruh jejich odběratelů je přibližně tři desítky osob.

Opavský komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě tak v těchto dnech zahájil trestní stíhání 21 letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a také zahájil trestné stíhání 21leté ženy z Opavy jako obviněné ze spáchání obdobného přečinu. Přibližně od roku 2015 do současné doby na různých místech Statutárního města Opavy i na jiných místech opavského okresu neoprávněně poskytovali pervitin -  metamfetamin za úplatu od dvě stě do tisíce korun, za různou protislužbu či zcela zdarma, a to zhruba třem desítkám odběratelů.

Během rozpracování jeho trestné činnosti spáchal i dopravní nehodu pod vlivem návykových látek a byl mu odebrán řidičský průkaz. K tomuto skutku došlo ve večerních hodinách začátkem měsíce listopadu loňského roku, kdy jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Audi A5 vyjížděl z areálu čerpací stanice mezi Kravařemi a Velkými Hošticemi, přičemž nedal přednost v jízdě 28leté řidičce osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia z Opavska. Při střetu nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130 tisíc korun. V době šetření této kolizní situace se 21letý muž odmítl podrobit testu na přítomnost návykových látek, rovněž bezdůvodně odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě a na místě mu dopravní policisté zadrželi jeho řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí příslušné správní komise odboru dopravy městského či obecního úřadu.

Výše uvedený mladík byl v „hledáčku“ opavských kriminalistů několik měsíců, přičemž s policisty spolupracoval s cílem odvrátit od sebe pozornost, což se mu samozřejmě nepodařilo. Provedenou, zákonem stanovenou, domovní prohlídkou byly u obviněného muže zajištěny různé věci sloužící k užívání a distribuci omamných a psychotropních látek či jedů a dosavadním zjištěním bylo prokázáno, že mladík dlouhodobě nikde nepracoval, „žil život na vysoké noze“ a kromě prodeje drog nabíral u různých finančních subjektů půjčky, které následně nesplácel a nesplácí. Vše je tedy nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, přičemž obviněná žena je stíhána na svobodě a mladík se v současné chvíli nachází ve vazbě vazební věznice.

Opava 23. února 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem