Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 24. dubna 2015

Opava - Bezpečnostní akce na kontrolu podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let 

 

Bezpečnostní akce na kontrolu podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let

Opavští policisté a kriminalisté převážně o víkendových dnech provádějí náhodné či předem cílené kontroly restauračních zařízení a diskoték s ohledem na možné prodávání a podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. Na teritoriu územního odboru Policie České republiky v Opavě policisté z jednotlivých obvodních oddělení v úzké spolupráci se strážníky městských policií, s hasiči Hasičského záchranného sboru, s pracovníky odboru sociálních věcí Magistrátu města či městských úřadů, ale i se zaměstnanci ČOI v průběhu plánovaných akcí zjišťují po své linii případné porušení jednotlivých zákonů, vyhlášek a odhalují další protiprávní jednání.
V následném období budou tyto kontroly i nadále probíhat v restauracích, v barech, v hernách a na diskotékách, a to nejen na území Statutárního města Opavy, ale také na Hlučínsku, na Vítkovsku, v Kravařích, v Hradci nad Moravicí, ve Velkých Heralticích a v bezprostředním okolí výše zmíněných měst a obcí. Tyto preventivní ale i represivní bezpečnostní opatření budou zajisté stupňovány v letních měsících v prostorách zahradních restaurací, při hudebních produkcích v rámci kulturně-společenských akcí, „odpustů“ a obecních „karmašů“.

Jedna z posledních větších kontrol v souvislosti s možným požíváním alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami se konala o minulém víkendu ze dne 17. na 18. dubna 2015 v Opavě. Celého opatření se zúčastnilo 24 policistů z obvodního oddělení v Opavě, 3 komisaři z opavské kriminální policie, 2 policisté z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě, 4 strážníci Městské policie Opava a 2 pracovnice OSPODu Magistrátu města Opavy. Mezi lokalitami, které byly vytipovány opavskými policisty a kriminalisty, byly diskotéky v provozovně Dancing na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, v hotelu Koruna na Horním náměstí v Opavě a v budově Jam clubu na opavské ulici Otická. V prvně jmenovaném objektu proběhla plánovaná kontrola i z důvodu toho, že se množily stížnosti občanů bydlících v těsném okolí, a to na nadměrný hluk mládeže o víkendových nočních hodinách.

Vždy po příchodu do výše zmíněných provozoven byla ihned provedena kontrola obsluhy a ostrahy diskotéky a restaurace, poté se provedly kontroly návštěvníků. V té době se v Dancingu nacházelo přibližně 60 hostů, z nichž bylo 21 mladistvých a nezletilých, kteří byli označeni páskou na ruce oranžové barvy. Ostatní přítomni ve věku nad 18 let měli na ruce pásku barvy červené. Z celkového počtu 21 osob mladších 18 let bylo u 10 z nich zjištěno ovlivnění alkoholickými nápoji. Vzhledem k tomu, že tyto osoby svým jednáním bezprostředně ohrožovaly svůj život a zdraví, tak byly zajištěny a odvezeny do budovy opavských policistů. Dva mladíci byli následně převezeni na dětské oddělení do Slezské nemocnice v Opavě k lékařskému vyšetření, zda jsou mimo ohrožení života, neboť jim byly orientačními dechovými zkouškami naměřeny hodnoty nad 1,45 promile alkoholu v dechu.
Z 10 podnapilých osob mladších 18 let bylo 6 mladíků ve věku 16-17 let a 4 slečny ve věku 14-17 let. Hodnoty alkoholu v dechu byly naměřeny orientačními dechovými zkouškami v rozmezí od 0,17 do výše 1,47 promile. Prvotním šetřením se zjistilo, že alkoholické nápoje nezletilým a mladistvým prodala obsluha baru nebo jim umožnil požít odlivky alkoholu či pivo nějaký kamarád. Účast jednotlivých osob na prodeji, podávání a umožnění požití alkoholu mládeži je předmětem dalšího dokazování.

Kontrola na diskotéce v hotelu Koruna proběhla bez zjištěných závad. Rovněž i v Jam clubu nebylo zjištěno protiprávní jednání, avšak před tímto barem byli mimo jiné kontrolováni i 3 mladíci ve věku 16-17 let, kteří byli v podnapilém stavu a byly jim naměřeny hodnoty 0,79 promile, 0,97 promile a 1,56 promile alkoholu. Jak policistům doznali, tak alkoholické nápoje si zakoupili u samoobslužné pokladny v opavském marketu.

Všechny nezletilé a mladistvé osoby byly následně předány svým zákonným zástupcům – rodičům a celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování zda nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů, případně zda se jedná o přestupky.
 


Opava 24. dubna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem