Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 25. září 2018

Opava - Víkendový sjezd vodáků po řece Moravici zaměstnal nejen policisty a další... (8 případů) 

Rozbití skleněné výplně výlohy prodejny na ulici Otické v Opavě

V blíže neupřesněné době od sedmnácté hodiny 20. září letošního roku do půl deváté ranní následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Otické v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že rozbil skleněnou výplň výlohy zdejší prodejny textilu, čímž vznikla poškozené právnické osobě z Ostravy celková hmotná škoda na majetku ve výši 9 a půl tisíce korun. K vloupání do daného objektu nedošlo, nebylo odcizeno žádné zboží a celou záležitostí se zabývají policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Opavě. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jeho počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

35letý muž obtěžoval v Hlučíně kolemjdoucí ženu a dopustil se i další výtržnosti

Začátkem srpna letošního roku hlučínští policisté z místního obvodního oddělení a opavští kriminalisté objasnili případ sexuálního obtěžování 39leté ženy z Hlučína, ke kterému došlo chvíli před druhou hodinou odpolední 30. července 2018 na ulici ČSA v Hlučíně. V té době poškozená žena šla okolo jednoho z bytových domů, přičemž k ní přišel jí neznámý muž, znenadále jí uchopil kolem ramen a začal jí osahávat na prsou a na dalších částech těla. Napadená žena ihned začala křičet a volat o pomoc, kdy pachatel svého protiprávního jednání zanechal a utekl neznámo kam. Ke zranění ženy nedošlo a rovněž nebyla způsobena žádná škoda na majetku. Celá situace byla ihned telefonicky oznámena službu konajícím policistům, kteří na základě okamžitého prováděného prověřování jako pachatele ustanovili 35letého muže z Hlučínska. Ten se ke své trestné činnosti doznal a policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě jej obvinil z přečinu výtržnictví, z přečinu omezování osobní svobody a následně i z přečinu znásilnění.

V těchto dnech opavský policejní komisař rozšířil trestní stíhání tohoto 35letého muže pro důvodné podezření z dalšího přečinu výtržnictví, kterého se měl dopustit tím, že v dopoledních hodinách dne 11. srpna tohoto roku stál na příjezdové cestě k nákladní rampě prodejny v obci Závada, kraťasy měl stažené ke kolenům, v ruce držel ztopořený penis a masturboval. Toto své protiprávní jednání prováděl před kolemjdoucími lidmi, a tudíž na místě veřejnosti přístupném se dopouštěl hrubé neslušnosti. Trestní stíhání shora uvedeného muže je vedeno na jeho svobodě.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Stěbořice

Chvíli po deváté hodině večerní 22. září 2018 řídil 28letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb v obci Stěbořice, a to ve směru od obce Nový Dvůr na obec Zlatníky. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou však nepřizpůsobil rychlost jízdy, nezvládl řízení vozu, vyjel vlevo mimo silnici a narazil do plechového oplocení jednoho z rodinných domů. Dále naboural do velkoplošné informativní dopravní značky s nápisem „Pozor děti“ a poté narazil do betonové podezdívky plotu a poškodil skříňku hlavního uzávěru plynu. K úniku plynu do ovzduší nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 173 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedený muž byl v době jízdy pod silným vlivem alkoholických nápojů, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,5 promile alkoholu v dechu. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče i jeho dvou spolujezdců, a to 65letého muže a 59leté ženy z Opavy. Všichni účastníci kolizní situace byli následně převezeni sanitními vozidly k lékařskému vyšetření a ošetření do opavské Slezské nemocnice. Policisté na místě shora uvedenému řidiči řidičský průkaz nezadrželi, poněvadž jej nepředložil, zakázali mu však řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Odcizení reklamních slunečníků z opavské zahradní restaurace

Doposud neznámá osoba spáchala v noční době z 22. na 23. září tohoto roku na ulici Olomoucké v Opavě přečin krádeže tím, že odcizila dva zahradní reklamní slunečníky s nápisem Radegast v hodnotě 16 tisíc korun, a to z předzahrádky zdejší restaurace. Poškozenou osobou je majitelka provozovny z Karviné a případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Víkendový sjezd vodáků po řece Moravici zaměstnal nejen policisty

V průběhu dvou hodin v sobotu 22. září 2018 byli policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě upozorněni na kolizní situace na Vítkovsku, které se staly mezi přítomnými vodáky při sjíždění řeky Moravice na raftech a člunech. V obou případech se na místo určení dostavily nejen službu konající policejní hlídky z místně příslušného Obvodního oddělení ve Vítkově, ale také policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a z opavského Dopravního inspektorátu, dále hasiči Hasičského záchranného sboru v Opavě a ve Vítkově, členové Sborů Dobrovolných hasičů z obcí Vítkov a Melč, jakož i osádky Rychlé záchranné služby z Vítkova. Připraven ke startu a příletu byl i záchranářský vrtulník a k případné pátrací akci i policisté Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie České republiky Moravskoslezského kraje se sídlem ve Frýdku-Místku.

Tři minuty po třinácté hodině uvedeného dne bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že při sjíždění řeky Moravice došlo přibližně půl kilometru před areálem Autokempu ve Vítkově, části Podhradí k převržení člunu s osádkou. Jak bylo dále při telefonátu sděleno, tak jedna osoba se dostala na břeh a je zraněna, druhá osoba se již z vody nevynořila a je unášena dále po proudu řeky. Na břeh řeky se tak sám vyšplhal 24letý muž z Opavska, který byl následně pro svá zranění lehčího charakteru převezen přivolaným sanitním vozidlem Rychlé záchranné služby Vítkov do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a ošetření. Přítomní policisté, hasiči i dobrovolníci okamžitě pátrali po druhé, údajně topící se osobě, která však po chvíli sama přišla k policistům a uvedla, že je zcela v pořádku a že se jí nic nestalo. V této osobě byl ustanoven 23letý muž z Opavska. Případná pátrací akce tak byla odvolána a nebylo zjištěno, že by došlo k úmyslnému protiprávnímu jednání ze strany nějaké osoby.

Minutu před patnáctou hodinou téhož dne bylo službu konající policejní hlídce z Obvodního oddělení ve Vítkově sděleno, že se v prostoru Autokempu ve Vítkově, části Podhradí pohřešuje jistý 60letý muž z Olomouce, jenž se měl před chvíli převrhnout na dvoumístné nafukovací lodi značky Pálava, k čemuž rovněž došlo nad areálem autokempu. Jak bylo okamžitým prověřováním zjištěno, tak jeden člen dané osádky se již v pořádku nacházel v autokempu a druhý muž nebyl nalezen a nikdo neví, kde se nachází. Pátrání tak ihned prováděli jak přítomní policisté z Vítkova, tak o celé záležitosti byli informováni i místní hasiči, dobrovolníci, opavští dopravní policisté a policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí. Výše uvedený pohřešovaný 60letý muž byl kolem půl šesté odpolední daného dne vypátrán zcela v pořádku v jedné z restaurací v obci Žimrovice, kam se přesunul autostopem bez vědomí svých známých. V daném případě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a nebylo zjištěno naplnění skutkové podstaty některého z trestných činů či jakéhokoli přestupkového jednání.

Agresivní muž napadal i zakročující hlučínské policisty

Dne 24. září 2018 policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ublížení na zdraví a přečinu násilí proti úřední osobě, ze kterých je důvodně podezřelý 40letý muž z Opavska. Tento nejprve v polední době téhož dne v jednom z obytných domů na ulici Osada Míru v Dolním Benešově fyzicky napadl místního 26letého muže, kterému způsobil zranění lehčího charakteru s dobou léčení v délce minimálně třech týdnů. V průběhu služebního zákroku přivolané hlučínské policejní hlídky fyzicky napadl i jednoho ze zakročujících policistů, kterého několikráte udeřil rukou do zátylku a následně kousnutím do ruky napadl i druhého z přítomných policistů, a to již v místnosti protialkoholní záchytné stanice v Opavě. Zde byl totiž eskortován a umístěn z důvodu silné podnapilosti. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

Vloupání do sklepního boxu v hlučínském bytovém domě

V přesně neustanovené době mezi 22. a 24. zářím letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Dr. E. Beneše v Hlučíně přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že se vloupal do sklepního boxu poškozeného místního 68letého muže. Po násilném odstranění kovové mříže a po vypáčení okna odcizil z vnitřních prostor sklepní kóje různé pracovní nářadí většinou značky Bosch (malý aku šroubovák zelené barvy, velký aku šroubovák zelené barvy, vrtačku modré barvy, rozbrušovačku zelené barvy, přímočarou pilu zelené barvy, nýtovací kleště s nýty, brusku modré barvy, vrtací korunky do dřeva a do betonu a kotoučovou pilu modré barvy), vše v celkové hodnotě nejméně 18 tisíc korun. Tento případ trestné činnosti majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Případy vloupání do motorových vozidel v Opavě

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech prověřují případy vloupání do tří motorových vozidel na území Statutárního města Opavy, ke kterým došlo od sedmé hodiny podvečerní 22. září do desíti hodin dopolední 24. září tohoto roku.

Dva skutky se staly na parkovišti ulice Hlavní v Opavě-Kylešovicích, přičemž z osobního automobilu tovární značky VW Jetta byla odcizena auto kamera a z dodávkového automobilu Citroën Berlingo bylo odcizeno bourací kladivo, elektrické míchadlo a aku šroubovák. Poškozenému místnímu 25letému muži a poškozené ostravské společnosti tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 33 tisíc korun.

Obdobným způsobem, tedy po předchozím rozbití skleněné výplně okna dveří došlo k vloupání i do osobního motorového vozidla tovární značky Daewoo Nubira, a to na ulici Na Nábřeží v Opavě. Z vozu pak byla odcizena trojdílná tažná tyč o délce 3 metry stříbrné barvy, kožená taška s různými druhy ručního nářadí, elektrický rázový utahovák zelené barvy a aku vrtačka zelené barvy značky Bosch, čímž vznikla poškozenému 60letému muži z Opavy celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 8 tisíc korun.

Výše uvedené případy jsou prověřovány jako přečiny krádeže a přečiny poškození cizí věci a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů, jakož i poznatky k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 25. září 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem