Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 26. října 2018

Opava - Případy vloupání do motorových vozidel na Opavsku za poslední týden a další... (6 případů) 

Případy vloupání do motorových vozidel na Opavsku za poslední týden

Policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě v posledních dnech přijali několik oznámení o případech vloupání do zaparkovaných motorových vozidel na Opavsku. Jakékoli informace, které by tak vedly k objasnění níže uvedených skutků majetkové trestné činnosti mající znaky přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci, dále k zjištění osoby či osob pachatelů, jakož i k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

První případ byl policistům z Obvodního oddělení v Opavě nahlášen 17. října 2018. Doposud neznámá osoba se totiž v noční době z 16. na 17. října tohoto roku vloupala v obci Těškovice do nákladového prostoru zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Renault Master Furgon. Odcizením dvou příklepových aku vrtaček, elektro svářečky, kompresoru, průmyslového vysavače a dalších obdobných přístrojů a zařízení vznikla poškozené právnické osobě z Opavy celková hmotná škoda na majetku ve výši 60 tisíc korun.

V pozdních odpoledních hodinách 18. října letošního roku došlo na ulici K Domkům v obci Otice k vloupání do zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Volvo XC 60. Po rozbití skleněné výplně okna dveří se škodou ve výši 3 tisíce korun byla odcizena látková sportovní příruční taška černé barvy, ve které se nacházely dioptrické brýle, černá kožená peněženka s finanční hotovostí 6 tisíc korun, se stravenkami, s kartou do tachografu a s různými osobními doklady, vše v hodnotě téměř 13 tisíc korun. Poškozenému 40letému muži z Opavska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 16 tisíc korun.

Doposud neznámý pachatel se obdobného protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil i v dopoledních hodinách 21. října 2018 na ulici Provaznické v Opavě, kde se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia. Z kufru automobilu tak byly odcizeny housle značky Stradivarius v černém kufříku, tmavě zelený batoh na ryby, rybářská výbava, čtyři rybářské pruty s navijáky a podběrák, čímž byla poškozenému 47letému místnímu muži způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši okolo 10 tisíc korun.

V Opavě byl nalezen odcizený motocykl z ulice Husové

V tomto týdnu byla veřejnost prostřednictvím médií informována o krádeži malého motocyklu. Ke skutku došlo v blíže neustanovené době od večerních hodin 19. října do ranních hodin 21. října letošního roku. Doposud neznámá osoba se přečinu krádeže a přečinu neoprávněného užívání cizí věci dopustila tím, že neoprávněně vstoupila na oplocený pozemek Střediska volného času na ulici Husové v Opavě, přičemž od budovy garáže odcizila zde odstavený motocykl tovární značky Babeta 210 červené barvy a motocyklovou přilbu černé barvy, která byla uložena v košíku zadního nosiče jednostopého motorového vozidla. Poškozenému 41letému muži z Opavy tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 6 a půl tisíce korun. Tento případ intenzivně prověřovali policisté z Obvodního oddělení v Opavě, kdy výše uvedený motocykl byl v těchto dnech nalezen před jedním z panelových domů na ulici Mařádkové v Opavě, avšak bez motocyklové přilby a následně byl nepoškozený vrácen zpět majiteli. Přesto opavští policisté nadále pátrají po osobě pachatele, který malý motocykl neoprávněně užil k jízdě a jenž zároveň odcizil moto příslušenství v hodnotě 1 a půl tisíce korun. Jakékoli informace, které by vedly k celkovému objasnění případu lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Odcizení věcí v diskoklubu na ulici Kasárenské v Opavě

Chvíli po půlnoci 24. října 2018 doposud neznámý pachatel spáchal v prostoru diskoklubu na ulici Kasárenské v Opavě přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že z věšáku odcizil volně odložený dámský černý kabát. V něm se nacházel mobilní telefon značky Huawei Mate 10 lite černé barvy, různé osobní doklady 19leté mladé ženy ze Slovenska a její platební karty, čip ke vstupu do internátu a svazek klíčů, čímž byla shora uvedené poškozené ženě způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši zcela zjevně převyšující finanční částku 5 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a dokladů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Vážná dopravní nehoda mezi řidičem osobního automobilu a chodcem v Ludgeřovicích

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání 64letého muže z Karviné pro důvodné podezření ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak tento muž v době kolem sedmé hodiny ráno 24. října 2018 řídil po ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia combi, a to ve směru jízdy od Ostravy na Hlučín, přičemž na osvětleném vyznačeném přechodu pro chodce přehlédl zleva přecházejícího 32letého muže z Opavska. Na přechodu pro chodce tak došlo ke střetu přední části automobilu s pravým bokem těla chodce, který přepadl na čelní sklo a následně přes střechu vozu upadl na vozovku. Přitom si způsobil zranění těžšího charakteru s nutností okamžitého transportu přivolaným sanitním vozidlem do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně, u chodce byl nařízen odběr krve při lékařském vyšetření a ošetření. Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Pachatel krádeže zboží byl bezprostředně poté zadržen hlučínskými policisty

Policisté z hlučínského Obvodního oddělení 25. října 2018 ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 24letému muži z Ostravy, neboť tento kolem půl šesté podvečerní téhož dne odcizil v supermarketu na ulici Opavské v Hlučíně zboží v celkové hodnotě téměř 3 tisíce korun. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak si tento muž 12 láhví alkoholu připravil do krabice a s touto bez úhrady proběhl přes pokladní zónu ke dveřím prodejny, kde jej v okamžitém útěku zdržel další vstupující zákazník. Následně přímo před daným supermarketem se v té chvíli nacházela i službukonající policejní hlídka z místního obvodního oddělení, která pachatele majetkového protiprávního jednání zadržela a zboží tak bylo vráceno bez poškození zpět.

Jak bylo lustracemi v dostupných evidencích prokázáno, tak se u shora uvedeného 24letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru, a to rozsudkem Okresního sousedu v Ostravě, přičemž mu byl stanoven podmíněný trest odnětí svobody o výměře 18 měsíců, se zkušební dobou do prosince roku 2020.

Výzvy k dopravním nehodám na Opavsku

V blíže neuvedené době mezi desátou a dvanáctou hodinou dopolední 6. října 2018 došlo v parkovacím domě Obchodního centra Breda na ulici Pivovarské v Opavě k dopravní nehodě dvou motorových vozidel. Jak bylo totiž dosavadním prověřováním zjištěno, tak přesně neustanovený řidič při řízení doposud nezjištěného motorového vozidla narazil do pravého boku osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, které bylo zaparkováno na druhém parkovacím místě v boxu F 5. Po střetu neznámý řidič s neznámým vozem odejel neznámo kam. Poškozené majitelce automobilu tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun. Zda byla způsobena i jiná škoda na majetku zjištěno dosud nebylo, rovněž nebylo prokázáno zranění jakékoli osoby. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu jsou velmi důležité informace případných svědků kolizní situace či přímo doposud neznámého řidiče či řidičky neznámého vozu. Jakékoli kladné poznatky, které by přispěly k objasnění celé záležitosti lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 251 případně přímo policejnímu inspektorovi prap. Bc. Martinovi Tihelkovi na telefonní číslo 974 737 576.

Další dvě níže uvedené dopravní nehody prověřuje policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Karel Matusiak. Ten jakákoliv svědectví rovněž přivítá na opavském policejním čísle 974 737 251 či 974 737 576.

Chvíli před sedmou hodinou ranní 25. října 2018 došlo v křižovatce ulic Vančurova a Rybova v Opavě k dopravní nehodě osobního motorového vozidla tovární značky Toyota Auris s jízdním kolem. Řidič automobilu vyjížděl z vedlejší ulice Rybové vlevo na ulici Vančurovou a přitom nedal přednost jedoucímu cyklistovi. Ten upadl na vozovku, avšak údajně kolizní situaci řešit nechtěl, uváděl, že mu zranění způsobeno nebylo a následně odejel neznámo kam. Případ byl však řidičem vozu oznámen a proto jsou nyní velmi důležité informace i od cyklisty, jenž dopravní nehodu nezpůsobil. Jedná se o muže ve věku okolo 75 let, v době kolizní situace měl brýle a oblečen byl v tmavém kabátě a na hlavě měl čepici. Jeho svědectví jakož i svědectví jiných osob je potřebné pro řádné zadokumentování celé záležitosti.

Přibližně ve stejné době, tedy těsně před sedmou hodinou ranní 25. října tohoto roku došlo ke kolizní situaci i na silnici číslo I/57 spojující Opavu s Krnovem. V té době jel řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia ve směru od Krnova na Opavu, přičemž při objíždění chodce (šel při pravé krajnici směrem na Opavu) tento zavrávoral a vykročil směrem do středu vozovky. V tom došlo ke střetu mezi pravým zpětným zrcátkem automobilu a levou horní končetinou chodce. Řidič auta zastavil a chodce odvezl až k supermarketu na ulici Krnovské v Opavě-Jaktaři, kde neznámý muž požádal o zastavení s tím, že mu nic není, zranění nemá, lékařské vyšetření a ošetření nežádá a chce jít pryč. V tomto mu bylo umožněno, jenže řidič vozidla následně celou kolizní situaci oznámil dopravním policistům a tito nyní pátrají po neznámém chodci. Podle dostupných informací by se tak mohlo jednat pravděpodobně o bezdomovce štíhlé postavy ve věku 40 let, tmavší pleti, měl dlouhé vlasy a byl zarostlý, na sobě měl tmavé kalhoty a tmavou bundu. I jeho výslech či jakékoli poznatky k tomuto muži i k předmětné dopravní nehodě jsou velmi důležité pro řádné zadokumentování tohoto spisového materiálu.

Opava 26. října 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem