Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 27. dubna 2017

Opava - Opavští kriminalisté obvinili z drogové trestné činnosti 26letého muže z Hlučínska 

Opavští kriminalisté obvinili z drogové trestné činnosti 26letého muže z Hlučínska

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 26letého muže z Hlučínska jako obviněného ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, kterého se měl podle dosavadního prověřování a vyšetřování dopustit tím, že v posledních pěti letech několikráte neoprávněně zasadil (ve skleníku nebo volně na pozemku u rodinného domu, kde trvale bydlí) semena konopí s úmyslem tyto vypěstovat, přičemž rostliny zaléval, hnojil a vždy je na konci vegetačního období sklidil a usušil. Za dobu svého protiprávního jednání takto mohl získat nejméně 4 kg sušiny marihuany, kterou následně užil pro svou potřebu, případně ji zpracoval do podoby masti či fénixových slz, nebo ji poskytl dalším osobám.

V období od roku 2011 do jara letošního roku pak na různých místech opavského okresu poskytoval marihuanu zdarma či za úplatu v hodnotách od 80 do 150 korun, a to nejméně třinácti lidem z Opavska a těmto rovněž dával zdarma pervitin nebo gram této návykové látky jim prodával za částku 1 tisíc korun.

Na začátku letošního roku dále využil prostory zahradní chatky u rodinného domu, kde bydlí a zde vyráběl omamné a psychotropní látky a jedy. Při domovní prohlídce policisté zajistili uvnitř chatky technologii k výrobě pervitinu (kompletní varna) a také různé chemikálie a prázdná plata léčiv k získání methamphetaminu. Provedenou domovní prohlídkou byla zajištěna i sušená rostlinná hmota konopí (marihuana) o hmotnosti 3 kg.

Na řádném objasnění, zadokumentování a na celé realizaci případu intenzivně pracoval od října loňského roku do těchto dní speciální toxi tým opavských policistů a kriminalistů, kdy kromě 3 kg marihuany a kompletní varny pervitinu byla zajištěna i finanční hotovost jako výnos pocházející z prodeje drog, tedy jako výnos z trestné činnosti. Dokazováním bylo doposud zjištěno, že obviněný vypěstoval a následně usušil minimálně 4 kg marihuany a vyrobil pervitin v řádech stovek gramů, přičemž takto vyrobené návykové látky poskytoval minimálně třinácti osobám a tento počet odběratelů se dále rozroste. Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let, v této chvíli je celá záležitost vyšetřována na jeho svobodě, poněvadž soudce návrh na jeho vzetí do vazby neakceptoval a vše bylo nahrazeno slibem probačního úředníka.

Opava 27. dubna 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem