Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 29. května 2024

Zprávy z ÚO Opava (5x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Policejní komisař obvinil 58letého muže z loupeže umocněného výhružkou použití nože

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 58letého muže z Děčína (v současné chvíli převážně pobývajícího na teritoriu Opavska) jako obviněného ze spáchání zločinu loupeže, neboť na podkladě všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností a okolností měl tento chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 9. dubna letošního roku v čekárně vlakového nádraží ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě oslovit zde sedícího 33letého místního muže s tím, ať mu dá napít vína. Vzhledem k tomu, že oslovený muž nechtěl žádosti vyhovět, výše obviněný muž jej začal slovně vulgárními výrazy napadat, byl vůči němu nejen arogantní ale i agresivní, vyhrožoval mu fyzickým napadením a následně ze svého ošacení vytáhl nůž, namířil jej na tělo poškozeného a naznačoval několikeré bodnutí. Jeho protiprávní jednání a chování ukončil náhodný kolemjdoucí 22letý muž z Opavy, který agresora zpacifikoval až do příjezdu přivolané službu konající policejní autohlídky. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do příručních skladů u prodejen potravin v obcích Vřesina a Dobroslavice

V blíže neustanovené době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 27. května a šestou hodinou ranní 28. května tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici 21. dubna v obci Vřesina přečin krádeže tím, že se po odstranění visacího zámku vrat vloupal do příručního skladu (kovové klece) u zdejší prodejny smíšeného zboží, ze kterého odcizil osm kusů plných propan-butanových láhví o objemu 10 kilogramů plynu v jedné láhvi, čímž poškozeným právnickým osobám z Prahy a z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 20 a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Hlučínští policisté v těchto dnech prověřují i další obdobné protiprávní jednání a chování majetkového charakteru, poněvadž se rovněž doposud neznámý pachatel vloupal do příručního skladu (kovové klece na propan-butanové láhve) u prodejny potravin na ulici Přerovské v obci Dobroslavice, odkud odcizil jedenáct plných láhví o objemu 10 kilogramů propan-butanové náplně v každé láhvi, čímž poškozeným soukromým organizacím z Opavy a z Prahy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 28 tisíc korun. Skutek se stal mezi dvanáctou hodinou polední 28. května a šestou hodinou ranní 29. května tohoto roku a jakékoli informace k objasnění této trestné činnosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Silniční kontroly prokázaly podnapilé řidiče osobních automobilů ve Vítkově a v Loděnici

Pár minut po deváté hodině ranní 28. května letošního roku službu konající policejní autohlídka z vítkovského Obvodního oddělení prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu na ulici Budišovské ve Vítkově, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče zde projíždějícího osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megané, a to 42letého muže z Vítkovska. Při této silniční kontrole se výše uvedený muž podrobil i odbornému měření dechovými zkouškami, přičemž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,4 promile alkoholu v dechu. Shora jmenovaný muž s naměřenými hodnotami plně souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu zakročující policisté zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opavští kriminalisté v úzké spolupráci s policisty z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích se rovněž zabývají případem přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je důvodně podezřelý 47letý muž z Opavska a který se stal okolo jedné hodině ranní 26. května 2024. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak výše uvedený 47letý muž řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia z obce Tábor do obcí Velké Heraltice, Holasovice-Zadky a následně až do obce Loděnice, přestože bezprostředně před jízdou požil alkoholické nápoje. Tato skutečnost byla zjištěna při běžné silniční kontrole ze strany velkoheraltické službu konající policejní autohlídky, kdy odborným měřením dechovými zkouškami byly shora jmenovanému řidiči naměřeny hodnoty okolo 2,6 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že tento muž není v současné chvíli držitelem řidičského oprávnění pro příslušnou podskupinu osobních automobilů. Na žádost zakročujících policistů se muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) a byl mu vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření.

Případ krádeže oplocení na katastru obce Sudice prověřují kravařští policisté

V přesně neuvedené době mezi 17. květnem a 26. květnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v katastrálním území obce Sudice přečin krádeže tím, že u objektu Památníku k výročí osvobození ČSR, a to poblíže účelové komunikace mezi českou obcí Sudice a polskou obcí Krzanowice, odcizil sedm kusů kovových výplní z oplocení, kdy tyto výplně odmontoval ze sloupků pomocí montážního klíče, který zanechal na místě a svým protiprávním jednáním a chováním majetkového charakteru způsobil poškozené právnické organizaci celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 30 tisíc korun. Tento skutek nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného oplocení lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Objasnění případu sprejerství na ulici Rooseveltové v Opavě

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci 32letému místnímu muži, neboť tento na základě všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností několik minut po devatenácté hodině podvečerní 24. května 2024 na ulici Rooseveltové v Opavě úmyslně fixem černé barvy nakreslil na kryt elektrického rozváděče zdejšího bytového domu blíže neustanovený nápis, čímž poškozeným majitelům způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši několika tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opava 29. května 2024

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem