Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 3. května 2018

Opava - Objasnění násilné trestné činnosti – tři loupežná přepadení taxislužeb v Opavě 

Objasnění násilné trestné činnosti – tři loupežná přepadení taxislužeb v Opavě

V uplynulých dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání dvou mladistvých mužů z Opavy, obviněných ze spáchání provinění zločinu loupeže formou spolupachatelství, kterého se měli dopustit tím, že společně:

  1. před desátou hodinou večerní 9. června 2017 nasedli u objektu ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia s označením taxi, přičemž se řidičem nechali zavézt do prostoru Stříbrného jezera na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách. Po příjezdu na odlehlé místo a při údajném placení přepravy jeden z mladíků, jenž seděl na zadním sedadle, udeřil řidiče do krku, škrtil jej chvatem zvaný kravata a druhou rukou mu zakrýval ústa. Na předním sedadle vedle poškozeného sedící další osoba mladší 18 let vytáhla nůž a špičku nože přiložila pod krk taxikáře a při tom na něj vulgárně křičela, vyhrožovala mu podřezáním a požadovala po něm finanční hotovost. Když poškozený muž oběma mladíkům řekl, že peníze jsou uloženy ve dveřích automobilu, tak sáhli do přihrádky levých předních dveří a odcizili peněženku s finanční částkou na hotovosti ve výši téměř 3 tisíce korun, s průkazem taxikáře a s jinými písemnostmi. Poté mu jeden z obviněných mladíků opět přiložil čepel nože na hruď a neustále mu vyhrožoval zabitím, pokud celou záležitost někomu oznámí. Ke zranění řidiče taxislužby nedošlo, jeho peněženka byla následně policisty nalezena poblíž místa činu, avšak bez finančních prostředků
  2. chvíli před jedenáctou hodinou večerní 5. července 2017, opět po předchozí společné domluvě s úmyslem zmocnit se finanční hotovosti, nasedli na ulici náměstí Republiky v Opavě do vozu taxislužby tovární značky Renault Scenic a nechali se jeho řidičem odvézt na ulici Grudovou v Opavě-Kateřinkách. Po zastavení a při placení vzadu sedící mladík chytil oběma rukama řidiče kolem krku a vedle něj sedící mladík mu přiložil nůž na břicho a požadoval po něm peníze. Provozovatel taxislužby duchapřítomně řekl, že má finance v kufru automobilu, odtáhl nůž od svého těla, otevřel dveře a utíkal od auta pryč. Po chvíli však byl dohnán jedním z pachatelů a byl sražen na zem. Druhý pachatel se snažil otevřít kufr taxíku, což se mu nepodařilo a oba z místa svého protiprávního jednání utekli neznámo kam, a to po okřiknutí náhodným svědkem. Předtím však ze zapalovací skříňky vozidla odcizili klíče. Poškozenému tak muži bylo způsobeno zranění spočívající v povrchových šrámech na břiše a v oděrkách na koleni, na lokti a na palci ruky, což si vyžádalo jednorázové lékařské ošetření v opavské Slezské nemocnici
  3. v půl jedenácté večer 16. prosince 2017 na stanovišti taxi u areálu Českých drah na ulici Jánské v Opavě nasedli do osobního motorového vozidla taxislužby tovární značky Škoda Superb a nechali se zavézt do zahrádkářské kolonie na ulici Jaselské v opavských Městských sadech. Podle výše uvedeného scénáře začali taxikáře škrtit, dusit a po přiložení kuchyňského nože k tělu po něm požadovali finanční prostředky. Několikrát jej také nožem píchali do hrudního koše a způsobili mu zranění, když poškozený chytil nůž za ostří. Následně se taxikáři podařilo vysmeknout ze sevření a po otevření dveří utíkal pryč. Zpovzdálí pouze slyšel jejich vyhrůžky o vytáhnutí pistole a o jeho zastřelení. Následně i on zjistil, že oba mu tehdy neznámí mladíci z místa činu utekli neznámo kam, proto se ke svému vozu vrátil a přivolal policisty. Fyzickým napadením mu byla způsobena škoda na oblečení ve výši jednoho tisíce korun a zranění lehčího charakteru s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě.

Výše popsanou násilnou a majetkovou trestnou činnost objasnili opavští policisté a kriminalisté důslednou prací, zajišťováním kriminalistických stop a shromažďováním různých podnětných informací a poznatků. Ač policejní komisař podal návrh na vzetí obou obviněných mladých mužů do vazby, tento právní institut nebyl soudcem Okresního soudu v Opavě akceptován, a proto jejich případné další obdobné protiprávní jednání je nadále prověřováno a vyšetřováno na svobodě.

Opava 3. května 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem