Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 30. června 2014

Opava - Dopravní nehoda osobního automobilu s osobním vlakem u obce Štítina a další...(4 případy) 

 

Dopravní nehoda osobního automobilu s osobním vlakem u obce Štítina

Dne 27. června 2014 ve 13.45 hodin řídil 46letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Citroen Xsara Picasso ve směru ze Štítiny na Mokré Lazce, kdy při výjezdu z prvně uvedené obce zastavil před místním železničním přejezdem. Následně se však rozjel, a to ve chvíli, kdy se již bezprostředně před zmíněným železničním přejezdem nacházel osobní vlak jedoucí z Opavy do Českého Těšína a který řídil 45letý strojvedoucí z Frýdeckomístecka. Došlo tak ke střetu mezi pravým bokem automobilu a levou přední části řídicího vozu vlaku. Auto bylo odhozeno vlevo mimo trať a narazilo do staničníku, do oplocení zahrady, do rodinného domu a do okrasných keřů. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na vlaku ve výši 100 tisíc korun, na automobilu a převáženém nákladu ve výši rovněž 100 tisíc korun, na rodinném domu, jeho oplocení a na keřích ve výši 20 tisíc korun a další škoda na železnici byla vyčíslena na finanční částku ve výši přibližně 5 tisíc korun. Řidiči automobilu bylo způsobeno zranění lehčího charakteru s nespecifikovanou dobou léčení, přičemž po transportu sanitním vozidlem RZS byl lékařsky vyšetřen a ošetřen ve Slezské nemocnici v Opavě. Podle sdělení vlakvedoucí se v době dopravní nehody ve vlaku nacházelo přibližně 70 cestujících, kdy provedeným šetřením nebylo zjištěno jejich zranění. Orientační dechové zkoušky u řidiče osobního vozidla i u strojvedoucího vyzněly negativně. Silnice i železniční trať byla uzavřena pro veškerý provoz do 17 hodin téhož dne. Vlaková doprava byla nahrazena autobusovou a odklon dopravy řídili policisté z obvodního oddělení v Kravařích a opavští dopravní policisté. Na místě se rovněž nacházeli pracovníci SŽDC a hasiči HZS, kteří provedli vyproštění vozidla z kolejového svršku a úklid místa dopravní nehody. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování, kdy se nyní hlavně zjišťuje a zkoumá, zda bylo v činnosti přejezdové zabezpečovací zařízení, tedy výstraha dávaná dvěma červenými střídavě přerušovanými světly a přerušovaným zvukem zvonku. Případní svědci celé události, nechť se se svým svědectvím obrátí na policisty ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě, a to na opavské policejní telefonní číslo 974 737 574.

 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na Vítkovsku

Dne 29. června 2014 v 7. hodin ráno řídil 40letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo značky Ford Scorpio ve směru jízdy od Vítkova na obec Svatoňovice, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy, vyjel vpravo mimo komunikaci a v silniční příkopě se automobil převrátil na střechu. Odborné měření dechovými zkouškami vyznělo u řidiče pozitivně, kdy mu byly naměřeny hodnoty přes 1,6 promile alkoholu v dechu. K předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou se doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Provedenou lustrací v dostupné evidenci řidičů bylo následně zjištěno, že výše jmenovaný muž nevlastní a ani nikdy nevlastnil řidičský průkaz pro žádnou podskupinu řidičského oprávnění. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování, přičemž je zde důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.


Kontrola podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě-Kateřinkách

Dne 29. června 2014 po 10. hodině dopolední opavská policejní hlídka z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky stavěla a kontrolovala na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách řidiče motorového vozidla tovární značky Renault Kangoo, a to 28letého muže z Ostravy. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly zjištěny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,0 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k hraničním hodnotám mezi přestupkem a trestným činem byl řidič vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, kterému se dobrovolně podrobil. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně zjištěno, že shora jmenovaný muž je v současné chvíli neřidič, poněvadž má od srpna loňského roku do února roku 2015 vysloven na základě rozhodnutí Magistrátu města Opavy platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.


Odcizení stavebního lešení od novostavby rodinného domu v Hlučíně-Darkovičkách

Dne 29. června 2014 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v brzkých ranních hodinách téhož dne na ulici Jandové v Hlučíně, části Darkovičky vstoupil na uzamčený pozemek neobydlené novostavby rodinného domu, kde demontoval a odcizil postavené lešení značky Layher (5 vylezových polí, 60 podlážek a 30 dvoumetrových rámů), čímž poškozené soukromé firmě z Ostravy vznikla celková hmotná škoda ve výši 100 tisíc korun. Hlučínští policisté žádají širokou veřejnost o pomoc při pátrání po pachateli shora uvedené majetkové trestné činnosti, jakož i po odcizených věcech, přičemž jakékoli kladné poznatky je možno sdělit, byť i anonymně, na policejní telefonní číslo 974 737 701.

 

 

30. června 2014

por. Bc. René Černohorský
             komisař

skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem