Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 31. července 2015

Opava - Sprejerství, poškození fasády budovy ČD v Opavě, městské části Komárov a další... (6 případů) 

 

Další řidiči pod vlivem alkoholu či návykových látek řídili automobily na Opavsku

V tomto týdnu byla veřejnost prostřednictvím médií informována o několika případech protiprávního jednání osob, které na různých místech okresu Opava usedly za volant motorových vozidel po předchozím požití alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů, případně řídily vůz bez příslušného řidičského oprávnění s vysloveným zákazem vykonávání této činnosti.

Mezi další osoby, které tak naplnily skutkovou podstatu přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, patří i 48letý muž z Opavska. Ten v brzkých ranních hodinách dne 31. července letošního roku řídil pod vlivem alkoholických nápojů v obci Březová, část Leskovec osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia. Službu konající policejní hlídka z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí u něj při silniční kontrole provedla dechové zkoušky, přičemž tímto odborným měřením mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,3 promile alkoholu v dechu. Na místě byl výše uvedenému muži zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.
Přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se dopustil 27letý muž z Opavska, který v pozdních večerních hodinách dne 30. července 2015 řídil po ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách osobní motorové vozidlo tovární značky Renault 19, ač má v této chvíli rozsudkem Okresního soudu v Opavě vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do února roku 2018.
Téhož dne, ale v ranních hodinách, hradecká policejní hlídka stavěla a kontrolovala v Hradci nad Moravicí, část Kajlovec řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Praktik, a to 34letého muže z Opavy. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger u něj vyzněla negativně, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle však byl pozitivní na amphetamin/metamphetamin. Na výzvu se tento řidič podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

 

 

Vloupání do zahradní chatky na ulici Čapákovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách

Nemilého překvapení se dočkali mladí opavští manželé se svými dětmi po návratu z dovolené. Při příchodu k jejich zahradní chatce na ulici Čapákovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách je čekala realita v podobě několika tisícové škodě na zařízení jejich rekreačního objektu.
V průběhu červencových dnů letošního roku se totiž neznámý pachatel či neznámí pachatelé dopustili přečinu poškození cizí věci a přečinu krádeže tím, že po přestřižení pletivového oplocení vnikli na jejich zahradu v zahrádkářské osadě U Hřiště a po vypáčení petlic se vloupali do chatky. Zde odcizili sekeru a dále úmyslně rozřezáním boční ochranné sítě a gumového dna poškodili dětskou trampolínu a úmyslným založením ohně došlo k ohoření dveří, přístřešku a lavičky. Celková hmotná škoda na majetku tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 9 tisíc korun a případ prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo pachatelů lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651.


Z opavského činžovního domu na ulici Těšínské byla odcizena obuv i rybářské „nádobíčko“

V noční době z 29. na 30. července 2015 doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z činžovních domů na ulici Těšínské v Opavě přečin krádeže tím, že po vypáčení vstupních dveří vešel až do třetího podlaží a zde z botníku na chodbě odcizil dva páry pánské obuvi a z půdy domu odcizil tři rybářské pruty, navijáky a vak na rybářské náčiní s maskáčovým vzorem. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozeným mužem vyčíslena na finanční částku ve výši 6 750 korun a celou záležitost nyní prověřují opavští policisté z obvodního oddělení.


Sprejerství, poškození fasády budovy ČD v Opavě, městské části Komárov

Doposud neznámý pachatel spáchal od poloviny do konce měsíce července letošního roku v železniční stanici ČD Opava-Komárov na ulici Potoční v Opavě, městské části Komárov přečin poškození cizí věci tím, že na fasádě zdejší budovy a na stěnách přilehlého podchodu vytvořil sprejem fialové a modré barvy různé obrazce a nápisy, čímž způsobil hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 10 tisíc korun. Opavští policisté žádají širokou veřejnost o informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů této majetkové trestné činnosti. Jakékoli poznatky k osobě, která graffiti provádí, a to například nápisy „CHAS“ nebo “OMUS“ lze kdykoli, byť i anonymně, sdělit na opavské policejní telefonní číslo 974 737 651.


Úmyslné poškození zaparkovaných automobilů na ulici Vyhlídalové v Opavě

V blíže neustanovené době mezi šestou a půl osmou hodinou podvečerní dne 30. července 2015 došlo na ulici Vyhlídalové v Opavě k úmyslnému poškození šesti zde zaparkovaných osobních motorových vozidel. Doposud neznámý pachatel tak poškodil automobily továrních značek Peugeot 207, Renault Clio, Seat Leon, Peugeot 307, BMW 118 D a Škoda Fabia, a to různými rýhami v laku karosérií, čímž poškozeným fyzickým i právnickým majitelům způsobil celkovou hmotnou škodu ve výši více jak 6 tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace k tomuto protiprávnímu jednání lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na opavské telefonní číslo 974 737 651.


Fyzické napadení dvou mužů v zahradní restauraci na ulici Otické v Opavě

Policisté z obvodního oddělení v Opavě v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ublížení na zdraví a přečinu výtržnictví, kterých se dopustili dva muži ve věku 21 a 24 let z Kravař a z Opavy. Přibližně v polovině měsíce července letošního roku se oba muži v prostorách venkovního posezení restaurace na ulici Otické v Opavě po předchozí slovní rozepři vzájemně fyzicky napadli, přičemž starší z nich svalil mladšího na zem, rukama tlačil na jeho tělo a způsobil mu zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě s následnou dobou léčení 2 týdnů. Celá záležitost byla původně šetřena jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti veřejnému pořádku, kdy na základě všech získaných indicií byla nyní tato věc překvalifikována na shora uvedenou trestnou činnost.

 

 

Opava 31. července 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem