Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 4. dubna 2016

Opava - 22letá žena z Ostravy páchala majetkovou trestnou činnost v obci Mokré Lazce a další... (10 případů) 

 

22letá žena z Ostravy páchala majetkovou trestnou činnost v obci Mokré Lazce

Na konci měsíce března 2016 opavská policejní komisařka územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila trestní stíhání 22leté ženy z Ostravy pro přečiny porušování domovní svobody a krádeže, kterých se dopustila tím, že v nočních hodinách ze dne 28. na 29. března letošního roku neoprávněně vnikla na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Petra Bezruče v obci Mokré Lazce a následně se vloupala do přilehlé stodoly, odkud odcizila elektrické kabely různých délek, čímž poškozenému majiteli způsobila celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši více jak 10 tisíc korun.

Své druhé protiprávní jednání spáchala v noční době z 29. na 30. března 2016 na ulici Sokolské v obci Mokré Lazce, kdy neoprávněně vnikla na pozemky dvou rodinných domů a zde odcizila pánské jízdní kolo v hodnotě 4 tisíce korun, které však ponechala za plotem jednoho z pozemků, poněvadž bezprostředně po této své trestné činnosti byla na místě kontrolována a zadržena službu konající policejní hlídkou z obvodního oddělení v Kravařích.

Její případná další trestná činnost je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Případy vloupání do rodinných domů a dalších objektů na Opavsku

Dne 30. března 2016 policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se v dopoledních hodinách téhož dne vloupal do jednoho z rodinných domů na ulici Olomoucké v obci Slavkov, odkud odcizil finanční částky na hotovosti v české, švýcarské a britské měně, dále euro bankovky a šperky ze žlutého a bílého kovu, čímž poškozeným manželům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 74 tisíc korun.

Policisté z obvodního oddělení v Kravařích nyní prověřují případ vloupání do budovy Obecního úřadu na ulici Hlavní v obci Chlebičov. V noční době z 30. na 31. března 2016 se zde doposud neznámý pachatel vloupal, přičemž prohledal několik kanceláří a místností a zde odcizil finanční částku na hotovosti, platební kartu, diktafon, tři fotoaparáty, dataprojektor a notebook, vše v hodnotě téměř 90 tisíc korun. Celá záležitost je prověřována jako přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Dne 1. dubna 2016 zahájili policisté z obvodního oddělení v Hlučín úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, kterých se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že se v blíže neupřesněné době mezi 29. a 31. březnem letošního roku vloupal do jednoho z rodinných domů na ulici Nový Svět v Hlučíně, části Darkovičky. Z obytných prostor tohoto domu následně odcizil finanční částky na hotovosti v české měně, Euro, Americké dolary, dále pánské náramkové hodinky s diamanty, fotoaparát, dámské pozlacené náramkové hodinky, šperky ze žlutého a z bílého kovu (prsteny, náhrdelníky, náušnice, náramky, přívěšky), přičemž poškozeným manželům a majitelům domu vznikla celková hmotná škoda ve výši přes 340 tisíc korun. Kladné informace k osobě pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli sdělit na hlučínské policejní telefonické číslo 974 737 701.

Přečinů krádeže a porušování domovní svobody se dopustil doposud neznámý pachatel i v noční době z 1. na 2. dubna letošního roku na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích, kdy neoprávněně vnikl na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů. Na zahradě úmyslně polámal sedm ovocných stromů, do bazénu hodil čerpadlo k pískové filtraci, čímž jej poškodil a poté vstoupil do přilehlé garáže, odkud odcizil plastový barel s 25 litry motorové nafty a dvě pánská horská jízdní kola různých značek a typů. Poškozeným majitelům rodinného domu tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši více jak 17 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří kdykoli na opavském policejním čísle 974 737 651 přijmou jakékoli informace k osobě pachatele či k nálezu odcizených věcí.

 

Odcizení dřevní hmoty z lesního porostu na katastru Budišova nad Budišovkou

V blíže neupřesněné době mezi 24. a 29. březnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v lesním porostu na katastrálním území města Budišov nad Budišovkou, a to v místě zvaném "velké skládky" přečin krádeže tím, že odcizil 6,5 m3 dřevní hmoty (kulatiny o délkách 8 m), čímž poškozené organizaci vznikla škoda bezmála 10 tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení ve Vítkově a děkují za kladné informace na policejní číslo 974 737 711.

 

Opavský 33letý muž se již ve dvou případech dopustil nebezpečného vyhrožování

V dopoledních hodinách dne 29. března letošního roku se protiprávního jednání, a to přečinu nebezpečného vyhrožování, dopustil 33letý muž z Opavy, jenž před kanceláři v přízemí panelového domu na ulici Zámecký okruh v Opavě slovně vulgárními výrazy napadal a vyhrožoval smrtí přítomné 58leté recepční a 52letému správci domu, což ve jmenovaných vzbudilo důvodnou obavu o jejich život a zdraví.

Stejného přečinu nebezpečné vyhrožování se dopustil několikráte i v průběhu dne 30. března 2016, a to ve stejném nájemním domě i před ním na opavské ulici Zámecký okruh, kdy opětovně slovně vyhrožoval 58leté ženě z Opavy. Z chodby domu dále vzal jízdní kolo, jenž zde bylo odstaveno, toto vynesl ven a zde jej odhodil na zem s tím, že v domě žádné kolo stát nebude. Následně také vyhrožoval hlasitým křikem fyzickou likvidací 50letému muži, přičemž tyto vyhrůžky u jmenovaného muže vzbudily důvodnou obavu o jeho život a zdraví. Vše je nadále v prověřování ze strany opavských policistů z obvodního oddělení.

 

55letý motocyklista se střetl na ulici Hradecké v Opavě se 72letým cyklistou

Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, kterých se měl dopustit 55letý muž z Vítkova. Ten kolem jedenácté hodiny dopolední dne 1. dubna 2016 řídil po ulici Hradecké v Opavě ve směru od centra města na Hradec nad Moravicí motocykl tovární značky Suzuki, kdy před křižovatkou ulic Hradecká a  Heydukova předjížděl před sebou jedoucího cyklistu. Podle slov motocyklisty ve chvíli předjíždění měl však cyklista náhle změnit směr své jízdy, přičemž bez ukázání odbočení vlevo mu vjel do jízdní dráhy. Došlo tak ke střetu motocyklu a jízdního kola, kdy oba muži upadli na vozovku. Při nehodě utrpěl cyklista zranění těžšího charakteru a byl transportován do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Při lékařském vyšetření a ošetření mu byl odebrán vzorek biologického materiálu ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. Orientační dechová zkouška vyzněla u motocyklisty negativně, následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na přítomnost látek Amphetamines/Methamphetamines. Na výzvu policistů se tento muž podrobil lékařskému vyšetření i odběru biologického materiálu (krve), což potvrdí či vyvrátí přítomnost návykových látek v jeho těle. Celková hmotná škoda na majetku v souvislosti s dopravní nehodou činí 13 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně zjištěno, že 55letý muž je v této chvíli neřidič, poněvadž má rozhodnutím okresních soudů v Opavě a v Novém Jičíně vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do podzimních měsíců roku 2021. Míra zavinění dopravní nehody je předmětem dalšího šetření a celá záležitost je tak nadále prověřována ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

52letý podnapilý řidič osobního automobilu zapříčinil dopravní nehodu v obci Otice

Chvíli po druhé hodině ranní dne 2. dubna 2016 řídil 52letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat po ulici K Rybníčkům v obci Otice, kdy v pravotočivé zatáčce nezvládl řízení, vjel do protisměru a levou přední části svého vozu narazil do levého boku protijedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, jenž řídil 30letý muž z Opavy. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. U řidiče škodovky vyzněla orientační dechová zkouška negativně, u prvně jmenovaného řidiče byla pozitivní, kdy mu policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě naměřili hodnoty okolo 1,9 promile alkoholu v dechu. Tento muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal a lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu nežádal. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

 

Požár v jilešovické restauraci byl pravděpodobně založen úmyslně

Dne 2. dubna 2016 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, kterého se měl na ulici Kozmické v obci Jilešovice dopustit doposud neznámý pachatel tím, že v půdních prostorách místní restaurace zapálil skákací trampolínu, čímž vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 30 tisíc korun. Na místě zasahovali hlučínští hasiči, přičemž opavský vyšetřovatel požárů následně uvedl, že k zahoření došlo s největší pravděpodobností úmyslným jednáním ze strany dosud neznámé osoby a celou záležitost ponechal v prověřování hlučínským policistům.

 

Nálezy munice z období 2. světové války na Opavsku

Dne 2. dubna letošního roku byl na Opavsko ve dvou případech přivolán policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku, který na základě telefonických oznámení musel zneškodnit nevybuchlou munici pocházející z období 2. světové války.

Kolem jedenácté hodiny dopolední 55letý muž z Opavska telefonicky na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil, že při procházce v lesním porostu na katastru obce Závada, a to poblíž zdejší pískovny, nalezl pět ručních granátů vzoru 42, tři kusy dělostřelecké miny ráže 82 mm, jeden stabilizátor, jednu nábojnici ráže 12,7 mm a jeden tyčkový granát o ráži 30 mm. Nevybuchlou munici pocházející z období 2. světové války si na místě převzal policejní pyrotechnik, který bezprostředně poté v pískovém lomu provedl bezpečný odstřel pěti kusů granátů a zbývající munici si odvezl k dalšímu zneškodnění.

Chvíli před třetí hodinou odpolední 45letý muž z Ostravy nalezl při procházce v lesním porostu na katastru obce Píšť jeden kus dělostřelecké miny ráže 80 mm. I tuto nevybuchlou munici z období světové války si převzal pyrotechnik a odvezl ji k bezpečnému znehodnocení.

 

Odcizení nafty z osobního automobilu na ulici Selské ve Vítkově

V blíže neupřesněné době od odpoledních hodin dne 1. dubna do dopoledních hodin dne 2. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Selské ve Vítkově přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že po proražení plastové nádrže odcizil ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megane celkem 30 litrů motorové nafty v hodnotě 810 korun, přičemž škoda na zařízení automobilu činí 8 tisíc korun. Případ nyní prověřují policisté z vítkovského obvodního oddělení.

 

Dva mladíci úmyslně sprejerstvím poškodili bytové domy v Hlučíně

Dne 3. dubna 2016 policisté z hlučínského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, ze kterého jsou důvodně podezřelí dva mladíci ve věku 16 a 19 let z Hlučína tím, že měli společně v odpoledních hodinách téhož dne na ulici Dukelské v Hlučíně úmyslně popsat barvou keramický obklad suterénu dvou bytových domů, a to různými nápisy. Majitelům těchto objektů tak byla způsobena doposud přesně neustanovená hmotná škoda a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů.

 

Opava 4. dubna 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

vytisknout  e-mailem