Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 4. dubna 2019

Opava - Dva muži jsou důvodně podezřelí z fyzického napadení i z loupežného přepadení v Opavě a další... (4 případy) 

Krádež volně ložené kabeláže ze stavby severního obchvatu města Opavy

V blíže neustanovené době na konci měsíce března letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v prostoru stavby severní části dopravního obchvatu Statutárního města Opavy na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách přečin krádeže tím, že odcizil celkem 254 metrů měděného kabelu. Skutek se stal po předchozím rozstřižení volně položené kabeláže a po vytažení měděného kabelu z černé gumové izolace, čímž soukromé společnosti z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 40 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu stavebního materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dva muži jsou důvodně podezřelí z fyzického napadení i z loupežného přepadení v Opavě

V těchto dnech opavský komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 21 a 27 let z Opavy, které obvinil ze spáchání zločinu loupeže a dále ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a přečinu výtržnictví, vše spáchaných ve formě spolupachatelství.

Jak bylo dosavadním prověřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů prokázáno, tak oba výše uvedení muži chvíli po osmnácté hodině podvečerní 27. března 2019 zastavili na křižovatce ulic Wolkerová a Chelčického v Opavě-Kateřinkách zde jdoucího 28letého muže z Bruntálska, svými těly mu zabránili v dalším pohybu a opakovaně po něm požadovali vydání finanční částky s pohrůžkou fyzického napadení. Poškozený na tyto výzvy nereagoval, držel si odstup a snažil se z místa utéci, což se mu po chvíli podařilo. Ač jej oba obvinění muži pronásledovali, již jej nedostihli, nic mu neodcizili a nezpůsobili mu žádné zranění.

O chvíli později u jednoho z rodinných domů na ulici U Potůčku v Opavě-Kateřinkách silně třásli s uzamčenou brankou, kdy tato se otevřela, poté vstoupili na oplocený pozemek tohoto domu a neoprávněně se zde pohybovali. Jakmile vyšel z rodinného domu majitel i jeho 27letý syn, tak tohoto mladšího muže udeřili pěstí do obličeje a způsobili mu zranění s jednorázovým lékařským vyšetřením a ošetřením v opavské Slezské nemocnici.

Když odcházeli od tohoto incidentu, tak před areálem místního fotbalového hřiště na ulici Wolkerové v Opavě-Kateřinkách úmyslně kopli do zadního světla zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megané, které rozbili, čímž 40leté majitelce způsobili celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 2 tisíce korun. Celá záležitost, jakož převážně důvody jejich protiprávního jednání i chování a také jednotlivé role a míra zavinění obviněných mužů jsou nadále ve stádiu vyšetřování.

Odcizení jízdního kola z pozemku rodinného domu v obci Vávrovice

V přesně neustanovené době od dvacáté hodiny večerní 2. dubna letošního roku do sedmnácté hodiny odpolední následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Jantarové v Opavě, městské části Vávrovice přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak neznámá osoba neoprávněně vstoupila na celooplocený pozemek rodinného domu místního 46letého muže a z dřevěného přístřešku odcizila pánské silniční jízdní kolo značky Specialized bílé perleťové barvy v hodnotě 58 tisíc korun. Tímto protiprávním jednáním majetkového charakteru se nyní zabývají policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jízdního kola, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Žádosti o svědecké informace k dopravním nehodám na Opavsku

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prošetřují a prověřují kolizní situace v dopravě, které se staly v nedávných dnech a ke kterým žádají případné svědecké informace, které jsou velmi důležité a potřebné pro řádné zadokumentování spisových materiálů.

Kolem šestnácté hodiny 29. března 2019 došlo na cyklostezce mezi obcí Velké Hoštice a Opavou, městskou částí Malé Hoštice ke kolizní situaci mezi doposud neznámým cyklistou a chodkyní. V té době šla 47letá žena z Hradce nad Moravicí po cyklostezce ve směru od Velkých Hoštic na Malé Hoštice, přičemž na přímém úseku komunikace do ní narazil zde jedoucí cyklista, který jel stejným směrem. Po střetu neznámý muž upadl na zem, poté se postavil a po krátké konverzaci s výše uvedenou ženou i s její zde přítomnou 70letou matkou odejel neznámo kam. V podvečerních hodinách téhož dne si 47letá žena stěžovala na silné bolesti nohy, a proto vyhledala lékařské vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. K objasnění a zadokumentování průběhu této dopravní nehody je zapotřebí svědectví dosud neznámého cyklisty případně i dalších přímých svědků dané situace. Jak bylo dosud zjištěno, tak cyklistou by mohl být muž ve věku okolo 70 let, střední postavy, oblečen do cyklistického dresu červeno-černé barvy a na hlavě měl upevněnou přilbu. Jakékoli kladné informace lze kdykoli telefonicky sdělit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, na opavské policejní číslo 974 737 574 nebo inspektoru dopravní policie prap. Michalovi Lioliosovi na telefonní číslo 974 737 570.

Půl hodiny před polednem 31. března 2019 došlo na ulici Generála Svobody v Budišově nad Budišovkou k dopravní nehodě dvou osobních motorových vozidel. V té době 30letý místní muž řídil osobní automobil tovární značky Hyundai Coupe po vedlejší silnici, přičemž při odbočování vpravo nedal přednost po hlavní silnici přijíždějícímu osobnímu automobilu tovární značky Peugeot 207, jenž řídila 58letá žena z Budišova nad Budišovkou, a to ve směru od obce Svatoňovice. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu osobou motorových vozidel, kdy vůz peugeot dostal smyk, vyjel vpravo mimo komunikaci a narazil do sloupu veřejného osvětlení. To následně bylo utrženo z úchytu a pádem poškodilo okno a parapet přilehlého rodinného domu. Řidička tohoto automobilu utrpěla zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 240 tisíc korun.

V této záležitosti jsou nutné informace možných přítomných svědků a jakékoli kladné poznatky k dané věci lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 251, případně přímo policejnímu inspektorovi prap. Filipu Špačkovi na telefonní číslo 974 737 576.

Opava 4. dubna 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem