Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 4. května 2018

Opava - Úmyslné poškození motorových vozidel, sprejerství a další případy poškozování na Opavsku a další... (3 případy) 

Úmyslné poškození motorových vozidel, sprejerství a další případy poškozování na Opavsku

V těchto dnech policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě prověřují několik případů úmyslného poškození zaparkovaných motorových vozidel, cedulí naučné stezky i fasády domu, a to na různých místech opavského okresu.

K prvnímu takovému přečinu poškození cizí věci došlo v noční době z 26. na 27. dubna 2018 na ulici Nákladní v Opavě, kdy doposud neznámá osoba způsobila na zde odstaveném osobním automobilu tovární značky VW Passat různé rýhy do laku celé karosérie vozu a poškozenému 24letému místnímu muži tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun.

Obdobný případ se stal v podvečerních hodinách 28. dubna letošního roku v obci Brumovice, část Skrochovice. V té době neznámý pachatel vstoupil na oplocený pozemek místní soukromé firmy a poškrábáním laku karosérie na osobním motorovém vozidle tovární značky BMW byla způsobena škoda zjevně převyšující finanční částku ve výši 5 tisíc korun.

Fasáda rodinného domu byla poškozena v noční době z 27. na 28. dubna 2018 na ulici Osada Míru v Dolním Benešově. Nastříkáním nápisu „Baník“ sprejem bílé vznikla poškozeným manželům dosud přesně nevyčíslená škoda.

Stejného protiprávního jednání, tedy přečinu poškození cizí věci a dále přečinu výtržnictví se dopustil i neznámý pachatel v noční době z 1. na 2. května tohoto roku na naučné stezce vedoucí podél golfového hřiště v Kravařích, přičemž v délce 700 metrů postupně vyvrátil cedule této naučné stezky, dále označení golfových jamek a poškodil dřevěné zábradlí podél cesty, plastový rozvaděč elektrické energie a čtyři odpadkové koše, ze kterých po okolí rozházel odpad. Poškozené místní akciové společnosti tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 17 tisíc korun.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů jednotlivých případů, jakož i k důvodů jejich počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Krádeže mobilních telefonů na Opavsku a krádež financí na poškozeném muži v Opavě

Dne 2. května 2018 se osobně dostavila do budovy Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích mladistvá dívka z Opavska a uvedla, že v odpoledních hodinách 27. dubna 2018 jí neznámá osoba odcizila mobilní telefon značky Honor 7 Lite zlaté barvy v hodnotě 3 tisíce korun. Tato majetková trestná činnost se měla stát při jízdě vlakem z Opavy do Kravař, přičemž telefonní přístroj měla ve svém batohu a tento měla neustále na zádech. Skutek nyní prověřují policisté z kravařského obvodního oddělení.

V brzkých ranních hodinách prvního květnového dne letošního roku o svůj mobilní telefon značky iPhone 7 černé barvy v hodnotě 15 tisíc korun přišel 39letý muž z Hlučínska. Tento přečin krádeže se stal na víceúčelovém hřišti v obci Kozmice během společenské akce (stavění májky), kdy poškozený měl svůj mobil v kapse svých kraťas, přičemž celou záležitostí se zabývají policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně.

K odcizení mobilního telefonu značky iPhone 7 černé barvy došlo i v pozdních odpoledních hodinách 2. května 2018 v kosmetickém studiu na ulici Olomoucké v Opavě. Poškozený 20letý místní muž si svou cennou věc ponechal volně odloženou na stole a vznikla mu tak škoda ve výši 20 tisíc korun.

Případ krádeže bankovky o nominální hodnotě tisíc korun nyní rovněž prověřují policisté z opavského Obvodního oddělení. K tomuto došlo nad ránem 28. dubna 2018 na Horním náměstí v Opavě, kdy 23letý místní muž seděl na lavičce a přitom mu z kapsy kalhot vypadly peníze. Toho využil neznámý muž, bankovku odcizil a utekl ve směru k ulici Mezi trhy. Zde jej poškozený doběhl, jenže mu pachatel podrazil nohy a opět se dal k útěku na ulici Mniškou a dále neznámo kam. Ke zranění poškozeného muže nedošlo.

Všechna protiprávní jednání majetkového charakteru jsou nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění jednotlivých osob pachatelů či k nálezu výše uvedených mobilních telefonů nebo financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Výzvy opavských dopravních policistů k nehodám

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě žádají širokou veřejnost o spolupráci při ustanovení účastníků kolizních situací v dopravě.

Policejní inspektor praporčík Jan Petrovský příjme svědecké informace k dopravní nehodě v obci Otice, a to na telefonním čísle 974 737 575. K řádnému ukončení spisového materiálu potřebuje vyjádření neznámého cyklisty, jenž kolem půl třetí odpoledne 12. dubna 2018 jel na jízdním kole po vedlejší silnici ulice Kylešovská ke křižovatce s ulicí Hlavní, přičemž s největší pravděpodobností nerespektoval dopravní značku „Stůj, dej přednost v jízdě“ a vjel do jízdní dráhy přijíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Škoda Fabia. Přestože 73letá žena z Opavska prudce zabrzdila, došlo k lehkému střetu, po kterém cyklista neupadl a pokračoval v jízdě neznámo kam. Zda byl cyklista zraněn, není do současné chvíle známo. Řidička zranění neutrpěla a orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně. Celková hmotná škoda na automobilu byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun a nyní je nutné prověřit, zda neznámý cyklista neutrpěl zranění, jaká škoda mu případně byla způsobena a další okolnosti celé záležitosti.

Další zcela neobjasněnou dopravní nehodu prošetřuje policejní inspektor praporčík Peter Bučko. Kolem půl čtvrté odpoledne 27. dubna letošního roku jela 55letá žena z Opavy na svém jízdním kole po ulici Dukelské u místního opavského supermarketu, přičemž objížděla zaparkovaná vozidla. V té chvíli dosud neznámá žena středního věku otevřela přední dveře řidiče blíže neustanoveného osobního automobilu a srazila tak projíždějící cyklistku. Ta po nárazu upadla na vozovku, nechtěla přivolat lékařský personál ani policii, nechtěla se nechat odvézt do nemocnice a pokračovala v jízdě domů. Následně se však nechala jednorázově lékařsky vyšetřit a ošetřit se zraněním lehčího charakteru a orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně. V této souvislosti je zapotřebí výpovědi neznámé ženy z automobilu a bylo by vhodné, kdyby se sama dostavila do budovy opavských policistů na ulici Hrnčířskou č. 17 v Opavě, případně se telefonicky ozvala na policejní číslo 974 737 575 nebo 974 737 581.

Opava 4. května 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem