Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 4. ledna 2016

Opava - Na začátku roku 2016 opavští policisté prověřují několik případů fyzických napadení a další... (2 případy) 

 

Na začátku roku 2016 opavští policisté prověřují několik případů fyzických napadení

V těchto dnech policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky v Opavě prověřují různé případy fyzických napadení, které se odehrály na teritoriu okresu Opava na přelomu loňského a letošního roku. Ve většině protiprávních jednání se jednalo o slovní a fyzické útoky mezi rodinnými příslušníky, manžely, druhy a známými.

O půl desáté večer posledního dne roku 2015 byli policisté z obvodního oddělení v Opavě přivoláni do jednoho bytu v panelovém domě na ulici 17. listopadu v Opavě-Kylešovicích, kde mělo docházet k slovnímu napadání mezi manžely. Po příjezdu na místo policejní hlídka zjistila, že 68letý muž je v silně podnapilém stavu a chová se arogantně a agresivně vůči své ženě i synovi. Vzhledem k tomu, že mu orientační dechovou zkouškou byla naměřena hodnota téměř 1,9 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá záležitost je šetřena jako přestupek proti občanskému soužití.

Chvíli po desáté hodině večerní Silvestrovského večera byl v prostoru ulic Oderská a Švermová ve Vítkově fyzicky napaden 22letý muž z Novojičínska, který utrpěl zranění v obličeji s následnou dobou léčení jednoho měsíce, a také došlo k poškození jeho oblečení se škodou ve výši 1 500 korun. Po oznámení skutku následně policisté z vítkovského obvodního oddělení zjistili, že shora popsaného přečinu ublížení na zdraví a přečinu výtržnictví se dopustili tři muži ve věku 23, 27 a 51 let z Vítkova.

V prvních minutách Nového roku došlo na ulici Nádražní v Kravařích k přečinu výtržnictví a k přečinu nebezpečného vyhrožování tím, že místní 29letý muž po předchozí slovní rozepři udeřil 27letého muže a následně mu a rovněž i dalším čtyřem mladým mužům ve věku 16, 18, 18 a 23 let vyhrožoval zabitím, a to v případě, že odpálí další rachejtle. Své vyhrůžky poté umocnil i držením nože a mácháním kolem sebe. Na místo se po oznámení dostavila kravařská policejní hlídka, která muže s nožem v ruce zadržela a protože byl v podnapilém stavu, tak jej dodala na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

Po jedné hodině noční dne 1. ledna 2016 se přečinu nebezpečného vyhrožování dopustil i 27letý muž z Hlučínska, který v bytě jednoho z panelových domů na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách slovně a fyzicky napadl zde bydlící 24letou přítelkyni a další zde přítomnou 20letou ženu z Opavy, kdy jim vyhrožoval fyzickou likvidací, což v nich vzbudilo důvodnou obavu o jejich život a zdraví.

V odpoledních hodinách téhož dne došlo ke slovnímu i fyzickému napadení mezi dvěma ženami v jejich společném bydlišti v činžovním domě na ulici Olomoucké v Opavě. Místní 45letá žena byla 52letou ženou napadena nejen slovně a fyzicky, což přerostlo do škrcení, ale byla také ohrožována i nožem. Napadením ji vzniklo zranění s doposud přesně neustanovenou dobou léčení. Opavský policejní komisař tak zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a vzhledem k tomu, že důkladným posouzením byla zjištěna přítomnost všech znaků domácího násilí, bylo rozhodnuto o vykázání starší ženy na dobu 10 dnů ze společného obydlí a byl jí rovněž zakázán vstup do přilehlého okolí ohraničený vzdáleností 100 metrů.

Z přečinu nebezpečného vyhrožování je také podezřelý 29letý muž z Novojičínska, který v půl desáté večer 1. ledna letošního roku bouchal na dveře bytu poškozené 74leté ženy v jednom z domů v obci Holasovice, strhl jí vánoční ozdobu ze dveří a po celou dobu držel v ruce nůž, přičemž jí vyhrožoval zabitím. Ke zranění žádné z přítomných osob nedošlo.

Opavský policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě také zahájil trestní stíhání 35letého muže z Vítkova jako obviněného ze spáchání přečinů týrání osoby žijící ve společném obydlí a porušování domovní svobody, kterých se měl dopustit tím, že nejméně od měsíce října 2015 v jednom z domů na ulici Zemědělské ve Vítkově týral svou 31letou družku, kterou opakovaně slovně napadal, vyhrožoval jí probodnutím šroubovákem, několikráte ji za výše uvedené období udeřil do obličeje a naposledy jí v průběhu dne 31. prosince 2015 způsobil podvrtnutí krční páteře s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Když napadená žena utekla i s nezletilým synem do bytu své matky, tak v podvečerních hodinách téhož dne za pomocí sekery rozbil dveře do předmětného bytu a způsobil škodu ve výši 1 500 korun. Zde opětovně slovně i fyzicky napadal svou družku i její 53letou matku a neustále jim vyhrožoval zabitím. Svého protiprávního jednání zanechal až po svém zadržení přivolanou hlídkou z obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově.

Všechny výše uvedené případy jsou nadále v šetření, v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Krádež zboží v opavském supermarketu má na svědomí 34letý muž z Frýdeckomístecka

Policisté z obvodního oddělení v Opavě dne 3. ledna 2016 ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 34letému muži z Frýdku-Místku, neboť tento kolem deváté hodiny dopoledne téhož dne odcizil v jednom z hypermarketů na ulici Olomoucké v Opavě RC model sportovního auta v hodnotě 261 korun. S tímto zbožím následně bez úhrady prošel pokladní zónou a zde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolaným opavským policistům, kteří lustracemi v dostupných evidencích zjistili, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán pro majetkovou trestnou činnost, a to rozhodnutím Okresních soudů v Ostravě a ve Frýdku-Místku, za což mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody, který vykonal v lednu loňského roku. Jeho případné další protiprávní jednání je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s jejich frýdeckomísteckými kolegy.

 

 

Opava 4. ledna 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem