Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 4. ledna 2019

Opava - Podnapilý muž úmyslně poškozoval v Opavě projíždějící autobusy a další... (4 případy) 

Vloupání do areálu skládky v obci Nové Těchanovice

V blíže neustanovené době mezi 27. prosincem 2018 a 2. lednem 2019 doposud neznámý pachatel neoprávněně vstoupil do zcela neoploceného areálu skládky Technických služeb ve Vítkově, části Nové Těchanovice, kde vyhnul a poškodil plechovou stěnu přilehlého hangáru. Následně vešel do tohoto objektu a odcizil přečerpávací zařízení pohonných hmot s příslušenstvím. Dále ze zde několika zaparkovaných pracovních strojů odcizil motorovou naftu v dosud přesně nezjištěném množství. Poškozené právnické osobě z Vítkova a poškozené soukromé opavské společnosti tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši více jak 11 tisíc korun.

Tento přečin krádeže a přečin poškození cizí věci nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Podnapilý muž úmyslně poškozoval v Opavě projíždějící autobusy

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu poškození cizí věci a z přečinu výtržnictví 32letému místnímu muži, neboť tento chvíli po třiadvacáté hodině 2. ledna 2019 na zastávce Městské hromadné dopravy na ulici Dolní náměstí v Opavě úmyslně poškodil boční skleněné výplně dvou projíždějících autobusů se škodou ve výši 40 tisíc korun.

Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora jmenovaný muž se v podnapilém stavu pohyboval po Dolním náměstí v Opavě, měl u sebe airsoftovou pušku na tak zvané kuličky, ze které střílel. Přitom ve dvou případech mířil na projíždějící autobusy a střelami způsobil praskliny na bočních oknech dvou vozidel hromadné přepravy osob. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž doposud nebyla zjištěna žádná jiná škoda na majetku.

Celá záležitost byla ihned oznámena službu konajícím policejním hlídkám, kdy přibližně po hodině a půl pátrání po pachateli protiprávního jednání byl na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách zadržen a omezen na osobní svobodě 32letý muž. Ten se ke své trestné činnosti doznal a vzhledem k jeho silné podnapilosti zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Vše je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, přičemž se zjišťují důvodu, pohnutky a motiv výše popsaného chování podezřelého muže, jakož i skutečnost, zda nedošlo k další škodě na majetku, a to také jiným fyzickým či právnickým osobám.

I v zimním období se nachází nevybuchlá munice z období 2. světové války

Chvíli před patnáctou hodinou druhého lednového dne letošního roku na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 23letý muž z Opavska, že před chvíli při airsoftové hře v lesíku na katastru obce Oldřišov nalezl v kořenech jednoho ze stromů kovové předměty, jenž vypadají jako munice.

Na místo se následně dostavili jak policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Kravařích a specialisté z pyrotechnické Expozitury ve Frýdku-Místku, tak i opavští hasiči a jednotka dobrovolných hasičů z Oldřišova. Po odstranění příslušných kořenů stromu byly následně zajištěny čtyři dělostřelecké granáty ráže 150 mm. Přítomní policejní pyrotechnici tuto nevybuchlou munici pocházející z období 2. světové války odborně na místě zneškodnili a poté si ji převezli k dalšímu znehodnocení.

Umístění dvou podnapilých mužů na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění

Službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Kravařích byla chvíli před jednadvacátou hodinou 3. ledna 2019 vyslána do jednoho z rodinných domů v obci Kobeřice, poněvadž zde mělo docházet k protiprávnímu jednání 36letého místního muže. Jak bylo na místě zjištěno, tak tento muž byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu 2,3 promile alkoholu v dechu) a slovně napadal své rodinné příbuzné. Jelikož ve svém napadání pokračoval i za přítomnosti přivolaných policistů a jeho agresivita vzrůstala, zakročující policejní hlídka rozhodla o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.

O chvíli později skončil z obdobného důvodu na protialkoholní záchytné stanici v Opavě i 57letý muž z Opavska, který v silně podnapilém stavu v místě svého bydliště v obci Kyjovice slovně urážel vulgárními výrazy svou manželku a dceru, přičemž hrozilo i jejich fyzické napadení. Přivolaná policejní hlídka z místně příslušného Obvodního oddělení v Opavě provedla u agresivního muže orientační dechovou zkoušku, která prokázala hodnotu téměř 3,2 promile alkoholu v jeho dechu.

Oba případy jsou v této chvíli nadále v šetření pro důvodné podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Ani v jednom případě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob či ke škodě na majetku.

Opava 4. ledna 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem