Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 4. listopadu 2016

Opavsko - hledáme svědky dopravní nehody a další zprávy 

Výzva svědkům dopravní nehody

Dnes okolo 9. hodiny došlo k dopravní nehodě na silnici I/56 mezi obcemi Hlučín a Kozmice. Nákladní motorové vozidlo značky Man TGL řídil 40letý muž ve směru jízdy od obce Hlučín na obec Kozmice. Podle tvrzení řidiče mu do jízdní dráhy vjelo z protisměru neznámé vozidlo, které z místa nehody ujelo. Nákladní vozidlo skončilo v silničním příkopu a zůstalo ležet na pravém boku.

Došlo ke škodě na vozidle i přepravovaném zboží, která byla přibližně vyčíslena na částku 140 tisíc korun. Ke zranění osob nedošlo. Dechová zkouška řidiče na přítomnost alkoholu v dechu byla negativní. Technická závada, jako příčina dopravní nehody nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna. Během vyprošťování vozidla byla silnice přibližně na jednu hodinu v místě dopravní nehody v obou směrech uzavřena. Hlučínští policisté prováděli odklon pro osobní vozidla přes obec Darkovičky. Ve 14 hodin již byla silnice plně průjezdná.

Dopravní policisté celou věc zadokumentovali a okolnosti dopravní nehody prověřují. Tímto také žádají případné svědky nehody, aby je neprodleně kontaktovali na čísle 974 737 581 nebo 735 788 950.

 

Při výrobě tinktury z konopí došlo k explozi

Dne 3. listopadu po 19. hodině dva muži ve věku 27 a 29 let v bytě na ulici Na Pastvisku v Opavě způsobili explozi. Pravděpodobnou příčinou výbuchu byla neoprávněná výroba konopného extraktu takzvaných Fénixových slz za pomoci tepelného zdroje, benzínu, lihu a dalších chemikálií.

Následkem výbuchu zahořel byt a došlo k popálení 27letého muže. Byly rozbity okna a poškozena zaparkovaná vozidla.

Policisté opavského toxi týmu dne 3. listopadu 2016 zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu obecné ohrožení z nedbalosti a nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

 

Neoprávněné opatření platebního prostředku

Policisté obvodního oddělení Opava dne 2. listopadu 2016 sdělili dvěma osobám podezření z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V prvním případě se protiprávního jednání měl dopustit 58letý muž z Opavy. Podezřelý měl v srpnu letošního roku bez souhlasu oprávněného držitele platební karty provést několik plateb kartou za zakoupené zboží ve velkoobchodě s potravinami v Opavě. Měl se také pokusit o platby na benzínové čerpací stanici, což se mu na základě zablokování platební karty již nepodařilo. Způsobená škoda činí téměř 1 300 korun.

Druhý případ neoprávněného opatření platebního prostředku se stal v koncem října letošního roku. Podezřelá 53letá žena měla využít nepozornosti poškozeného muže a odcizit mu peněženku z pultu u přepážky České pošty v Opavě. Peněženka obsahovala mimo osobních věcí a finanční hotovosti ve výši 300 korun také platební kartu.

V případě prokázání viny hrozí podezřelým trest odnětí svobody až na dva roky.

 

Obviněn z distribuce drog

Dne 2. listopadu 2016 byl komisařkou služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě obviněn ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy 27letý muž z Vítkova.

Obviněný měl neoprávněně poskytovat marihuanu i pervitin různým osobám. V letech 2014 až 2016 marihuanu v Klokočově, v roce 2015 také ve Vítkově. Pervitin měl distribuovat v Klokočově na konci roku 2015. Omamné a psychotropní látky měl poskytovat zdarma i za finanční obnos. Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho do pěti let nebo peněžitý trest.

 

Porušení zákazu řízení

Policisté obvodního oddělení Hlučín dne 1. listopadu 2016 zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Z trestného činu je důvodně podezřelý 43letý muž z Ostravy, který v úterý před 22. hodinou řídil osobní motorové vozidlo Ford na ulici Písečná v Hlučíně.

Při silniční kontrole nepředložil řidičský průkaz. Policisté zjistili, že mu byl rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě v letošním roce uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu 24 měsíců.

Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Muži bylo týž den sděleno podezření z výše uvedeného přečinu. Pachatelům této trestné činnosti hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

 

Nálezy munice

Dne 1. listopadu 2016 vyjeli hlučínští policisté do obce Markvartovice na oznámení místního muže o nálezu munice. Po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o munici z 2. světové války, která byla nalezena při odstraňování vzrostlého stromu. Pro bezpečné ohledání a zajištění munice byl přivolán policejní pyrotechnik z expozitury Frýdek-Místek. Specialista nález vyhodnotil jako dělostřelecký granát ráže 85 milimetrů.

Další nález munice byl zjištěn dne 3. listopadu 2016 v lesním porostu v obci Háj ve Slezsku. Přivolaný pyrotechnik zjistil, že se jedná o puškový granát z 2. světové války. Oba nálezy byly následně specialistou bezpečně zneškodněny.

 

Vloupání do vozidla v Děhylově

Škodu okolo 30 tisíc korun způsobil neznámý pachatel tím, že se 2. listopadu 2016 v čase mezi 15:30 a 16:30 hodin vloupal do vozidla v katastru obce Děhylov u splavu řeky Opavy.

Rozbil několik oken u vozidla Suzuki SX4 červené barvy a odcizil mobilní telefon značky Samsung J5, také telefon Huawei a přenosnou tašku na psa.

Tímto žádáme širokou veřejnost o jakékoliv informace, které by mohly vést ke zjištění pachatele nebo pachatelů. Oznámení můžete učinit telefonicky na pevné telefonní lince 595 041 210 a 974 737 701 nebo přímo na obvodním oddělení v Hlučíně, ulice Dr. E. Beneše 217/6.

 

nprap. Bc. Pavla Welnová

vrchní inspektor

skupina tisku a prevence Opava

 

Opava 4. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem