Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. června 2014

Opava - Vloupání do opavského lékařského střediska a další TČ prováděl 28letý muž z Opavy a další...(3 případy)  

 

Vloupání do opavského lékařského střediska a další TČ prováděl 28letý muž z Opavy

V těchto dnech policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádež, přečinu porušování domovní svobody, přečinu poškození cizí věci a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se měl dopustit 28letý muž z Opavy. Jeho protiprávní jednání a chování majetkového charakteru spočívá v tom, že :

1) v polovině měsíce dubna letošního roku odcizil na chodbě panelového domu na ulici Pekařské v Opavě volně odloženou tašku, ve které se mimo jiné nacházely osobní doklady, platební karta, ale i s brýle, mobilní telefon a různé druhy nářadí
2) na přelomu dubna a května se vloupal do rekonstruovaného domu na ulici Solné v Opavě, odkud odcizil různé pracovní nářadí
3) na konci měsíce května se vloupal do sklepní místnosti a do garáže v jednom z rodinných domů na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, kdy tyto prostory prohledal, nic zde však neodcizil
4) na přelomu května a června se pokusil vloupat a poté se i 2 x vloupal do budovy zdravotnického střediska na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách, kdy z ordinací odcizil mimo jiné počítačovou sestavu včetně monitoru, mobilní telefon, fotoaparát a další elektroniku, například i finanční částku na hotovosti 4 tisíce korun nebo poškozením znehodnotil sady kovových ortodontických zubních zámků a různé zařízení budovy a místností.

Odcizením různých věcí a finančních hotovostí způsobil škodu na majetku ve výši přes 132 tisíc korun a poškozením zařízení a dalších věcí vznikla celková hmotná škoda ve výši kolem 164 tisíc korun.

Výše uvedenou trestnou činnost objasnili opavští policisté z obvodního oddělení, kteří 28letého muže zadrželi v odpoledních hodinách 2. června 2014 a umístili jej do policejní cely územního odboru Policie České republiky v Opavě k provádění dalších nutných procesních úkonů. Jak bylo dále zjištěno, tak své jednání páchal i přesto, že byl trestním příkazem Okresního soudu v Opavě z února letošního roku odsouzen pro přečin krádež a byl mu uložen trest odnětí svobody ve výměře 1 roku s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání 2 let a 6 měsíců. Na základě podaného návrhu opavského policejního komisaře a z rozhodnutí opavského státního zastupitelství a soudu byl 28letý muž v odpoledních hodinách dne 4. června eskortován do vazby vazební věznice. Jeho případné další protiprávní jednání je i nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


 

Případ odcizeného jízdního kola před nákupním centrem v Opavě zná pachatele

Na základě prováděného šetření policisté z obvodního oddělení v Opavě sdělili dne 4. června 2014 ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže 29letému muži z Opavy, neboť tento měl v pozdních odpoledních hodinách dne 21. května letošního roku odcizit od vchodu do budovy nákupního centra na ulici Nákladní v Opavě uzamčené pánské horské jízdní kolo v celkové hodnotě přes 14 tisíc korun. Výše uvedená trestná činnost majetkového charakteru byla v těchto dnech objasněna opavskými policisty a případné další protiprávní jednání a chování podezřelého muže je i nadále v prověřování a v prošetřování.


 

Zajištění 23letého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 4. června 2014 v 19. hodin policejní hlídka z obvodního oddělení ve Vítkově zajistila poblíž sportovního hřiště ve Vítkově, části Lhotka 23letého muže z Vítkova, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu slovně a fyzicky napadl 58letého muže z Vítkova, kterému způsobil dosud blíže nespecifikované zranění ruky. Následnou orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota přes 2,5 promile alkoholu v dechu a vzhledem k tomu, že se i před zakročujícími policisty choval arogantně a agresivně, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je v této chvíli šetřen jako přestupek proti občanskému soužití, kdy záleží na době léčení poškozeného muže.

 

 

por. Bc. René Černohorský
komisař STP Opava

 

vytisknout  e-mailem