Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. června 2015

Opava - Opavští policisté také zasahovali u třech požárů na Opavsku a další... (6 případů) 

 

Dvě vážné dopravní nehody cyklistů na Opavsku

Dne 4. června 2015 těsně před pátou hodinou odpolední jel 48letý muž z polské Racibórze na svém jízdním kole po ulici Opavské v obci Hněvošice, a to ve směru z Opavy na Kobeřice, přičemž přehlédl u pravého okraje vozovky zaparkovaný osobní automobil tovární značky Ford a narazil do něj. Po střetu upadl na vozovku a způsobil si zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření, ošetření a hospitalizace v opavské Slezské nemocnici. Orientační dechová zkouška u cyklisty vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun.

O dva dny dříve, před devátou hodinou ranní, jela 43letá žena z Vítkova na svém jízdním kole po silnici mezi Vítkovem a obcí Lesní Albrechtice, přičemž jí podle jejich slov vběhlo do jízdní dráhy nějaké zvíře (pravděpodobně kočka), cyklistka se lekla, strhla řízení a vjela do silniční příkopy. Zde havarovala a utrpěla zranění povahy těžké, se kterým byla převezena sanitním vozidlem do Slezské nemocnice v Opavě k lékařskému vyšetření, k ošetření a k hospitalizaci. Orientační dechová zkouška i u ní byla negativní a celková hmotná škoda na majetku činí 100 korun.

Oba případy nyní prověřují policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě a jakákoli svědectví o průběhu jízdy obou cyklistů lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581.


Tři muži a jedna žena mají na svědomí krádež přepravek z opavského supermarketu

Dne 4. června 2015 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže spáchaného ve formě spolupachatelství třem mužům ve věku 19-27 let z Opavska a 19leté ženě z Opavy, neboť společně v pozdních večerních hodinách dne 28. května letošního roku po přelezení oplocení vstoupili do areálu jednoho ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě, odkud odcizili 40 plastových pivních přepravek a 12 láhví nealkoholického nápoje a způsobili tak škodu na majetku v celkové výši přes 4 a půl tisíce korun. Případ byl v těchto dnech objasněn opavskými policisty, kdy pachatelé protiprávního jednání majetkového charakteru se ke své trestné činnosti doznali a uvedli, že plastové přepravky postupně odevzdali v marketech, za což vyinkasovali peníze a tyto následně použili pro svou vlastní potřebu.


Opavští policisté také zasahovali u třech požárů na Opavsku

Půlhodiny před půlnocí prvního červnového dne byla policejní hlídka z obvodního oddělení v Kravařích vyslána na ulici Hlavní do obce Štítina, kde vznikl požár v objektu místního zahradnictví. Na místě bylo zjištěno, že zde hoří zaparkované dodávkové motorové vozidlo značky Renault Trafic, povoz se včelínem, unimobuňka a část budovy. Rozsáhlý oheň ihned lokalizovaly hasičské jednotky HZS Opava, SDH Kravaře, SDH Hrabyně a SDH Štítina. Na místo se dostavil vyšetřovatel opavských hasičů, policejní psovod se speciálně vycvičeným služebním psem a policejní chemik. Všichni jmenovaní provedli ohledání požářiště, policejní pes ani kriminalistický technik nevyhledal žádný akcelerant hoření a jako příčina požáru byla stanovena technická závada na elektroinstalaci odstaveného automobilu. Věc si na místě převzal vyšetřovatel opavských hasičů, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 145 tisíc korun a ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

K dalšímu požáru byla vyslána policejní hlídka z Vítkova chvíli po půl čtvrté odpolední 2. června na katastr obce Staré Lublice. Zde při jízdě 30leté ženy z Opavska ve směru z Litultovic na obec Kružberk došlo k zahoření jejího osobního motorového vozidla tovární značky Renault Scenic. Na místě zasahovaly jednotky hasičů z Vítkova a z Melče. Vyšetřovatel opavských hasičů jako příčinu požáru stanovil technickou závadu v motorové části automobilu a věc si na místě převzal do své kompetence k dalšímu došetření a opatření. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku činí 25 tisíc korun.

Dne 4. června 2015 před sedmou hodinou ranní došlo v jedné z garáží na ulici Vávrovické v Opavě, městské části Vávrovice k zahoření zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky DAF. Požár byl zlikvidován hasičskými sbory z Opavy a z Vávrovic. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava jako příčinu požáru určil závadu v motorové části vozu a předběžná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 1 miliónu korun. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.


28letý muž odcizil kovový materiál z pozemku rodinného domu v Malých Hošticích

Dne 4. června letošního roku policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření 28letému muži z Opavy z přečinu krádeže a z přečinu porušování domovní svobody, neboť tento v polední době téhož dne neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Svobody v Opavě, městské části Malé Hoštice a zde odcizil tabule vlnitého plechu a zrezivělý železný odpad, vše v hodnotě téměř 1 800 korun. Jeho protiprávní jednání bylo zjištěno službu konající opavskou policejní hlídkou a následnou lustrací v dostupných evidencích policisté také zjistili, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech létech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v prosinci loňského roku. Jeho případná další trestná činnost je i nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 


Dva případy krádeží zboží v opavských prodejnách

Dne 4. června letošního roku policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 45leté ženě z Ostravy, neboť tato kolem sedmé hodiny podvečerní téhož dne odcizila v prodejně se sportovním zbožím v obchodním centru na ulici U Fortny v Opavě volně vystavené zboží v celkové hodnotě téměř 2 300 korun. Odcizené tepláky a mikinu si vložila do své tašky a bez zaplacení prošla přes pokladní zónu, kde byla zadržena obsluhou prodejny. Následně byla předána přivolaným opavským policistům, kteří lustracemi v dostupných evidencích zjistili, že se u ní jedná o recidivu, poněvadž se shora popsaného jednání majetkového charakteru dopustila i přesto, že byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena rozsudkem Okresního soudu v Ostravě a byl jí uložen podmíněný trest odnětí svobody s výměrou 9 měsíců a se zkušební dobou až do března roku 2016.

Odcizení zboží z prodejny má na svědomí i 27letý muž z Opavy. Ten v době kolem půl šesté odpolední dne 2. června na Vaškovém náměstí v Opavě odcizil láhev alkoholu a plastovou láhev minerální vody, vše v hodnotě 152 korun. Na místě byl zadržen pracovníky prodejny, následně předán přivolané opavské policejní hlídce a vzhledem k tomu, že jevil známky silné podnapilosti, zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Zde mu byla orientační dechovou zkouškou naměřena hodnota více jak 1,6 promile alkoholu v dechu. V současné chvíli je prošetřováno a prověřováno, zda se výše jmenovaný muž dopustil přestupku proti majetku nebo zda se u něj jedná o recidivu a tudíž o přečin krádeže.


74letý muž z Opavska se zúčastnil předváděcí akce a byl oklamán

Policisté z obvodního oddělení v Opavě v těchto dnech přijali oznámení od 74letého muže z Opavska, který se cítí být podveden ze strany doposud neznámého pachatele nebo pachatelů, poněvadž byl podle jeho slov lživě oklamán a pod záminkou výhry lázeňského pobytu pro dvě osoby na dobu 14 dnů v Luhačovicích zakoupil indukční desku a čistič v celkové hodnotě 55 tisíc korun. K danému případu došlo dne 5. května letošního roku v rámci předváděcí akce v restauraci na ulici U Cukrovaru v Opavě-Kateřinkách. Výhra byla podmíněna nákupem uvedeného zboží, což učinil, do dnešního dne však lázeňský pobyt neobdržel. Celá záležitost je prověřována jako přečin podvodu a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů, nebo jakékoli skutečnosti vedoucí k řádnému objasnění celé věci lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

 

Opava 5. června 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem