Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. května 2015

Opava - Osobní automobil Peugeot 406 v Kravařích řídily osoby pod vlivem návykových látek a další... (3 případy) 

 


Osobní automobil Peugeot 406 v Kravařích řídily osoby pod vlivem návykových látek

V průběhu běžného výkonu služby se policisté Policie České republiky občas dostávají do situací, které hraničí s lidských chápáním. To, že se při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu kontrolují řidiči motorových i nemotorových vozidel se od strážců zákona očekává. Nezřídka se pak stane, že za volantem automobilu či za řídítky jízdního kola sedí osoba, která před jízdou požila alkoholické nápoje nebo jiné návykové látky. Překvapením pro policisty z obvodního oddělení v Kravařích však mohla být o víkendových dnech kontrola řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 406. V jeden den totiž tento automobil stavěli při silniční kontrole třikrát a vždy jej řídila osoba, která byla pod vlivem omamných a psychotropních látek či jedů.

První silniční kontrola proběhla v jedenáct hodin dopoledne na ulici Hlučínské v Kravařích, kdy za volantem uvedeného automobilu seděl 28letý muž z Opavy. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, následný test na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle však byl pozitivní, a to na amphetamin/methamphetamin. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se muž podrobil i lékařskému vyšetření a odběru biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu.
Po čtrnácté hodině téhož dne stejná policejní hlídka viděla na ulici Hlučínské v Kravařích, jak již výše zmíněný osobní automobil Peugeot 406 jede ve směru od Opavy na Dolní Benešov. V řidiči tohoto vozu byl opětovně ustanoven 28letý muž z Opavy, u něhož obdobný test na omamné a psychotropní látky vyzněl pozitivně na amphetamin/methamphetamin. Lékařské vyšetření a odběr biologických látek tentokráte odmítl a opět mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.
Těsně před patnáctou hodinou byl dále tento automobil stavěn na ulici Olšinky v Kravařích, přičemž při kontrole řidiče bylo zjištěno, že vůz řídí 24letá žena z Kravař. I u ní byla provedena orientační dechová zkouška s negativním výsledkem, následný test testerem Drugwipe 5S prokázal přítomnost amphetaminu/methamphetaminu v jejím těle. Na výzvu policejní hlídky se podrobila lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, byl jí zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí odboru dopravy Městského úřadu v Kravařích.


Podnapilý muž před dodáním k vystřízlivění poškodil policejní automobil

Těsně před sedmou hodinou večerní dne 4. května 2015 službu konající policejní hlídka z obvodního oddělení v Kravařích nalezla 69letého muže z Opavska, jak leží v příkopě u silnice spojující obce Kobeřice a Štěpánkovice. Celkovým šetřením na místě bylo zjištěno, že tento muž je v silně podnapilém stavu, do silniční příkopy spadl sám a nebylo mu způsobeno žádné zranění. Vzhledem k tomu, že svým jednáním bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a také by mohl ohrozit bezpečnost a plynulost silničního provozu, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění, kam byl následně dodán. Při projednávání shora uvedeného přestupku výše jmenovaný muž u služebního vozidla v barevném provedení Policie České republiky zavrávoral, spadl na kapotu vozu a pivní láhví, kterou v té chvíli držel v ruce, poškrábal lak karosérie a policejní polepy se škodou do 5 tisíc korun. Vše je nadále v prošetřování ze strany kravařských policistů.


Poškození závor parkoviště na ulici náměstí Republiky v Opavě

Policisté z obvodního oddělení v Opavě v těchto dnech přijali oznámení o poškození závor na parkovišti u místního hotelu na ulici náměstí Republiky v Opavě. Podle dosavadního prověřování mělo k přečinu poškození cizí věci dojít kolem půl páté ráno dne 2. května letošního roku, kdy doposud neznámý pachatel úmyslně rozlomil dvě hliníkové závory zdvihacího mechanismu, jež umožňují vjezd a výjezd na dané parkoviště. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 6 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k řádnému tak zadokumentování a objasnění věci, lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

Opava 5. května 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem