Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. února 2015

Opava - 22letý muž z Dolního Benešova zcizoval elektrické kabely na hlučínské železnici a další... (4 případy) 

 

22letý muž z Dolního Benešova zcizoval elektrické kabely na hlučínské železnici

V těchto dnech policisté z obvodního oddělení v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení 22letému muži z Dolního Benešova, neboť tento v brzkých ranních hodinách dne 29. ledna 2015 u železnice na trase mezi Hlučínem a Kozmicemi přeřezal telefonní kabely o celkové délce přes 210 metrů, které zajišťují dohled zabezpečovacího zařízení dopravní dráhy. Kabely uschoval poblíž místa svého protiprávního jednání, odcizit se mu je nepodařilo, poněvadž byly nalezeny pracovníky Českých drah, přesto způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 9 tisíc korun.

Svou obdobnou trestnou činností ohrožoval na železnici bezpečnost cestujících a dalších osob i 30letý muž z Dolního Benešova. Toho v polovině ledna letošního roku policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě obvinil ze spáchání přečinu krádeže a ze spáchání přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, poněvadž ve třech případech odcizil na železniční trati mezi stanicemi ČD Kravaře a ČD Dolní Benešov elektrické kabely, které rovněž zajišťují dohled nad zabezpečovacím zařízením dopravní dráhy a umožňují telefonické spojení mezi drážními budovami.
První skutek provedl v ranních hodinách v polovině listopadu loňského roku, kdy na železnici mezi Kravařemi a Dolním Benešovem, část Zábřeh násilně přerušil a odcizil 230 metrů výše zmíněného kabelu.
Přesně o měsíc později odstřihl a odcizil na téže železniční trati 150 metrů elektrického kabelu, který zajišťuje dohled nad zabezpečovacím zařízením místních železničních přejezdů.
Poslední případ učinil v brzkých ranních hodinách dne 11. ledna letošního roku, kdy na železniční trati mezi stanicemi Dolní Benešov a Dolní Benešov, část Zábřeh ohrozil provoz obecně prospěšného zařízení tím, že odcizil 100 metrů izolovaného měděného telekomunikačního kabelu, jenž zajišťuje dohled zabezpečovacího zařízení dopravní dráhy a telefonické spojení mezi stanicemi ČD Kravaře a ČD Hlučín.
Tento muž po shora zmíněných krádežích se škodou na majetku ve výši nejméně 19 tisíc korun následně elektrické kabely opalováním zbavoval umělohmotné izolace a poté je odevzdával do sběren druhotných surovin, za což získával finanční prostředky v řádech stokorun.

V této souvislosti je nutné uvést, že touto trestnou činností pachatelé ohrožují na životě, na zdraví a na majetku nejen cestující a zaměstnance Českých drah, ale i osoby pracující a bydlící kolem železničních tratí a také i ostatní účastníky silničního provozu, kteří přecházejí či přejíždějí železniční přejezdy.
Celé velmi nebezpečné protiprávní jednání objasnili hlučínští policisté Policie České republiky. O celou záležitost se však zajímají i opavští kriminalisté, kteří v úzké spolupráci s policisty z Hlučína a z Ostravy nadále prověřují obdobné krádeže, které se v nedávné době staly na železnici ČD, a to podél kolejí z Opavy do Ostravy, přesněji na katastru obce Děhylov.


Zaměstnankyně prodejny pomohla kravařským policistům k dopadení pachatelky krádeže

Dne 3. února 2015 policisté z obvodního oddělení v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se dopustila 29letá žena z Ostravy tím, že před třetí hodinou odpolední téhož dne využila nepozornosti zákaznice supermarketu na ulici Opavské v Kravařích a z volně odložené kabelky v nákupním vozíku jí odcizila peněženku. Z místa své trestné činnosti majetkového charakteru poté utekla neznámo kam. Poškozená místní 65letá žena tak během chvíle přišla o finanční částku na hotovosti, o různé osobní doklady, věrnostní karty, rodinné fotografie a platební karty, vše v hodnotě téměř 1 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že si však krádeže svých osobních věcí všimla okamžitě, tak ihned telefonicky vyrozuměla svou bankovní instituci a nechala si svou platební kartu zablokovat.
A v této souvislosti se poškozená žena zachovala velmi obezřetně. Pachatelka krádeže se totiž během půl hodiny pokusila v nedaleké prodejně na ulici Kostelní v Kravařích zaplatit svůj nákup cigaret, a to za pomocí odcizené platební karty. Poněvadž se jednalo o bezkontaktní platební kartu s úhradou zakoupeného zboží do výše 500 korun, tak by platební transakce bez potíží proběhla. Nejenže se všímavé zaměstnankyni této prodejny objevila na displeji pokladny informace o blokaci, chtěla neznámou ženu i zadržet, což se jí nepodařilo a tato vyběhla z obchodu ven, přičemž platební kartu v prodejně zanechala. Byla však prodavačkou sledována až na ulici Bolatickou, a to do areálu nádraží ČD v Kravařích, části Kouty, kam byla bezprostředně přivolána i službu konající kravařská policejní hlídka. 29letá žena tak byla zadržena bezprostředně po svém protiprávním jednání.
Celá záležitost je nadále v prověřování a policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky tímto popsaným případem poukazují na možnost, jak okamžitě zabránit dalším krádežím finančních prostředků. Je tedy nutné, aby při zjištění krádeže platebního prostředku byla co nejdříve vyrozuměna příslušná bankovní organizace, která provede blokaci karty. Zároveň je zde vhodné vyzdvihnout reakci prodavačky prodejny a v neposlední řadě upozornit širokou veřejnost na zvýšenou obezřetnost vůči svým věcem a cennostem.


23letý muž z Frýdku-Místku odcizil z areálu opavské společnosti kovový materiál

Dne 3. února 2015 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 23letému muži z Frýdku-Místku, neboť tento v odpoledních hodinách téhož dne neoprávněně vstoupil do uzavřeného areálu soukromé společnosti na ulici Krnovské v Opavě, odkud odcizil ocelový nosný profil v hodnotě 340 korun. Na místě svého protiprávního jednání byl zadržen opavskou policejní hlídkou z obvodního oddělení a vzhledem k tomu, že orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu bezmála 2,5 promile alkoholu v dechu, byl umístěn na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž se své trestné činnosti majetkového charakteru dopustil i přesto, že byl v posledních 3 letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací v počtu 220 hodin, které doposud nevykonal.


Poškození laku karosérie osobního automobilu na ulici Cihelní v Hlučíně

V blíže neupřesněné době ze dne 2. na 3. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Cihelní v Hlučíně přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil lak karosérie zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, čímž vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 30 tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Hlučíně, kteří přijmou jakékoli svědectví k celé záležitosti. Kladné informace lze kdykoli, byť i anonymně, sdělit na hlučínské policejní telefonní číslo 974 737 701.

 

 

Opava 5. února 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem