Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 6. května 2015

Opava - Objasnění několika případů úmyslných poškození dopravního značení na Opavsku a další... (2 případy) 

 

23letý muž z Opavy byl přistižen při zcizování zboží v opavské prodejně

Dne 5. května 2015 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 23letému muži z Opavy, neboť tento kolem jedenácté hodiny téhož dne odcizil ze značkové prodejny s oblečením věci v celkové hodnotě 5 052 korun. Ke skutku došlo v obchodním centru na ulici U Fortny v Opavě a pachatel protiprávního jednání majetkového charakteru ve zkušební kabině odstranil 8 kusů bezpečnostních pojistek z 8 kusů různých oděvů a tyto se snažil bez zaplacení přenést přes pokladní zónu. Toto se mu však nepodařilo a po zadržení ze strany pracovníka bezpečnostní ochranné služby prodejny byl následně předán přivolaným opavským policistům. Ti lustracemi v dostupných evidencích navíc zjistili, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím soudu v rakouském Vídni. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Objasnění několika případů úmyslných poškození dopravního značení na Opavsku

V nedávné době policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě přijali několik oznámení na úmyslné poškození dopravního značení na teritoriu okresu Opava. K takovým případům došlo v průběhu měsíce dubna na silnici mezi Opavou a obcí Zlatníky, poblíž obce Hertice nebo mezi Hlučínem a obcí Kozmice. Policisté z jednotlivých obvodních oddělení v Opavě, ve Velkých Heralticích a v Hlučíně prováděli prošetřování a prověřování těchto protiprávních jednání a u každého z nich v těchto dnech ustanovili osobu nebo osoby pachatelů.

První oznámený případ se stal v brzkých ranních hodinách dne 6. dubna letošního roku na silnici spojující Opavu, městskou část Jaktař a obec Zlatníky. V tomto úseku v obou směrech byly úmyslně odstraněny 103 kusy směrovacích sloupků bílé barvy s oranžovým odrazovým světlem, které slouží k určení krajnice vozovky a tyto byly poházeny po silnici a v příkopech. Dále byla před odbočkou na obec Milostovice úmyslně vyvrácena svislá informativní směrová tabule a o kousek dál i svislá vodící tabule, vše se způsobenou škodou ve výši přes 12 tisíc korun. Jako pachatelé tohoto přečinu poškození cizí věci byli ustanoveni dva muži ve věku 18 a 19 let z Opavy, kteří se při výslechu ještě doznali k poškození plastové tabulky v prostoru zastávky Městského dopravního podniku na ulici Přemyslovců v Opavě-Jaktaři. Tato škoda byla vyčíslena na finanční částku ve výši přes 4 tisíce korun a ve zkráceném přípravném řízení jim bylo sděleno podezření pro shora uvedenou trestnou činnost.

Obdobného jednání se dopustil i 22letý muž z Opavska, který v brzkých ranních hodinách 9. dubna před obcí Hetice vytrhával a rozhazoval kolem komunikace směrové sloupky (patníky). Tento muž byl na místě zadržen přivolanými opavskými policisty a vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota přes 2 promile alkoholu v dechu), zakročující policejní hlídka rozhodla o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Tento případ je doposud šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti majetku, přičemž se nadále prověřuje, zda nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů.

U třetího případu zahájili hlučínští policisté úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se měl dopustit 32letý muž z Opavska, neboť jak bylo prověřováním zjištěno, tak v podvečerních hodinách dne 13. dubna na silnici mezi Hlučínem a obcí Kozmice v podnapilém stavu úmyslně vytrhl 4 směrové sloupky, které se nacházely podél komunikace, přičemž tyto pohodil na vozovku. Plastové sloupky byly následně poškozeny projíždějícími automobily a vyčíslená škoda nepřekročila hranici 5 tisíc korun.

 

 

Opava 6. května 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem