Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 7. května 2014

Opava - 22letá žena z Ostravy je podezřelá z krádeží kabelek v opavských marketech a další...(7 případů) 

 

22letá podnapilá řidička osobního automobilu srazila v Opavě cyklistu

Dne 5. května 2014 v polední době řídila po ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách 22letá žena z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Twingo, kdy narazila do před ní jedoucího cyklisty na elektrokole. Po střetu bylo kolo značky Suprema odhozeno mimo vozovku na přilehlou parkovací plochu a 67letý cyklista přepadl přes přední kapotu, čelní sklo a střechu automobilu na vozovku. Při nárazu a pádu utrpěl podle lékařského personálu Slezské nemocnice Opava zranění s předpokládanou dobou léčení minimálně 3 týdnů a zůstal hospitalizován ve zdravotnickém zařízení. Z důvodu zranění nebyla u cyklisty provedena orientační dechová zkouška, byl u něj nařízen odběr krve při lékařském vyšetření a ošetření. Dechová zkouška však vyzněla pozitivně u řidičky vozidla, kdy jí byla naměřena hodnota bezmála 1,0 promile alkoholu v dechu. 22letá žena předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznala a poněvadž se jednalo o hraniční hodnotu ke stanovení správné kvalifikace, policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Opava jí vyzvali k odběru biologického materiálu (krve), čemuž se podrobila. Na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celková hmotná škoda na osobním automobilu a na elektrokole byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Celou záležitost nadále prověřují opavští dopravní policisté a případní svědci výše uvedeného střetu, nechť se prosím se svým svědectvím telefonicky ozvou na číslo Policie ČR 974 737 574.


Hlučínští policisté šetří případ odcizených kanálových poklopů v obci Šilheřovice

Doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Sokolské v obci Šilheřovice přečin krádež tím, že z areálu místního zámeckého parku odcizil 2 litinové kanálové poklopy včetně obručí v celkové hodnotě 10 tisíc korun. Případ se stal v blíže neustanovené době od 3. do 5. května letošního roku a šetření provádějí policisté z obvodního oddělení v Hlučíně. Policisté však tímto apelují na širokou veřejnost se žádostí o spolupráci při objasňování takovéto trestné činnosti majetkového charakteru, poněvadž osoby provádějící toto protiprávní jednání si mnohdy neuvědomí, že za různé druhy odcizených poklopů a skruží možná ve sběrnách druhotných surovin získají finanční prostředky, ale ohrožují tím i ostatní spoluobčany, kteří si pádem do odkrytých děr mohou způsobit vážná zranění.


Nález kovové trubky v zemi přivolal policejní pyrotechniky do obce Hněvošice

Dne 5. 5. 2014 po 8. hodině ranní bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že při výkopových pracích na ulici Opavské v obci Hněvošice, a to u bývalé celnice hraničního přechodu s Polskem, se s největší pravděpodobností nalezla nevybuchlá munice z období 2. světové války. Po úplném výkopu a po odstranění zeminy přivolaní policejní pyrotechnici z expozitury ve Frýdku-Místku zjistili, že se nejedná o munici, ale o kovovou trubku o průměru 100 mm a o délce 2 metrů, sloužící jako odvodňovací potrubí.
I když policejní specialisté na znehodnocování nevybuchlé munice nemuseli v tomto případě účinně zasáhnout, lze konstatovat, že je nutností při nálezech podezřelých předmětů a věcí připomínajících munici a výbušné systémy vždy přivolat pyrotechniky nebo jiné oprávněné osoby, aby případně nedošlo k úmrtí, zranění a dalším tragickým následkům.


Dva muži se v opavském bytě fyzicky napadli po odcizení 4 tisíc korun

Dne 5. 5. 2014 v půl dvanácté v noci telefonicky oznámil opavským policistům z obvodního oddělení 40letý muž z Opavy, že byl v jednom z činžovních domů na ulici Kasárenské v Opavě fyzicky napaden. Na místo byla ihned vyslána hlídka Policie ČR, která však šetřením zjistila, že oznamovatel měl v bytě odcizit 21letému muži z Opavska finanční částku na hotovosti 4 tisíce korun a tento jej následně fyzicky napadl. Vzhledem k tomu, že oba muži byli v silně podnapilém stavu (u prvně jmenovaného byla orientační dechovou zkouškou zjištěna hodnota 1,94 promile, druhému muži byla naměřena hodnota 1,76 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jejich dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. V této chvíli je celá záležitost šetřena jako přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku, kdy je vše i nadále v prověřování a v prošetřování.


22letá žena z Ostravy je podezřelá z krádeží kabelek v opavských marketech

Dne 6. května 2014 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádež a z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 22leté ženě z Ostravy. Podle dosavadního šetření je podezřelá z toho, že poslední den v měsíci únoru letošního roku využila chvilkové nepozornosti poškozené 45leté ženy z Opavy a z jejího nákupního vozíku v supermarketu na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách jí odcizila kabelku, ve které se nacházely mimo jiné různé osobní doklady, platební karty, finanční hotovost, stravenky, drogérie, brýle, fotoaparát, vše v hodnotě bezmála 19 tisíc korun.
Dále začátkem března v opavském obchodním centru na ulici Těšínské odcizila z volně odložené kabelky v nákupním vozíku peněženku s finanční částkou na hotovosti, s osobními doklady a s platební kartou, čímž způsobila poškozené 71leté ženě z Opavska celkovou škodu přes 2 tisíce korun. Za pomocí odcizené platební karty se následně pokusila prostřednictvím bankomatu o výběr částky 8 tisíc korun, což se jí nepodařilo.
V polovině března pak v jednom ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě využila chvilkové nepozornosti poškozené 73leté ženy z Opavy a z nákupního vozíku jí odcizila kabelku, ve které se nacházela peněženka s finanční hotovostí, různé osobní doklady a také například i digitální fotoaparát, vše v hodnotě téměř 5 tisíc korun.
22letá podezřelá žena se k výše uvedeným skutkům protiprávního chování a jednání majetkového charakteru doznala opavským policistům a její případná další trestná činnost je i nadále v prověřování a v prošetřování.


40letý muž z Bruntálu byl umístěn na protialkoholní záchytné stanici k vystřízlivění

Dne 06.05.2014 ve 12.45 hodin telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 59letý muž z Kravař, že mu v místě bydliště nějaký neznámý muž kope do vchodových dveří bytového domu. Dále uvedl, že tato osoba je v silně podnapilém stavu a na upozornění nechce od domu odejít. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení v Kravařích, která v neznámé osobě zjistila, že se jedná o 40letého muže z Bruntálu a vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota bezmála 2,9 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, protiprávním jednáním a chováním 40letého muže však byla na dveřích způsobena škoda ve výši 1 tisíc korun a případ je v současné chvíli šetřen jako přestupek proti majetku.


V obci Nové Lublice dosud neznámý pachatel odcizil sazenice stromů

V těchto dnech policisté z obvodního oddělení ve Vítkově šetří neobvyklý případ přečinu krádeže, ke kterému došlo od odpoledních hodin dne 5. května do dopoledních hodin dne 6. května letošního roku v obci Nové Lublice. Doposud neznámý pachatel se v přilehlém lesním porostu vloupal do zděné sněžné jámy, ze které odcizil 1000 kusů sazenic obalované borovice. Poškozené organizaci tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 9 tisíc korun.


por. Bc. René Černohorský
komisař PIS Opava

 

vytisknout  e-mailem