Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 8. března 2017

Opava - Kontrola podnapilého cyklisty i podnapilých řidičů osobních automobilů na Opavsku a další... (5 případů) 

Poškození stromů v kravařské aleji mají na svědomí dvě mladistvé osoby

V odpoledních hodinách 3. března 2017 byla policejní hlídka z kravařského obvodního oddělení vyslána do prostoru cyklostezky vedoucí z Kravař na Mokré Lazce, kde podle sdělení všímavého občana nějaký mladík a dívka poškodili stromky. Okamžitým příjezdem na uvedené místo bylo zjištěno, že místní 17letý mladík a místní 16letá dívka úmyslně zlomili tři vzrostlé vysázené stromky, kdy škoda na majetku nebyla doposud přesně vyčíslena. Po jejich protiprávním jednání byly tyto mladistvé osoby zajištěny, převezeny do budovy kravařských policistů k nutným procesním úkonům, které se konaly za přítomnosti jejich zákonných zástupců - rodičů. Celá záležitost je tak nadále v prověřování a v prošetřování.

Vloupání do rodinného domu v obci Deštné

Policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích v těchto dnech prověřují případ vloupání do jednoho z rodinných domů v obci Jakartovice, část Deštné. Přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže se dopustila doposud neznámá osoba v průběhu dne 3. března letošního roku a odcizením dvou mobilních telefonů značek Samsung a Nokia, digitálního fotoaparátu značky Nikon a šperků ze žlutého a bílého kovu (řetízky, prstýnky, přívěšky, náušnice) vznikla poškozené ženě celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 16 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Případ výtržnictví v restauraci na ulici Kasárenské v Opavě

Dne 3. března 2017 policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví a přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, kterých se dopustil 20letý muž z Opavy tím, že kolem půl desáté večerní téhož dne u baru restaurace na ulici Kasárenské v Opavě fyzicky napadl 25letého muže z Krnova. Poškozeného udeřil pivní sklenicí do hlavy a způsobil mu tak zranění s jednorázovým lékařským ošetřením ve Slezské nemocnici, přičemž jeho doba léčení byla stanovena na jeden až dva týdny. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Kontrola podnapilého cyklisty i podnapilých řidičů osobních automobilů na Opavsku

Policejní hlídka z kravařského obvodního oddělení stavěla a kontrolovala kolem půl jedenácté večer 4. března 2017 na ulici Opavské v Kravařích muže, jedoucího na neosvětleném jízdním kole. Orientační dechovou zkouškou bylo následně zjištěno, že tento místní 57letý cyklista je v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní hodnoty větší jak 2,3 promile alkoholu v dechu. Na místě mu policisté zakázali další jízdu a celá záležitost bude jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu postoupena podle věcné příslušnosti do správní komise odboru dopravy Městského úřadu v Kravařích k dalšímu projednání a opatření.

Naopak protiprávního jednání mající znaky přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky se dopustil 48letý muž z Opavy tím, že rovněž v silně podnapilém stavu řídil motorové vozidlo. Chvíli před půl šestou hodinou podvečerní 5. března letošního roku byl na ulici Hradecké v Opavě stavěn a kontrolován opavskou policejní hlídkou jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní hodnoty okolo 2,4 promile alkoholu v dechu. Na výzvu se tento muž následně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a ve zkráceném přípravném řízení mu bylo následujícího dne sděleno podezření ze shora uvedené trestné činnosti.

Ze stejného přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky jsou rovněž podezřelí dva muži ve věku 22 a 46 let.

Starší z výše jmenovaných mužů bydlí v Opavě a byl kolem půl čtvrté odpolední 7. března 2017 stavěn a kontrolován policisty z dopravního inspektorátu opavského územního odboru Policie České republiky v obci Neplachovice, část Zadky jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Opel Vectra. Po odborném měření dechovými zkouškami bylo zjištěno, že automobil řídil pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,3 promile alkoholu v dechu. Tento muž se k předchozímu požití alkoholických nápojů bezprostředně před jízdou doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.
Shora uvedený mladší muž z Bruntálu byl jako řidič osobního automobilu tovární značky Volvo také stavěn a kontrolován opavskými dopravními policisty v obci Neplachovice, část Zadky, a to přibližně o půl hodiny později. I u něj odborné měření dechovými zkouškami prokázalo přítomnost alkoholu, přičemž nadýchal hodnoty přes 1,1 promile. S těmito zjištěnými výsledky řidič souhlasil, předchozí požití alkoholu před jízdou doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Případ fyzického napadení před restaurací na ulici Krnovské v Opavě objasněn

Dne 7. března 2017 policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu výtržnictví 21letému muži z Opavy, neboť tento v brzkých ranních hodinách 19. února letošního roku před restaurací a hudebním klubem na ulici Krnovské v Opavě bezdůvodně fyzicky napadl místního 24letého muže. Poškozeného udeřil pěstí do obličeje a způsobil mu zranění lehčího charakteru s nutností jednorázového lékařského ošetření a s dobou léčení jednoho týdne. Případ byl po incidentu oznámen opavským policistům, kteří ve spolupráci s opavskými kriminalisty až v těchto dnech ustanovili osobu pachatele, a to na základě různých svědeckých výpovědí. Celá záležitost je nadále v prověřování.

Opava 8. března 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem