Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 8. srpna 2018

Opava - Případy krádeží jízdních kol v Opavě a další... (8 případů) 

Případy krádeží jízdních kol v Opavě

Policisté z Obvodního oddělení v Opavě v těchto dnech prověřují dva případy krádeží jízdních kol na svém teritoriu a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů, jakož i k nálezům jednotlivých nemotorových dopravních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

K prvnímu skutku došlo v průběhu odpoledních hodin 3. srpna 2018 v opavských Městských sadech na ulici Jaselské. Své elektro kolo značky Crussis červenočerné barvy s bílým nápisem si poškozený 45letý místní muž uzamkl do stojanu na jízdní kola u objektu Městského koupaliště a jeho odcizením mu vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 40 tisíc korun.

K obdobnému přečinu krádeže a také k přečinu porušování domovní svobody došlo v noční době z 5. na 6. srpna letošního roku na ulici Otáhalové v Opavě. To neznámá osoba neoprávněně vstoupila na oplocený pozemek rodinného domu 47letého místního muže a odcizením pánského horského jízdního kola tmavé barvy mu vznikla škoda ve výši 11 tisíc korun.

Objasnění rozbité skleněné výlohy prodejny na ulici Olomoucké v Opavě

Chvíli před půlnocí 3. srpna tohoto roku došlo na ulici Olomoucké v Opavě k rozbití skleněné výplně výlohy na jedné ze zdejších prodejen se škodou zcela zjevně převyšující 5 tisíc korun. Za přispění svědeckých výpovědí službukonající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení zadržela ihned na místě protiprávního jednání 23letého muže z Opavy a vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu okolo 1,8 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. K vloupání do samotné prodejny nedošlo a nebylo odcizeno žádné zboží. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů a shora uvedený 23letý muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizí věci.

Úmyslné poškození osobních automobilů na ulici Malé v Opavě-Kylešovicích

V době kolem desáté hodiny večerní 5. srpna 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Malé v Opavě, městské části Kylešovice přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil dvě zde zaparkovaná osobní motorová vozidla a svým protiprávním jednáním způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 32 tisíc korun.

Poškozenému 39letému místnímu muži hozeným kamenem rozbil čelní sklo osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia a škoda vznikla i na přední kapotě a pravých zadních dveří vozu, a to úmyslnými vrypy do laku karosérie.

Promáčknutím zavazadlového prostoru a vrypy do laku celé karosérie osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia vznikla škoda také 56letému muži z Ostravy.

Tuto trestnou činnost nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele případně k důvodům jeho protiprávního jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Odcizení batohu z nezajištěného stanu v areálu hlučínského jezera

V noční době z 6. na 7. srpna tohoto roku doposud neznámá osoba využila nepozornosti poškozené 51leté ženy z Frýdku-Místku a z jejího řádně nezajištěného stanu odcizila volně odložený batoh, ve kterém se nacházela peněženka, finanční částka na hotovosti okolo 4 tisíc korun, fotoaparát značky Panasonic, mobilní telefon značky HTC, řetízek s přívěškem z bílého kovu, různé osobní doklady a platební karty, vše v celkové hodnotě ve výši téměř 13 a půl tisíce korun. Tento přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku se stal ve Sportovně rekreačním areálu Štěrkovna v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Vloupání do garáže na ulici Opavské v Hlučíně

Doposud neznámý pachatel spáchal od odpoledních hodin 6. srpna letošního roku do dopoledních hodin následujícího dne na ulici Opavské v Hlučíně přečin krádeže tím, že se vloupal do jedné ze zdejších garáží, odkud odcizil elektrickou vrtačku značky Dewalt žlutočerné barvy, úhlovou brusku značky Narex modré barvy a minibike čínské výroby černobílé barvy, čímž vznikla poškozenému 31letému muži z Hlučína celková hmotná škoda na majetku ve výši 7 a půl tisíce korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru je v této chvíli prověřována ze strany policistů z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Vloupání do kolárny a přilehlé dílny na ulici Sadové v Opavě

Policisté z opavského Obvodního oddělení na základě přijatého oznámení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se chvíli po páté hodině ranní 7. srpna 2018 vloupal do kolárny a následně do přilehlé dílny v jednom z domů na ulici Sadové v Opavě. Odtud odcizil různé druhy pracovního nářadí (elektrickou pájku, elektrický ruční hoblík, elektrickou ruční vrtačku, silikonový sprej, lak na disky kol, okružní pilu, petrolejovou lampu, startovací kabely, aku vrtačku, přímočarou pilu, ruční brusku, sadu nástrčkových a imbusových klíčů), vše v hodnotě bezmála 5 a půl tisíce korun, ke škodě místního 70letého muže. Vzhledem k tomu, že byl neznámý muž při svém protiprávním jednání majetkového charakteru vyrušen, výše uvedené odcizené věci zanechal v igelitových taškách u plotu domu, oplocení přeskočil a utekl neznámo kam. Ke škodě na majetku tak nedošlo, přesto celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů. Jakékoli informace k osobě pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dopravní nehody na Hlučínsku

Kolem půl druhé ráno 5. srpna 2018 jel 26letý muž z Hlučínska na svém jízdním kole po ulici Šilheřovické v obci Markvartovice, kdy při jízdě z mírného kopce nezvládl řízení a bez cizího zapříčinění upadl na chodník. Při této kolizní situaci si způsobil poranění hlavy, pro které byl sanitním vozidlem převezen k lékařskému vyšetření a ošetření do Městské nemocnici v Ostravě. Odborné měření dechovými zkouškami prokázalo, že cyklista byl v době jízdy v silně podnapilém stavu, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,7 promile alkoholu v dechu. Dále bylo prokázáno, že výše jmenovaný muž neměl při jízdě na jízdním kole nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přilbu.

V půl dvanácté dopoledne téhož dne řídil 44letý muž z Opavska po ulici Hlavní v obci Kozmice osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 106, kdy po projetí levotočivé zatáčky náhle před sebou uviděl odbočujícího cyklistu, a to 57letého muže z Hlučínska. Na tuto situaci zareagoval řidič automobilu prudkým brzděním, jenže střetu s cyklistou již nedokázal zabránit. Po nárazu upadl 57letý cyklista na vozovku a utrpěl zranění těžšího charakteru s nutností transportu sanitním vozidlem do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče motorového vozidla negativně, u cyklisty byl nařízen odběr krve ke zjištění, zda během jízdy nebyl ovlivněn alkoholem či jinou návykovou látkou. Dále bylo zjištěno, že muž jedoucí na jízdním kole neměl v době jízdy na hlavě upevněnou ochrannou přilbu a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 25 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu a kriminalistů Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zda nebyla naplněna skutková podstata přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Dopravní nehody v Hradci nad Moravicí

Deset minut po šesté hodině podvečerní 6. srpna 2018 řídil po ulici Opavské v Hradci nad Moravicí 50letý muž z Novojičínska motocykl tovární značky Honda, a to ve směru jízdy na Opavu, přičemž před ním jelo osobní motorové vozidlo tovární značky Ford, jenž řídil 62letý muž z Vítkova a tento zastavil před přechodem pro chodce, po kterém přecházeli chodci. Jakmile motocyklista zjistil, že i přes intenzivní brždění nedokáže včas svůj stroj zastavit, upadl na levý bok. Přesto však i s motocyklem narazil do již stojícího automobilu a způsobil si zranění povahy těžké, pro které musel být letecky transportován do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun a orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků dopravní nehody negativně.

Deset minut před pátou hodinou odpolední 7. srpna letošního roku řídil 68letý muž z Opavska své osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Punto po ulici Slezské v Hradci nad Moravicí, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou přejel do protisměrné části vozovky. Zde nejprve narazil levým zpětným zrcátkem do levého zpětného zrcátka protijedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, které řídil 52letý muž z Hradce nad Moravicí a následně narazil i do protijedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia, jenž řídil 35letý místní muž. Ten ještě v úmyslu zabránit střetu vyjel s automobilem vpravo mimo pozemní komunikaci na chodník a částečně na travnatý pás, nárazu však již nezabránil. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky u řidičů vozidel továrních značek Škoda vyzněly negativně, pozitivní dechová zkouška však byla u prvně jmenovaného muže, tedy u 68letého řidiče vozu Fiat. Následné odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázaly hodnoty okolo 0,95 promile alkoholu v dechu. Na výzvu policistů se tento muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou se doznal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Opava 8. srpna 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem