Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 8. srpna 2019

Opava - Úmyslné rozbití okna automobilu v obci Uhlířov má na svědomí podnapilý muž a další... (8 případů) 

Úmyslné rozbití okna automobilu v obci Uhlířov má na svědomí podnapilý muž

Chvíli po třiadvacáté hodině 3. srpna letošního roku 41letý muž z Opavska úmyslně rozbil úderem pěstí ruky skleněnou výplň pátých dveří zavazadlového prostoru na osobním motorovém vozidle tovární značky Škoda Octavia combi, které bylo zaparkováno na parkovišti u kulturního domu a místního hřiště v obci Uhlířov. Tímto protiprávním jednáním tak místnímu 28letému majiteli automobilu vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 8 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že při prováděném prošetřování a prověřování celé záležitosti byl shora uvedený 41letý muž v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu více jak 1,6 promile alkoholu v dechu), přivolaní policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí následně rozhodli o dodání tohoto muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hradeckých policistů, a to pro důvodné podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci.

Úmyslné poškození osobního automobilu na kateřinském sídlišti

Doposud neznámý pachatel spáchal mezi třináctou a šestnáctou hodinou 4. srpna tohoto roku na sídlištním parkovišti ulice Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat. Provedenými rýhami do laku karosérie automobilu tak vznikla poškozenému 28letému muži z Bruntálska celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Tento případ protiprávního jednání nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jeho počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Silniční kontrola řidiče osobního automobilu v obci Radkov prokázala protiprávní jednání

Službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Vítkově půl hodiny po dvaadvacáté hodině 4. srpna 2019 stavěla a kontrolovala v obci Radkov řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Daewoo Leganza, a to 54letého muže z Vítkovska. Orientační dechová zkouška a následné odborné měření dechovými zkouškami prokázalo, že tento řidič je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s naměřenými hodnotami okolo 0,9 promile alkoholu v dechu. Řidič při kontrole nepředložil řidičský průkaz a ani osvědčení o registraci automobilu. Na voze byla zjištěna propadlá technická kontrola od dubna letošního roku a lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že 54letý muž má status neřidiče, poněvadž nevlastní řidičský průkaz pro danou skupinu motorových vozidel. Celá záležitost je tak nadále v prošetřování a v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

Dopravní nehoda silně podnapilého cyklisty v obci Malé Hoštice

Deset minut po sedmnácté hodině 5. srpna 2019 jel 47letý muž z Opavy na svém jízdním kole po ulici Bezručové v Opavě, městské části Malé Hoštice, a to ve směru k ulici Luční, přičemž vlivem své silné podnapilosti nezvládl řízení a upadl na vozovku. Při tomto si způsobil zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici, kdy ke škodě na majetku nedošlo. Odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly zjištěny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,8 promile alkoholu v dechu. Cyklista se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal a celá záležitost bude po řádném zadokumentování předána podle věcné příslušnosti do správní komise Odboru dopravy Magistrátu města Opavy k dalšímu projednání a opatření.

Případ krádeže peněženky v opavském supermarketu objasněn

V polední době 21. července letošního roku došlo v prodejních prostorách jednoho ze supermarketů na ulici Těšínské v Opavě k přečinu krádeže. Tehdy neznámá osoba využila chvilkovou nepozornost 49letého muže z Opavska a při nakupování mu z tašky, kterou měl volně odloženou v nákupním vozíku, odcizila mobilní telefon, pánskou peněženku s finančními prostředky a různé osobní doklady a platební karty, vše v celkové hodnotě 8 tisíc korun. Ihned po oznámení této trestné činnosti majetkového charakteru případ prověřovali policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, kdy v těchto dnech byla na základě dobré místní a osobní znalosti prostředí a problematiky ustanovena osoba pachatele. Tou je 40letá žena z Ostravska, které tak ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. U ní byly rovněž nalezeny a zajištěny i odcizené osobní doklady a platební karty, které budou následně vráceny zpět poškozenému muži. Celá záležitost je nadále v prověřování, přičemž se zjišťuje, zda se 40letá žena nedopustila i jiného obdobného protiprávního jednání.

Krádež kávy v opavské prodejně má na svědomí 21letý muž

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 21letému muži z Bruntálu, neboť tento kolem třinácté hodiny 6. srpna tohoto roku odcizil v prodejně potravin na Horním náměstí v Opavě šest balení kávy různých druhů v celkové hodnotě téměř 900 korun. Po odcizení tohoto zboží prošel bez úhrady přes pokladní zónu, kde byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané službu konající opavské policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 21letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 200 hodin, které do současné doby nevykonal. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Odcizení dřevěných kůlů na cyklostezce v katastru města Kravaře

V blíže neustanovené době od května do července letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na cyklostezce mezi obcemi Kravaře, část Kouty a Dolní Benešov, část Zábřeh přečin krádeže tím, že od zde vysázených dřevin odcizil celkem 53 dřevěných kůlů, čímž právnické osobě z Kravař vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených kůlů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské telefonní číslo 974 737 721.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Ludgeřovicích

Patnáct minut po třiadvacáté hodině 7. srpna 2019 řídil 47letý muž z Hlučína osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia po ulici U Rybníků v obci Ludgeřovice, přičemž vlivem své podnapilosti nezvládl řízení automobilu, při jízdě do kopce vyjel vlevo do protisměru a levou přední části vozu narazil do levé přední části zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Po nárazu se vůz Fabia nekontrolovatelně rozjel zpět z kopce, kdy po ujetí přibližně 15 metrů vyjel ze silnice a zadní části narazil do přípojky plynu. To tomto střetu se na místo kolizní situace ihned dostavili dva svědci, kteří ve škodovce uviděli sedět pouze jednu osobu, a to jim neznámého muže na sedadle řidiče. Přítomní muži se snažili s řidičem komunikovat, ten jim však neodpovídal a připadal jim, že je v bezvědomí. Na místo proto přivolali sanitní vozidlo s lékařským personálem a také místně příslušné policisty z Obvodního oddělení v Hlučíně. Přivoláni byli také policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Orientační dechová zkouška a následné odborné měření dechovými zkouškami prokázalo, že výše uvedený 47letý muž je v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,9 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil, přítomným policistům však neustále tvrdil, že automobil neřídil a že jej řídila mu neznámá osoba. Z tohoto důvodu byl na místo povolán i opavský kriminalistický technik, který provedl ohledání a zajištění stop v automobilu Škoda Fabia. Shora jmenovaný 47letý muž byl následně převezen sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do ostravské nemocnice, kde byl i hospitalizován se zraněním lehčího charakteru. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenými fyzickými i právnickými osobami vyčíslena na finanční částku ve výši 165 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 8. srpna 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem