Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 9. ledna 2018

Opava - Vloupání do objektu fary v obci Březová a další... (5 případů) 

Bruntálský 24letý recidivista opět kradl zboží v opavském supermarketu

V prvním lednovém týdnu roku 2018 policisté z Obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 24letému muži z Bruntálu, neboť tento v podvečerních hodinách 4. ledna letošního roku odcizil v jednom ze supermarketů na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách volně vystaveného zboží (LED pásek pro televizní přijímače) v hodnotě 500 korun. Po provedených procesních úkonech byl propuštěn ze svého zadržení, jenže ve své trestné činnosti pokračoval hned následujícího dne. Před devátou hodinou ranní 5. ledna tohoto roku byl totiž přistižen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby nákupního centra na ulici Těšínské v Opavě, jak zcizuje elektroniku (navigaci) v hodnotě téměř 1 900 korun. I po tomto svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl předán přivolané opavské policejní hlídce a opět mu bylo sděleno podezření ze shora uvedeného přečinu krádeže. Výše jmenovaný muž je totiž recidivistou, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 10 měsíců, se zkušební dobou na dva roky. Celá záležitost je nadále prověřována ze strany opavských policistů a kriminalistů, a to v úzké spolupráci s jejich bruntálskými kolegy.

Zajištění silně podnapilého muže na opavské protialkoholní záchytné stanici

Půl hodiny po půlnoci 6. ledna 2018 policejní hlídka z Obvodního oddělení v Hlučíně zajistila a na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě umístila k vystřízlivění 40letého muže z Opavska, neboť tento chvíli předtím, v silně podnapilém stavu, rušil na ulici Osada Míru v Dolním Benešově noční klid. Minimálně přestupku proti občanskému soužití se dopouštěl tím, že zvonil na zvonky několika bytových jednotek a ve svém protiprávním jednání pokračoval i za přítomnosti přivolaných zakročujících policistů. Následná orientační dechová zkouška u něj prokázala pozitivní výsledek s hodnotou více jak 2 promile alkoholu v dechu. Po provedené eskortě do opavského lékařského zařízení se zde výše jmenovaný muž choval velmi agresivně a snažil se rozbíjet zařízení ordinace. V tomto mu bylo zabráněno hlučínskou policejní hlídkou, přičemž jednoho z přítomných policistů kousl do předloktí ruky. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a celá záležitost je nadále v prověřování.

Úmyslné poškození osobních automobilů v Opavě i v obci Hrabyně

V noční době z 5. na 6. ledna 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hobzíkové v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Citroën Xantia. Poškrábáním laku automobilu na různých místech karosérie tak vznikla poškozenému 53letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun.

Ke stejnému přečinu poškození cizí věci došlo také v noční době ze 7. na 8. ledna letošního roku v obci Hrabyně. Zde rovněž neznámá osoba úmyslně poškodila zaparkovaný osobní automobil, a to Škoda Octavia combi, přičemž způsobenými rýhami do laku celé karosérie vozu vznikla poškozenému místnímu 50letému muži předběžná škoda ve výši 20 tisíc korun.

Oba případy nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů a k důvodům jejich protiprávního počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Vloupání do objektu fary v obci Březová

Dne 6. ledna 2018 policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a přečinu poškození cizí věci, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v době mezi sedmnáctou a devatenáctou hodinou podvečerní téhož dne vstoupil otevřeným přízemním oknem do objektu fary v obci Březová a po vypáčení dveří vešel do zdejší kanceláře. Následně se vloupal do kovového trezoru, ze kterého odcizil dvě kovové příruční pokladny s financemi ve výši přes 46 tisíc korun a dva svazky klíčů. Odcizením pokladen, finančních prostředků, klíčů a poškozením různého zařízení vznikla poškozeným organizacím celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 73 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní nadále prověřují hradečtí policisté a opavští kriminalisté, přičemž jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Kontroly silně podnapilých řidičů motorových vozidel na Hlučínsku

Policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěla a kontrolovala v jednu hodinu odpoledne 8. ledna 2018 na ulici Opavské v Dolním Benešově řidiče nákladního motorového vozidla tovární značky Iveco, a to 50letého muže z Ostravy. Odborné dechové zkoušky prokázaly, že výše jmenovaný muž řídí automobil v silně podnapilém stavu, přičemž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2 promile alkoholu v dechu. Řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, o odběr biologického materiálu (krve) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování s ohledem na to, zda v daném případě byla naplněna skutková podstata přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ze stejného přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelá i 51letá žena z Opavska, poněvadž tato v silně podnapilém stavu řídila, chvíli po desáté hodině večerní 8. ledna letošního roku, po ulici Pode Zdí v Hlučíně osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Astra. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole ze strany hlučínských policistů z místního obvodního oddělení a odborné měření dechovými zkouškami prokázaly u řidičky pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,8 promile alkoholu v dechu. I tato žena se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznala, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve) nepožádala, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Opava 9. ledna 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049

+420 602 161 744

vytisknout  e-mailem