Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 9. srpna 2018

Opava - Opavští policisté v těchto dnech objasnili několik případů se sexuálním podtextem a další... (2 případy) 

Opavští policisté v těchto dnech objasnili několik případů se sexuálním podtextem

V průběhu několika posledních dnů se policisté a kriminalisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě zabývali řadou oznámení poškozených osob a svědků, které se týkaly protiprávního jednání s naplněním skutkové podstaty přečinu výtržnictví.

Opavští policisté si s největší pravděpodobností nepamatují dobu, kdy by prověřovali a vyšetřovali tolik případů se sexuálním obtěžováním a obnažováním se, jako tomu bylo v červenci a na začátku měsíce srpna letošního roku.

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání 42letého muže z Ostravy jako obviněného ze spáchání přečinu výtržnictví, kterého se měl dopustit v odpoledních hodinách 22. a 23. července 2018 na několika místech v okrese Opava. Jak bylo dosavadním prověřováním a následným vyšetřováním zjištěno, tak shora jmenovaný muž chvíli před druhou hodinou odpolední 22. července přijel osobním motorovým vozidlem tovární značky Audi A4 do obce Bohuslavice, na ulici Chuchelnické vystoupil z automobilu zcela nahý u zde procházející 56leté ženy a se slovy: „počkejte, nebojte se mě, čekejte, já si ho chci jen vyhonit“ začal před ní masturbovat. Poškozená žena začala z obavy o svůj život a zdraví křičet, z místa utekla, kdy tehdy neznámý muž nasedl zpět do vozu a odejel pryč.

Obdobná situace se odehrála o chvíli později na silnici mezi obcemi Háj ve Slezsku, část Smolkov a Hrabyně, přičemž obviněný muž zastavil u zde jdoucí 36leté ženy a se slovy: „zůstaň na chvilku stát, já si ho jen vyhoním“ začal před ní onanovat. Poškozená žena však na jeho výzvy nereagovala, sdělila mu, ať si ho zastrčí do kalhot, zaleze do auta, neotravuje a odešla pryč.

Kolem čtvrté hodiny odpolední následujícího dne 42letý muž projížděl obcí Štěpánkovice a ve chvíli, kdy kolem jeho automobilu Audi A4 běžela 19letá žena, vystoupil z vozidla zcela nahý a za účelem svého sexuálního vzrušení držel v ruce svůj pohlavní úd a masturboval. Mladá žena kolem něj proběhla, aniž by došlo k jakémukoli fyzickému kontaktu.

Před sedmou hodinou podvečerní 23. července se obviněný muž pohyboval na katastru obce Kozmice, a to na lesní cestě poblíž myslivecké hájenky, přičemž kolem něj projížděla 18letá dívka na svém jízdním kole. I v tomto případě měl výše uvedený muž stažené krátké kalhoty žluté barvy, v ruce držel penis a onanoval. Při tomto oslovil cyklistku slovy: „počkej chvilku, já si ho jen vyhoním“. Poškozená však z místa urychleně odejela pryč, přičemž v žádném ze shora uvedených situací nedošlo k fyzickému kontaktu či k napadení a zranění zúčastněných osob.

Policisté z opavského Obvodního oddělení byli na přelomu měsíců červenec a srpen tohoto roku několikráte upozorňováni širokou veřejností, že se v parčíku u objektu veřejného WC na ulici Náměstí Republiky v Opavě pohybuje v různou denní dobu neznámý muž mladšího věku, který bývá ve spodní části těla obnažen a onanuje. Na základě intenzivního prováděného šetření a prověřování byl jako možný pachatel přečinu výtržnictví ustanoven 17letý mladík z Vítkova, který se následně ke své trestné činnosti doznal. Jak bylo doposud prokázáno, tak mladistvý muž se svého provinění dopustil například 20. července, 23. července, 24. července, 27. července a 3. srpna 2018, přičemž si vždy na výše uvedeném místě poblíž místní lékárny vytáhl svůj penis z krátkých kalhot a masturboval před kolemjdoucími spoluobčany. Jeho trestní stíhání pro provinění z přečinu výtržnictví je vedeno na svobodě a jeho další případné obdobné jednání je nadále ve vyšetřování ze strany opavských kriminalistů. Tito zároveň žádají další poškozené osoby i náhodné svědky o informace prokazující jeho případnou další trestnou činnost.

Trestní stíhání pro přečin výtržnictví je vedeno i proti 49letému muži z Krnova, neboť tento chvíli před druhou hodinou odpolední 5. srpna 2018 na travnaté pláži přiléhající ke břehu Stříbrného jezera na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách stál oblečen do nátělníku a krátkých kalhot, které měl stáhnuté do úrovně kolen, v ruce si držel svůj pohlavní úd a onanoval. Toto prováděl opakovaně před přítomnými návštěvníky rekreačního areálu. Dokonce i před přivolanými policisty stál poblíž zdejší písečné pláže, byl již zcela svlečený s ručníkem kolem pasu a opět masturboval. Svým protiprávním jednáním se tedy veřejně a na místě veřejnosti přístupném dopouštěl hrubé neslušnosti, toto prováděl opětovně a opakovaně, poněvadž již byl v minulosti za obdobný čin 9x odsouzen, naposledy rozsudkem Okresního soudu v Bruntále k trestu obecně prospěšných prací o výměře 300 hodin.

Celá záležitost je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě a jakékoli informace, které by vedly k objasnění trestné činnosti tohoto muže i dalších dvou obviněných mužů, jakož i jiných pachatelů obdobného protiprávního jednání, kdykoli lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Zatajení nálezu věci nebo krádež?

Policisté z hlučínského Obvodního oddělení přijali v odpoledních hodinách 8. srpna letošního roku oznámení 37leté ženy z Hlučínska, že kolem půl dvanácté dopoledne téhož dne omylem zanechala svou peněženku v prodejně rychlého občerstvení na Mírovém náměstí v Hlučíně, a když se zpět do provozovny kolem půl čtvrté odpoledne vrátila, tak již svou peněženku nenašla a nikdo o ní nic neví. Dále uvedla, že se v její dámské kožené peněžence béžové barvy se stříbrným nápisem nacházely různé osobní doklady a písemnosti, platební karty, finanční částka na hotovosti v české měně ve výši 20 tisíc korun a 90 liber, čímž jí byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 25 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně, přičemž se zjišťuje, zda kromě přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku došlo také k přečinu krádeže či k přečinu zatajení věci. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených dokladů a finančních prostředků lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Opava 9. srpna 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem