Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a Bruntálska - 23. června 2023

Zprávy z ÚO Opava (3) a ÚO Bruntál (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silné povětrnostní a klimatické jevy poškodily různé objekty v obci Otice

Okolo šestnácté hodiny odpolední 21. června 2023 došlo v obci Otice k lokální bouřce doprovázené silnými větrnými jevy. Během této náhlé krátkodobé klimatické situace bylo různým způsobem poškozeno nejméně 32 rodinných domů, přičemž u 10 těchto obydlí byla zcela zničena střecha. Prohlídkou obce ze strany přítomných hasičů, policistů a dalších zúčastněných fyzických i právnických osob a organizací bylo následně prokázáno drobnější poškození několika desítek dalších objektů (zahradní domky, garáže, kůlny, ploty) a rovněž bylo zjištěno poškození u 3 zde zaparkovaných motorových vozidel. Ke zranění osob během bouře i bezprostředně před ní a po ní nedošlo a celková hmotná škoda na majetku doposud vyčíslena nebyla.

Zajišťovací, úklidové a odklízecí práce byly koordinovány příslušníky Hasičského záchranného sboru Územního odboru v Opavě a na žádost jejich velitele byla ze strany Policie České republiky poskytnuta součinnost, přičemž z důvodu pohybu těžké hasičské techniky zakročující policisté zcela uzavřeli otické ulice Kylešovská, Domky, K Domkům, Družstevní, Zahradní a Slavkovská. Uzavírka těchto ulic proběhla mezi sedmnáctou hodinou odpolední a třiadvacátou hodinou večerní téhož dne. Do celé události bylo okamžitě operativně naveleno a zařazeno celkem 22 policistů z Územního odboru Policie České republiky v Opavě (policisté z obvodních oddělení Hradec nad Moravicí, Velké Heraltice, Opava, z Oddělení hlídkové služby a z Dopravního inspektorátu) a také ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava se sídlem ve Frýdku-Místku. Celá záležitost je nadále v gesci převážně opavských hasičů.

Objasnění případů krádeží dřevní hmoty na Vítkovsku

V uplynulých dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 30letého muže z Opavska jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže.

Jak bylo intenzivním prošetřováním a následným prověřováním ze strany policistů z Obvodního oddělení ve Vítkově zjištěno a prokázáno, tak výše uvedený muž měl nejméně od konce února do poloviny března letošního roku v několika případech odcizit dřevní hmotu, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám a organizacím vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 22 tisíc korun. Pokácené stromy (různé kusy, množství a objemu smrku ztepilého a modřínu evropského) odcizil z lesních porostů na katastru obce Vítkov, v části Klokočov a také na teritoriu obce Větřkovice a z míst svého protiprávního jednání a chování je odvážel dodávkovým motorovým vozidlem tovární značky Ford Tranzit.

Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany opavských kriminalistů a prověřuje se případná další obdobná trestná činnost shora jmenovaného 30letého obviněného muže.

Krádeže zboží v opavské sportovní prodejně má na svědomí muž z Ostravy

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 38letému muži z Ostravy, neboť tento měl od poloviny měsíce května do 19. června letošního roku nejméně v šesti případech zcizovat volně vystavené zboží v prodejních prostorách provozovny se sportovními věcmi v budově Obchodního centra na ulici Těšínské v Opavě se způsobenou hmotnou škodou na majetku ve výši téměř 25 tisíc korun.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak výše uvedený muž například v odpoledních hodinách 19. května 2023 odcizil jeden pár pánské sportovní obuvi v hodnotě téměř 2 a půl tisíce korun. Tyto volně vystavené boty vzal z prodejního regálu, vložil je do přinesené tašky, bez úhrady prošel pokladní zónou prodejny a odešel neznámo kam. Obdobně se choval i v odpoledních hodinách ve dnech 26. května, 31. května, 2. června, 8. června a 19. června letošního roku, přičemž rovněž zcizoval pánské či dámské sportovní boty, a to v počtu minimálně devíti párů obuvi značek Salomon a Merrell, které vkládal do přinesené tašky nebo batohu a poté bez placení vždy odešel z provozovny neznámo kam. Tato trestná činnost byla nyní objasněna na základě intenzivního provádění různých procesních úkonů ze strany místně příslušných opavských strážců zákona. Shora jmenovaný 38letý muž se ke svému protiprávnímu jednání a chování majetkového charakteru plně doznal a celá záležitost je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů, a to v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy, kdy se zjišťuje jeho případná další obdobná trestná činnost.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda podnapilé řidičky osobního automobilu v obci Světlá Hora

Deset minut po osmnácté hodině podvečerní 21. června 2023 řídila 46letá žena z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia v obci Světlá Hora, přičemž v prostoru zdejšího parkoviště postupně narazila do tří zde zaparkovaných motorových vozidel továrních značek VW Golf, Kia a Škoda Octavia. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla několika fyzickými i právnickými osobami vyčíslena na finanční částku ve výši 210 tisíc korun. Při prošetřování celé výše popsané kolizní situace v dopravě přivolaní policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále provedli u shora jmenované ženy odborné měření dechovými zkouškami, které vyznělo pozitivně a byly jí naměřeny hodnoty přes 1,5 promile alkoholu v dechu. Na základě této skutečnosti byl 46leté ženě zadržen na místě její řidičský průkaz, bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již nyní je důvodně podezřelá ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

Případ podvodného internetového jednání ze strany neznámé osoby

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Krnově přijali oznámení 65leté ženy z Bruntálska, že s největší pravděpodobností byla podvedena ze strany neznámé osoby, a to z blíže neurčeného a neustanoveného místa prostřednictvím celosvětových sociálních sítí a vznikla jí celková hmotná škoda na majetku ve výši několika desítek tisíc korun.

Jak bylo následně zjištěno, tak shora uvedená žena v průběhu dne 25. května 2023 se nejprve přes Facebook a poté přes propojenou aplikaci Messenger zkontaktovala s jí neznámou osobou vystupující pod jménem Řehoř Kalas a pod smyšlenou legendou, že je vojenský lékař sloužící pod hlavičkou OSN v oblasti Jemenu a příslibu sňatku a společného soužití v dané ženě získal důvěru a vzbudil citovou náklonost, přičemž na ní postupně od 13. do 19. června letošního roku vylákal finanční prostředky v celkové výši 134 tisíc korun. Tyto finance byly odeslány z jejího bankovního účtu na jiné zahraniční bankovní účty, a to za údajné vyplácení se z vojenské mise, na získání náhrady ve formě jiného vojenského lékaře a na poplatek za jeho leteckou dopravu z Jemenu do České republiky, Výše uvedená 65letá žena těmto sděleným informacím ze strany jí neznámé osoby plně důvěřovala a až následně zjistila, že byla uvedena v omyl, kdy dotyčný muž do místa jejího bydliště doposud nedorazil, přestal být na sociálních sítích kontaktní a finanční prostředky jí nebyly navráceny. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření ze spáchání přečinu podvodu. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele vystupujícího pod jménem Řehoř Kalas či pod jinými nacionály, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 23. června 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem