Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a z Bruntálska - 17. května 2024

Zprávy z ÚO Opava (1x) a z ÚO Bruntál (4x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Žádosti o svědecké informace ke dvěma dopravním nehodám na Opavsku

V těchto dnech se policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nadále intenzivně zabývají dvěma případy kolizních situací v dopravě a v těchto souvislostech žádají širokou veřejnost o svědecké informace případně o pořízené kamerové záznamy z palubních kamer projíždějících motorových vozidel, a to s ohledem na řádné zjištění průběhu nehodových dějů. Vše lze kdykoli telefonicky sdělit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, na opavské policejní číslo 974 737 259 či na mobilní telefon dopravních policistů z Opavy 735 788 950.

Policejní inspektor nprap. Mgr. Tomáš Ryba žádá o svědectví k dopravní nehodě, která se stala patnáct minut před patnáctou hodinou odpolední 14. května 2024 na ulici Olomoucké v Opavě. V té době doposud blíže neustanovený řidič přesně nezjištěného automobilu jel po ulici Sušilové k ulici Olomoucké a v dané křižovatce hodlal odbočit doprava ve směru k obci Slavkov. Podle doposud zjištěných a prokázaných skutečností najel do křižovatky a na zdejším přechodu pro chodce narazil do zde jdoucí 82leté místní ženy. Ta po střetu upadla na zem a vzniklo jí zranění lehčího charakteru s následným lékařským vyšetřením a ošetřením v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a s největší pravděpodobností rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Po nárazu neznámý řidič – muž z vozu vystoupil, pomohl ženě vstát ze země a následně odejel neznámo kam ve směru na Slavkov. Velmi podnětné informace by mohl poskytnout řidič či řidička osobního automobilu červené barvy, kdy tento automobil jel ve směru od centra města k obci Slavkov a před zmíněným přechodem pro chodce vpovzdálí zastavil.

Patnáct minut před patnáctou hodinou odpolední 15. května 2024 došlo v obci Háj ve Slezsku, v části Smolkov k dopravní nehodě mezi přesně nezjištěným řidičem nákladního motorového vozidla jedoucího od Dolního Benešova k obci Háj ve Slezsku a nákladním motorovým vozidlem tovární značky Mercedes Benz Atego, které řídil 48letý muž z Opavska. Při míjení těchto vozů totiž došlo ke střetu mezi levými zpětnými zrcátky a k hmotné škodě na majetku ve výši nejméně 10 tisíc korun. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob s největší pravděpodobností nedošlo a neznámý řidič neznámého vozu následně odejel neznámo kam. Informace k této záležitosti žádá vrchní inspektor nprap. Karel Matusiak.

BRUNTÁLSKO:

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče motorového vozidla v Bruntále

Dvacet minut před třetí hodinou ranní 17. května 2024 službu konající policejní autohlídka z bruntálského Obvodního oddělení prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu v prostoru parkoviště zvaného Uhlířský vrch v Bruntále, přičemž zastavila zde projíždějící automobil, jenž řídil 32letý muž z Bruntálska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno a prokázáno, že tento muž řídí motorové vozidlo po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,5 promile alkoholu v dechu. Lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožadoval. Zakročující policisté mu na místě zadrželi jeho řidičský průkaz, zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykových látek.

Žena z Bruntálska uvěřila lživému inzerátu a přišla o desítky tisíc korun

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, kterého se dopustil doposud blíže neupřesněný pachatel na přesně nezjištěném a neustanoveném místě.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak od poloviny března letošního roku neznámá osoba vystupující pod jménem a profilem Wende Baba v několika případech navázala komunikaci s 50letou ženou z Bruntálska, a to prostřednictvím sociálních sítí (převážně Facebooke a WhatsApp), přičemž se představovala jako jistý Raymond Adams, který se v současné době nachází v Sýrii, kde pracuje jako lékař pro americkou armádu. Při pravidelné komunikaci 50leté ženě sliboval, že jí přijede navštívit do České republiky a požádal jí o uhrazení částky ve výši 750 Euro jako náklady na letenku a na nutné dokumenty spojené s cestou. Dne 10. května 2024 výše uvedená žena uhradila převodem ze svého bankovního účtu částku ve výši přes 19 tisíc korun českých a 14. května 2024 zaplatila další finanční prostředky ve výši přes 128 tisíc korun českých jako náklady na pojištění letenky a na cestovní pojištění. Následně shora zmíněná neznámá osoba s ní přestala jakkoli komunikovat, finanční prostředky jí navráceny nebyly a vznikla jí tak celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 150 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Silně podnapilý muž po svém protiprávním jednání v Rýmařově skončil na „záchytce“

Chvíli po sedmnácté hodině odpolední 16. května tohoto roku službu konající policejní autohlídka z rýmařovského Obvodního oddělení byla vyslána do prostoru venkovního posezení restauračního zařízení na ulici Náměstí Míru v Rýmařově, kde se má nacházet podnapilý muž, který se chová velmi nevhodně. Po příjezdu policistů na místo bylo zjištěno, že 28letý muž z Bruntálska je v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 3,2 promile alkoholu v dechu), hlasitě pokřikuje po kolemjdoucích občanech, chová se vulgárně a agresivně k ostatním hostům pizzerie i k personálu dané provozovny, slovně přítomné uráží a na výzvu k zanechání svého protiprávního jednání a chování žádným způsobem nereaguje. Při provádění služebního zákroku zároveň slovně napadal i zakročující policisty a vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nebyla způsobena žádná hmotná škoda na majetku a celá záležitost je nadále v gesci policistů z Obvodního oddělení v Rýmařově.

Odcizení radiátorů a dalších věcí z neobydlených krnovských činžovních domů

V blíže neustanovené době od konce měsíce dubna do poloviny května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Vrchlického v Krnově přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do zdejších dvou neobydlených činžovních domů, tyto prohledal a z nezajištěných rekonstruovaných bytů a z chodbových prostor domů postupně odcizil čtyřicet dva kusů plechových radiátorů, devět plechových domovních schránek, dvě elektrické rozvodné skříně, zesilovač DVBT-2 a dvacet čtyři vodoměrů na teplou a studenou vodu, čímž poškozeným právnickým osobám a organizacím vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 90 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 17. května 2024

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem