Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska a z Bruntálska - 31. května 2024

Zprávy z ÚO Opava (5x) a z ÚO Bruntál (2x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění pěti případů vloupání do příručních skladů prodejen na Opavsku

V posledních dvou týdnech policisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě informovali širokou veřejnost o několika případech vloupání do příručních skladů (kovových klecí) u prodejen potravin a smíšeného zboží v katastrálním území okresu Opava, přičemž rovněž žádali o možné kladné informace k osobě či osobám pachatelů případně k nálezům odcizených propan-butanových láhví.

Na základě všech doposud zjištěných a objasněných skutečností opavský komisař Služby kriminální policie a vyšetřování nyní zahájil trestní stíhání 35letého muže z Ostravy jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, kterého se dopustil tím, že mezi 15. květnem a 29. květnem letošního roku se minimálně v pěti případech vloupával do kovových klecích, sloužící jako skladové prostory prodejen, přičemž celkově odcizil 34 kusů plných 10 kilových propan-butanových láhví, čímž poškozeným právnickým osobám z Opavy a z Prahy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 85 tisíc korun.

Toto protiprávní jednání a chování majetkového charakteru postupně prováděl v obcích Vřesina, Kozmice, Chuchelná, opět Vřesina a Dobroslavice na Opavsku.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u shora uvedeného 35letého obviněného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán pro obdobnou majetkovou trestnou činnost rozsudky okresních soudů v Opavě a v Olomouci k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce 32 měsíců, který vykonal koncem měsíce března roku 2022. Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Krádeže nejen v opavských prodejnách má na svědomí 57letý místní muž

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 57letému místnímu muži, neboť tento na základě všech doposud zjištěných skutečností v dopoledních hodinách 30. března 2024 v supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě odcizil volně vystavené zboží (láhev alkoholu značky Vodka) v celkové výši 170 korun. Dále v ranních hodinách 14. dubna tohoto roku v prostorách Obchodního domu Breda & Weinstein na ulici Nákladní v Opavě odcizil zde odstavenou neuzamčenou elektro koloběžku zn. Xiaomi bílé barvy, čímž poškozené ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun. V odpoledních hodinách 23. dubna letošního roku využil chvilkové nepozornosti obsluhy a z prodejního stánku situovaného na chodbě Obchodního domu Breda & Weinstein na ulici U Fortny v Opavě odcizil čtyři kusy minerálních kamenů na řetízcích, uložených v dárkových krabičkách, vše v celkové hodnotě přes 1 tisíc korun. V průběhu 5. května 2024 ve třech případech vstoupil do prodejny drogerie Rossmann v opavském Obchodním domě a postupně odcizil 8 kusů Francovky (Alpa) a 3 kusy parfémů, čímž poškozené právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 1 tisíce korun. Odcizené zboží si vždy vložil do kapes oblečení a bez úhrady prošel pokladní zónou.

Případné další obdobné protiprávní jednání a chování 57letého muže je nadále ve stádiu prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě

Dvacet minut po osmnácté hodině podvečerní 29. května 2024 službu konající opavská policejní autohlídka z místního Obvodního oddělení stavěla na ulici Bílovecké v Opavě řidiče zde projíždějícího osobního motorového vozidla tovární značky Subaru, a to 45letého muže z Opavy. Při této silniční kontrole bylo odborným měřením dechovými zkouškami prokázáno, že uvedený řidič řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 3,3 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný 45letý muž se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Vzhledem k jeho silné podnapilosti zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Úmyslné poškození zaparkovaného osobního automobilu v obci Šilheřovice

V přesně neustanovené době mezi třináctou hodinou odpolední 30. května a šestou hodinou ranní 31. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Do Kopce v obci Šilheřovice přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A7. Vytvořením souvislých rýh a prohlubní do laku téměř celé karosérie automobilu vznikla poškozenému 38letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 80 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Žádost o svědectví k dopravní nehodě cyklisty v Holasovicích

Vrchní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nprap. Filip Špaček v těchto dnech nadále intenzivně prošetřuje případ kolizní situace v dopravě, který se stal pár minut před jednadvacátou hodinou večerní 26. května 2024 na katastru obce Holasovice. Jak bylo doposud zjištěno a prokázáno, tak v té době 66letý muž z Opavska jel na jízdním kole tovární značky Kellys po silnici ve směru od obce Holasovice k obci Skrochovice, přičemž vlivem své silné podnapilosti s největší pravděpodobností nezvládl řízení a upadl na vozovku. Při tomto si způsobil zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 1 tisíce korun a odborné měření dechovými zkouškami vyznělo u cyklisty pozitivně, kdy mu byly naměřeny hodnoty téměř 2,5 promile alkoholu v dechu. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu jsou velmi vhodné svědecké výpovědi přímých účastníků silničního provozu případně i videozáznamy pořízené s palubních kamer projíždějících automobilů, na kterých je vidět průběh nehodového děje. Jakékoli pozitivní skutečnosti a informaci o existenci podpůrného videozáznamu lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 259 případně na mobilní telefon dopravních policistů 735 788 950.

BRUNTÁLSKO:

Žádost o svědectví k dopravní nehodě mezi koněm a nákladním automobilem na Bruntálsku

V těchto dnech inspektorka Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále prap. Tamara Uhlířová nadále intenzivně prošetřuje případ kolizní situace v dopravě, ke kterému došlo třicet minut po dvanácté hodině polední 25. května 2024 v katastru obce Býkov - Láryšov na Bruntálsku.

Jak bylo doposud zjištěno a prokázáno, tak ve výše uvedené době 15letá dívka z Krnova seděla na koni, se kterým zastavila při pravém okraji pozemní komunikace a ve chvíli, kdy byla objížděna nákladním motorovým vozidlem tovární značky Tatra, došlo ke střetu mezi pravou přední části automobilu a levým stehnem zvířete. Výše uvedená dívka tvrdí, že si řidič vozu při objíždění nenechal dostatečný odstup, naopak 59letý muž z Krnova uvádí, že když koně s jezdkyní objížděl, tak se zvíře leklo, couvlo zpět, následně se vyplašilo a vyrazilo dopředu. Při tomto 15letá dívka byla z koně shozena na zem a vzniklo jí zranění lehčího charakteru s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření v krnovském nemocničním zařízení. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechové zkoušky u zúčastněných osob vyzněly negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika stovkách korun. Zraněný kůň byl převezen k ošetření na veterinární kliniku. Jakékoli pozitivní informace k průběhu nehodového děje případně i existenci pořízených videozáznamů z palubních kamer projíždějících vozidel lze kdykoli telefonicky sdělit na bruntálské policejní číslo 974 731 251 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Úmyslné poškození zaparkovaného osobního automobilu v obci Valšov

V přesně neustanovené době mezi 20. květem a 28. květnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Valšov přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil lak zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Renault Arkana. Přerušovanými rýhami a promáčklinami po téměř celé karosérii automobilu vznikla poškozené soukromé společnosti z Chebu celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun.

Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního chování a jednání lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Opava 31. května 2024

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem