Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska - 6. srpna 2020

Zpráva z ÚO Opava a z ÚO Bruntál - objasnění majetkové trestné činnosti 

OPAVSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti dvou mužů a jedné ženy na Opavsku a Bruntálsku

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 23let z Frýdeckomístecka a 34 let z Ostravy a jedné ženy ve věku 29 let z Opavy jako obviněné ze spáchání zločinu krádeže, přečinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, spáchaných ve formě spolupachatelství. U 34letého muže bylo trestní stíhání rozšířeno i o přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Jak bylo dosavadním prošetřováním, prověřováním a následným vyšetřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s jejich bruntálskými kolegy zjištěno, tak výše uvedená trojice obviněných osob nejméně od konce dubna do konce července letošního roku páchala na různých místech Opavska a Bruntálska trestnou činnost majetkového charakteru, spočívající převážně v krádežích jízdních kol. Všichni tři společně, po dvojicích případně i jako jednotlivci však odcizili i televizor, povlečení, hliníková kola s pneumatikami na osobní automobil, křovinořez, batoh, peněženku, finanční prostředky na hotovosti, různé osobní doklady, platební karty, koloběžku a elektrické kolo. Minimálně ve třinácti případech způsobili různým poškozeným fyzickým a právnickým osobám celkovou hmotná škodu na majetku ve výši přes 530 tisíc korun. Odcizená jízdní kola následně prodávali na různých místech náhodným osobám za různé finanční prostředky, které poté využili pro svou vlastní potřebu.

Tak například ve večerních hodinách 27. dubna 2020 odcizili z pokoje penzionu na ulici Krnovské v Opavě, v městské části Jaktař televizor s držákem do zdi a povlečení na peřinu. Ze 17. na 18. května 2020 odcizili z oploceného pozemku rodinného domu na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích dvě jízdní kola a dvě hliníková kola s pneumatikami k osobnímu automobilu. V průběhu měsíce června letošního roku na ulicích Těšínská, Vojanova a Ochranova v Opavě odcizili z prostor před prodejnami či po vloupání do koláren a sklepů v bytových domech další jízdní kola a v obci Raduň na Opavsku se vloupali i do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky VW Touran. Z něj pak odcizili dámský koženkový batoh s peněženkou, s finančními prostředky, s různými osobními doklady a s platebními kartami.

V průběhu měsíce června tohoto roku své protiprávní jednání prováděli i na Bruntálsku. Z pozemku rodinného domu ve Valšově rovněž odcizili jízdní kolo a také křovinořez, z koláren panelových a bytových domů na ulici K. H. Máchy v Bruntále pak odcizili několik jízdních kol, elektrokolo a koloběžku.

V červenci 2020 se vloupali do sklepní místnosti v jednom z bytových domů na ulici Olomoucké v Opavě a zde odcizili jízdní kolo, několik jízdních kol také odcizili od domů na ulicích Olomoucká a Provaznická v Opavě a ze střešního nosiče osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia, které bylo zaparkováno na ulici Pekařské v Opavě.

Při běžné silniční kontrole a dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích stavěla a kontrolovala pár minut po poledni 27. července 2020 na katastru obce Holasovice, část Kamenec výše uvedeného 34letého obviněného muže z Ostravy jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Alfa Romeo. Tento řidič při prováděné kontrole policistům na výzvu nepředložil řidičský průkaz, odmítl se podrobit orientační dechové zkoušce i testu na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle. I přes výzvu zakročujících policistů rovněž odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že má v současné chvíli rozhodnutím Magistrátu města Ostravy vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to až do května roku 2022.

Dále bylo zjištěno, že se u 34letého muže a u 29leté ženy jedná o recidivu, poněvadž byli v posledních třech letech pravomocně odsouzeni a potrestáni rozsudky příslušných soudů. Tak například 34 letý muž byl rozsudkem Okresního soudu v Ostravě odsouzen k souhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykoval na jaře letošního roku a 29letá žena byla rozsudkem Okresního soudu v Opavě odsouzena k podmíněnému trestu odnětí svobody, se zkušební dobou do listopadu roku 2021.

V současné chvíli se oba výše jmenovaní nacházejí ve vazbě Vazební věznice v Ostravě a trestná činnost 23letého muže je nadále vyšetřována opavskými kriminalisty na jeho svobodě.

Opava 6. srpna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem