Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 14. listopadu 2019

Zprávy z Opavska (2x), z Bruntálska (3x) a z Novojičínska (3x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do garáže na ulici Bochenkové v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal v garážovišti na ulici Bochenkové v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do jedné ze zdejších garáží. Skutek se stal v přesně nezjištěné době mezi šestnáctou hodinou odpolední 7. listopadu do čtrnácté hodiny odpolední 11. listopadu letošního roku a odcizením čtyř kusů hliníkových disků značky ANG Mercedes Benz stříbrné barvy s letními pneumatikami značky Bridgestone o rozměru R18, čtyř kusů hliníkových disků značky SIAS stříbrné barvy s letními pneumatikami značky Hankok o rozměru R14 a dvou kusů zimních pneumatik značky Taurus o rozměru R18 vznikla poškozenému 26letému muži z Opavy celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 50 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených kol k motorovým vozidlům, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Silniční kontrola prokázala rychlou jízdu i alkoholické opojení u řidiče automobilu

Službu konající policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje stavěla a kontrolovala chvíli po půl deváté ranní 12. listopadu letošního roku na ulici Opavské v obci Nové Sedlice řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 508, a to 55letého muže z Bruntálu. Tento řidič jel v uzavřené obci s nejvyšší povolenou rychlostí 50 km/hod. ve směru od Ostravy na Opavu vyšší rychlostí, která byla radarem stanovena na 111 km/hod. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo také prokázáno, že svůj automobil řídil po předchozím požití alkoholických nápojů, přičemž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,3 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále prověřována opavskými policisty pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a také se prošetřuje jeho nepřiměřeně rychlá jízda jako porušení silničního zákona, tedy jako přestupek na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do dvou krnovských prodejen - doplnění informací o přiložený videozáznam

Po čtvrté hodině ranní 27. října 2019 doposud neznámý pachatel kamenem rozbil skleněnou výplň výlohy se škodou ve výši téměř 3 tisíce korun u jedné z prodejen na ulici Hlubčické v Krnově a z ní odcizil vystavené zboží v podobě zapalovačů značky Davidoff a různých druhů a množství tabákových výrobků a doutníčků v hodnotě přibližně 1 tisíc korun.

O chvíli později téhož dne, se obdobně za pomocí kamene vloupal i do výlohy prodejny na ulici Hlavní náměstí v Krnově se škodou na rozbité skleněné výkladní skříni ve výši nejméně 5 tisíc korun, ze které odcizil dvě vodní dýmky značek Topmark a Aladin za částku bezmála 2 tisíce korun. Poškozeným soukromým fyzickým i právnickým osobám z Bruntálska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 11 tisíc korun.

Jak bylo doposud zjištěno, tak pachatelem shora uvedených skutků může být jedna osoba, poněvadž při druhém vloupání se několik odcizených zapalovačů z prvního případu našlo na parapetu okna prodejny na Hlavním náměstí v Krnově. K tomuto místu činu byl přizván i bruntálský policejní psovod se služebním psem, který vypracoval pachovou stopu o délce přibližně 400 metrů k budově krnovského gymnázia, kde ji následně ztratil.

Intenzivním šetřením byl získán i popis možného pachatele, kdy by se mohlo jednat o muže ve věku okolo 20 let, štíhlé postavy, vysokého asi 175 cm, krátkých tmavých vlasů a oblečen by měl být do mikiny či bundy černé barvy s červeným lemem a se světlými nápisy a na zádech by mohl mít šedý batoh. Tento muž se totiž podle kamerových záznamů zdejšího informačního systému přibližně po dobu 10 minut neustále pohyboval v okolí místa činu a sledoval situaci.

Toto protiprávní jednání majetkového charakteru mající znaky přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově v úzké spolupráci s bruntálskými kriminality a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Případ krádeže pohonných hmot z pracovních strojů u obce Janovice

Od patnácté hodiny odpolední 8. listopadu do osmé hodiny ranní 11. listopadu tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru Rýmařova, v části Janovice přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do palivových nádrží několika stavebních strojů a poté odcizil motorovou naftu. Případ se stal poblíž silnice vedoucí z Janovic na Novou Ves, kdy z pásového nakládače odčerpal 200 litrů motorové nafty a z vedle zaparkovaného pracovního stroje odčerpal a odcizil 100 litrů motorové nafty. Dvěma poškozeným právnickým osobám tak vznikla jak poškozením zařízení, tak odcizením pohonných hmot celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 25 a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově a jakékoli kladné informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k objasnění věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751.

Vloupání do prodejny v obci Třemešná

V brzkých ranních hodinách 12. listopadu letošního roku se doposud neznámý pachatel dopustil v obci Třemešná přečinu krádeže tím, že se vloupal do zdejší prodejny potravin, odkud následně odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 8 tisíc korun, dále pět krabiček cigaret, čtyři plechovky nealko nápoje a dvě plechovky energetického nápoje, čímž poškozenému majiteli z Krnova vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 10 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Městě Albrechticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na albrechtické policejní číslo 974 731 771.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ vloupání do maringotky na katastru obce Albrechtičky objasněn

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Studénce ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 39letému muži z Novojičínska, neboť tento se okolo čtvrté hodiny ranní 11. listopadu letošního roku vloupal do maringotky sloužící jako včelín, a to na katastru obce Albrechtičky, odkud odcizil pět kilogramů cukru v hodnotě 75 korun. Po oznámení celé záležitosti ze strany poškozeného místního majitele byl shora uvedený muž zadržen službu konající policejní hlídkou a byl převezen na zdejší služebnu Policie České republiky k provedení nutných procesních úkonů. Shora uvedený případ je nadále v prověřování ze strany studénských policistů a novojičínských kriminalistů, přičemž se zjišťuje, zda se 39letý podezřelý muž nedopustil i jiné obdobné trestné činnosti majetkového charakteru.

Krádež průmyslové kamery v Novém Jičíně

Okolo páté hodiny ranní 11. listopadu tohoto roku doposud neznámý pachatel odcizil z budovy Obchodního domu na ulici U Grasmanky v Novém Jičíně instalovanou průmyslovou kameru, čímž způsobil poškozené místní soukromé společnosti celkovou hmotnou škodu na majetku a zařízení ve výši 10 tisíc korun. Tento přečin krádeže nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího protiprávního počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Novojičínští policisté objasnili případ krádeže měděného okapového svodu

Policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 30letému muži z Novojičínska, neboť tento z 3. na 4. listopadu 2019 odcizil ze zdi jednoho z rodinných domů v obci Hodslavice celkem tři a půl metrů měděného okapového svodu, čímž poškozené majitelce obydlí vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně dva a půl tisíce korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u shora uvedeného 30letého muže také jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k trestu obecně prospěšných prací o výměře 300 hodin, které doposud nevykonal. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů, kdy se zjišťuje, zda se podezřelý muž nedopustil i jiné obdobné trestné činnosti majetkového charakteru.

Opava 14. listopadu 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem