Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 19. prosince 2019

Zprávy z Opavska (6x), z Bruntálska (2x) a z Novojičínska (3x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Úmyslné poškození osobního automobilu v Dolním Benešově

Doposud neznámý pachatel v blíže neustanovené době mezi 13. a 15. prosincem tohoto roku se na ulici Hájecké v Dolním Benešově dopustil přečinu poškození cizí věci tím, že na parkovišti u zdejšího pohostinství úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A3. Vrypy a rýhami do laku téměř celé karosérie automobilu, rozbitím skleněné výplně čelního okna, ulomením dvou předních a jednoho zadního stěrače, ulomením obou zpětných zrcátek a propícháním všech čtyř pneumatik vznikla poškozenému místnímu 23letému muži celková hmotná škoda na majetku ve výši 40 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Vloupání do zámeckých prostor v obci Stěbořice

Policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích nyní intenzivně prověřují přečin krádeže, ke kterému došlo v přesně neustanovené době od poledních hodin 10. prosince do dopoledních hodin 15. prosince 2019 v obci Stěbořice. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak se doposud neznámý pachatel po vypáčení okna vloupal do sklepních prostor zdejšího zámku a následně se dostal do přízemí uvedeného objektu, kde se nachází soukromá sbírka různých starých předmětů. Z ní odcizil dechový kovový nástroj zvaný baskřídlovka, dřevěný klarinet, housle a hudební nástroj zvaný picolo harmonika. K odcizení si připravil také dva kusy strunného hudebního nástroje zvané mandolína, které však byly nalezeny v prázdném pokoji zámku. Poškozenému 84letému místnímu muži tak byla způsobena celková hmotná škoda odcizením ve výši nejméně 3 tisíce korun a na zařízení objektu vznikla poškozené organizaci škoda ve výši tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených hudebních nástrojů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.

Objasnění trestné činnosti 25letého muže z Ostravy

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 25letého muže z Ostravy jako obviněného ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, přečinu krádeže a přečinu násilí proti úřední osobě. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž v brzkých ranních hodinách 10. prosince 2019 vnikl na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Svornosti v Hlučíně a odcizil kovový vánoční stromek s LED světýlky, venkovní teploměr, rohožku, květináč a láhev vinného octa, přičemž tyto věci poté ponechal nepoškozené na různých místech zahrady tohoto obydlí.

Okolo šesté hodiny ranní téhož dne přelezl oplocení pozemku dalšího z rodinných domů na hlučínské ulici Svornosti, odkud odcizil 55 metrů dlouhý řetěz LED osvětlení v hodnotě 600 korun.

V podvečerních hodinách 10. prosince letošního roku neoprávněně vstoupil na částečně oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Nový Svět v Hlučíně, části Darkovičky a z volně přístupné terasy odcizil několik sportovních kompletů značky Adidas (dresy + trenýrky), sportovní tašku, dámské pantofle a fotbalové štulpny, vše v celkové hodnotě přes 7 tisíc korun.

Třicet minut po čtrnácté hodině odpolední 13. prosince tohoto roku v prodejně smíšeného zboží na ulici Hornické v Hlučíně při provádění služebního zákroku, spočívajícího v zadržení jeho osoby, neuposlechl zákonných výzev zakročujícího policisty z hlučínského Obvodního oddělení, kterého při vyvádění z prodejny udeřil loktem do žeber, snažil se jej opakovaně kopnout do těla, což se mu nepodařilo, a to ve snaze se vymanit a utéci. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u obviněného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě k podmíněnému trestu odnětí svobody, se zkušební dobou do listopadu roku 2021. Celá záležitost i případná další trestná činnost shora uvedeného muže je nadále ve vyšetřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů, v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy.

Případ krádeže zboží v opavské lékárně objasněn

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty intenzivně prověřovali případ krádeže volně vystaveného zboží, a to v objektu lékárny na ulici Olomoucké v Opavě. Skutek se stal třicet minut po šestnácté hodině odpolední 13. prosince 2019, kdy tehdy neznámá osoba odcizila čtyři balení různých vitamínů a tři kusy krémů různých značek, vše v celkové hodnotě přes 5.600 korun.

Pachatelem shora uvedené trestné činnosti majetkového charakteru byl nyní ustanoven 40letý muž z Ostravy, který se ke svému činu doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak policisté sdělili podezření z přečinu krádeže. Jeho případné další protiprávní jednání obdobného charakteru je nadále předmětem prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Krádež počítače v opavské prodejně

Okolo sedmnácté hodiny odpolední 16. prosince letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v elektroprodejně Obchodního centra na ulici U Fortny v centru Statutárního města Opavy přečin krádeže tím, že z prodejní plochy odcizil po překonání elektronického zabezpečení volně vystavený laptop značky HP, čímž byla poškozené společnosti způsobena škoda v celkové výši téměř 22 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené elektroniky, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení kabelky z nákupního vozíku na parkovišti supermarketu v Hlučíně

Chvíli po desáté hodině dopolední 17. prosince 2019 doposud neznámá osoba využila na parkovišti supermarketu na ulici Opavské v Hlučíně chvilkovou nepozornost 70leté ženy z Dolního Benešova a z nákupního vozíku jí odcizila volně odloženou dámskou koženou kabelku červené barvy. V ní se nacházela hnědá kožená peněženka s finanční hotovostí ve výši 1.400 korun, různé osobní doklady, platební karty, mobilní telefon značky Huawei s nabíječkou, šperky ze žlutého kovu (dva prstýnky, řetízek s přívěškem) a svazky klíčů, vše v celkové hodnotě bezmála 16 tisíc korun. Tento přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, financí, dokladů a karet, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

BRUNTÁLSKO:

Pokus vloupání do bruntálské prodejny

Chvíli před čtvrtou hodinou ranní 17. prosince letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Opletalové v Bruntále přečin poškození cizí věci a přečin krádeže ve stádiu pokusu tím, že se páčením vstupních dveří pokusil vniknout do prodejny zdejšího zlatnictví, což se mu nepodařilo, dovnitř nevnikl, nic neodcizil, poškozené místní právnické osobě však vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 40 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Recidivista z Olomoucka zcizoval zboží v Bruntále

V těchto dnech policisté z bruntálského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 31letému muži z Olomoucka, neboť tento chvíli po jedenácté hodině dopolední 18. prosince letošního roku odcizil v prodejně potravin na ulici Zeyerové v Bruntále volně vystavené zboží v hodnotě přes tisíc korun. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž si čtyři láhve alkoholu uschoval do svého batohu a při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen pracovníky prodejny. Následně byl předán přivolané službu konající bruntálské policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u 31letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Prostějově k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů, a to v úzké spolupráci s jejich prostějovskými a olomouckými kolegy, kdy se zjišťuje případná další obdobná trestná činnost výše jmenovaného muže.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ krádeže elektromotorů v Novém Jičíně objasněn

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže dvěma mužům ve věku 19 a 54 let z Ostravy, neboť tito společně v polovině měsíce listopadu letošního roku neoprávněně vstoupili do objektu soukromé společnosti na ulici Slezské v Novém Jičíně, v části Žilina a odtud odcizili devět kusů zde volně uložených elektromotorů různých značek, typů a výkonů, které naložili do přistaveného automobilu a odejeli neznámo kam. Poškozené místní právnické osobě tak způsobili celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 17 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní objasnili policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a s jejich ostravskými kolegy.

Vloupání do rozhodcovské věže ve sportovním areálu v obci Tichá

V blíže neupřesněné době od šestnácté hodiny odpolední 16. prosince do polední doby 18. prosince tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala v areálu Tělovýchovné jednoty Slovan v obci Tichá přečin krádeže tím, že po předchozím rozbití okna vnikla do budovy věže rozhodčích, odkud odcizila čtyři reprobedny značky Vonyx, dva bezdrátové mikrofony, dva mixážní pulty a šest kabelů s koncovkami. Poškozené organizaci z Frenštátu pod Radhoštěm tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 38 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na frenštátské policejní číslo 974 735 711.

Odcizení elektroniky z frenštátské prodejny

V přesně nezjištěné době mezi patnáctou hodinou odpolední 16. prosince do deváté hodiny dopolední 18. prosince 2019 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Horní ve Frenštátě pod Radhoštěm přečin krádeže tím, že z prodejního regálu v prodejně elektro odcizil čtyři volně vystavené přenosné reproduktory značky JBL modré a černé barvy, čímž poškozené právnické osobě ze Zlína vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 6 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené elektroniky, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na frenštátské policejní číslo 974 735 711.

Opava 19. prosince 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem