Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 19. února 2020

Zprávy z Opavska (3), z Bruntálska (1) a z Novojičínska (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Trestná činnost a přestupkové jednání 26letého muže z Opavy

Na začátku tohoto týdne komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 26letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže a také jako obviněného ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a s psychotropními látkami a s jedy.

Jak bylo dosavadním prověřováním opavských policistů a kriminalistů zjištěno, tak obviněný muž se již na konci měsíce června loňského roku vloupal do sklepního boxu v jednom z panelových domů na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, ze kterého odcizil jízdní kolo v hodnotě 4 tisíc korun.

Dále bylo prokázáno, že v průběhu roku 2019 na různých místech Statutárního města Opavy poskytoval několika osobám psychotropní látky, přičemž dávku pervitinu prodával za finanční prostředky mezi 200 - 500 korunami a dávku marihuany distribuoval za částku okolo 100 korun. Od odběratelů však kromě financí bral i elektroniku a další cenné věci.

Svou výše popsanou trestnou činnost prováděl jako recidivista, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce jednoho roku, se zkušební dobou do února roku 2021.

Shora jmenovaný 26letý muž se dalšího protiprávního jednání dopustil také přibližně třicet minut po třiadvacáté hodině 18. února tohoto roku, kdy byl službu konající policejní hlídkou na ulici Praskové v Opavě stavěn a kontrolován jako řidič osobního motorového vozidla, ač není držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním. Následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle vyzněl pozitivně, a to na návykové látky amphetamin/methamphetamin. Tato přestupková jednání na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a porušení silničního zákona jsou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do rodinného domu v obci Chuchelná

V době mezi devátou a desátou hodinou dopolední 17. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Masarykové v obci Chuchelná přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů a po rozbití balkónových dveří se vloupal do obytných prostor domu. Odtud odcizil finanční prostředky na hotovosti a šperky ze žlutého kovu (čtyři prstýnky), čímž poškozeným fyzickým osobám byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 34 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a šperků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů na kruhovém objezdu u Opavy

Přibližně patnáct minut před sedmou hodinou ranní 19. února 2020 řídila 59letá žena z Krnova své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po novém Severním obchvatu Statutárního města Opavy, a to od Stříbrného jezera na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách ke kruhovému objezdu poblíž nákupního centra na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách. Při vjíždění na daný kruhový objezd mezi Opavou, městskou částí Kateřinky a Opavou, městskou částí Malé Hoštice však nerespektovala dopravní značení, najela na kruhový objezd proti směru jízdy, a to do levého jízdního pruhu. Bezprostředně po najetí do protisměru se však čelně střetla se zde jedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Fabia, jenž řídil 19letý muž z Opavy. Při nárazu došlo ke zraněním lehčích charakterů u obou účastníků dopravní nehody s nutností jejich lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici, ke zranění žádných jiných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120 tisíc korun a orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a jakékoli svědecké informace k předmětné kolizní situaci a k průběhu jízdy obou automobilů či dalších projíždějících motorových vozidel, lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské číslo dopravních policistů 974 737 581 nebo 974 737 251.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda motocyklisty s osobním automobilem v Krnově

Přibližně čtyřicet minut po sedmnácté hodině odpolední 18. února 2020 řídil po ulici Opavské v Krnově místní 16letý mladík malý motocykl tovární značky KTM, přičemž nedodržel bezpečnostní vzdálenost za před ním jedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Volvo XC60 a když jeho 71letý muž z Krnova přibrzdil před přechodem pro chodce, tak motocyklista do něj zezadu narazil. Přitom shora uvedený mladík upadl na vozovku a způsobil si zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši okolo 100 tisíc korun. Tuto kolizní situaci v dopravě nadále prošetřují a prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ krádeže jízdního kola ve Studénce objasněn

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Studénce ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 28letému muži z Novojičínska, neboť tento chvíli po čtrnácté hodině odpolední 18. února letošního roku odcizil před domem na ulici L. Svobody ve Studénce volně odstavené a neuzamčené dámské jízdní kolo v hodnotě 2 tisíce korun. Chvíli po tomto protiprávním jednání mající znaky přestupku proti majetku byl zadržen službu konající policejní hlídkou, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře devíti měsíců, se zkušební dobou do prosince letošního roku. Vzhledem k těmto skutečnostem se u 28letého muže nejedná o přestupek ale o trestnou činnost majetkového charakteru. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany studéneckých policistů a novojičínských kriminalistů.

Objasnění několika krádeží věcí z prodejen v Kopřivnici

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže místnímu 28letému muži, neboť tento v rozmezí od poloviny listopadu loňského roku do poloviny února letošního roku v několika různých prodejnách na území města Kopřivnice odcizil volně vystavené zboží, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám a organizacím způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 8 a půl tisíce korun.

Své protiprávní jednání majetkového charakteru prováděl v supermarketech a prodejnách na ulicích Štefánikova, Záhumenní, Nádražní, Obránců míru a Husova v Kopřivnici, kdy byl několikráte přistižen všímavými zaměstnanci dané prodejny při odchodu z jejich provozovny bez úhrady zboží, které vždy následně nepoškozené vrátil zpět. Jeho jednání a chování však bylo zjištěno i na základě různých kamerových záznamů z daných prodejen, přičemž jednotlivé případy mající znaky přestupku proti majetku byly sloučeny do majetkové trestné činnosti a tudíž překvalifikovány jako přečin krádeže. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů.

Případy krádeží zboží v novojičínských prodejnách má na svědomí 38letý muž

Policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 38letému muži z Novojičínska, neboť tento okolo desáté hodiny dopolední 17. února tohoto roku v prodejně na ulici Vančurové v Novém Jičíně odcizil volně vystavené zboží v hodnotě 423 korun. Různé druhy plechovek si v prostorách prodejní plochy uschoval do svého oblečení a po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby provozovny. Následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně k trestu obecně prospěšných prací o celkové výměře 300 hodin, které doposud nevykonal.

Při prověřování dané záležitosti bylo dále zjištěno, že shora uvedený muž se již obdobného protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil chvíli po osmé hodině ranní 16. února letošního roku, kdy v supermarketu na ulici Sokolovské v Novém Jičíně odcizil aku LED svítilnu v hodnotě 349 korun.

Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 19. února 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem